Kako je Katar stvorio reprezentaciju?

Foto: Profimedia, EPA

UTAKMICOM Katara i Ekvadora u nedjelju počet će najskuplje Svjetsko prvenstvo u povijesti. Otkako je tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter 2010. godine u Zürichu otvorio omotnicu u kojoj je pisalo "Katar", koji je s 14:8 glasova članova izvršnog odbora FIFA-e u zadnjoj rundi pobijedio Sjedinjene Američke Države i dobio domaćinstvo, oko Mundijala se konstantno vrte razne kontroverze.

Po mnogo čemu kontroverzno Svjetsko prvenstvo

"Idemo u nove zemlje. Bliski istok i arapski svijet dugo su čekali. Kao predsjednik FIFA-e sretan sam kada govorimo o razvoju nogometa", izjavio je Blatter nakon što je, na opće iznenađenje, Katar dobio pravo organizirati Svjetsko prvenstvo, što se na ulicama glavnog grada Dohe uvelike proslavilo. Kritičari su isticali kako bliskoistočna zemlja nema nogometnu povijest i infrastrukturu potrebnu za ugošćivanje 32 reprezentacije.

Zemlja je k tome poznata po iznimno visokim ljetnim temperaturama. U 12 godina od dodjele Svjetskog prvenstva odlučeno je da će se natjecanje održati zimi, a Katarci su uložili rekordnih 200 milijardi dolara u izgradnju objekata. Istrage o mitu i korupciji dužnosnika FIFA-e i dalje traju.

Moralno, etički i poslovno upitan pokazao se cijeli proces nastanka sedam stadiona, prometne i smještajne infrastrukture u Dohi, glavnom gradu Katara, u kojoj će se odvijati natjecanje. Procjenjuje se da je 30-ak tisuća migrantskih radnika uz užasne životne uvjete sudjelovalo u projektima.

Poginulo je više tisuća radnika

Amnesty International optužio je katarske vlasti da prisiljavaju radnike na rad, dok je britanski The Guardian objavio kako je 6500 osoba iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo i poginulo radeći.

Katarske vlasti odbacile su te tvrdnje, odgovorivši kako nisu svi zabilježeni smrtni slučajevi povezani s projektima Svjetskog prvenstva. Iznijeli su svoju računicu prema kojoj je između 2014. i 2020. na gradilištima povezanim s Mundijalom poginulo 37 osoba.

Treća velika tema jest zabrinutost oko tretmana članova LGBTQ+ zajednice, s obzirom na to da je homoseksualnost u Kataru ilegalna. Bogata država obećava inkluzivnost i otvorenost, pri čemu će se ipak držati islamske tradicije. "Izbor Katara bio je velika greška", rekao je Blatter tik pred početak Svjetskog prvenstva.

Nogomet je sve do skorašnjeg početka natjecanja bio gotovo u drugom, trećem ili petom planu. Posljednjih dana, kako su izbornici objavljivali 26 imena duge popise igrača na koje će računati, postavilo se pitanje tko čini katarsku reprezentaciju. I tu se povukla nova-stara kontroverza.

Razvoj nogometa pratio otkriće nafte

Nafta je u Kataru otkrivena 1939. godine. Eksploatacija je odgođena zbog Drugog svjetskog rata, no kada je počela, počeo je i državni napredak. Bavljenje naftom zamijenilo je biserarstvo i ribolov kao glavne izvore prihoda, čime je omogućeno proširenje i modernizacija infrastrukture.

Otkriće nafte pratili su pojava i razvoj nogometa. Katarska nogometna organizacija (QFA) osnovana je 1960., tri godine kasnije pokrenuta je nacionalna liga, a ubrzo je oformljena i reprezentacija koju je FIFA prihvatila 1970., da bi ona iste godine u prvoj međunarodnoj utakmici izgubila od Bahreina 2:1.

Svjetsko prvenstvo "izborili" su dobivanjem domaćinstva i time postali prva reprezentacija koja će tako debitirati na natjecanju. Mogu se, pak, pohvaliti osvajanjem Azijskog kupa 2019. godine, svakako najvećim uspjehom. Uz to, triput su uzimali Zaljevski kup, koji igraju s Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Irakom, Kuvajtom, Omanom, Saudijskom Arabijom i Jemenom.

Katar je ponudio milijun eura najboljem strijelcu Bundeslige

Rukometna reprezentacija Katara, među ostalima predvođena naturaliziranim Crnogorcima Žarkom Markovićem, Goranom Stojanovićem i Jovom Damjanovićem, Kubancem Rafaelom Capoteom i bosanskohercegovačkim golmanom Danijelom Šarićem, 2015. senzacionalno je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu. No to nije bilo prvo umjetno stvaranje snažne reprezentacije.

Brazilski nogometni napadač Ailton 2004. godine s 26 golova vodio je Werder do dvostrukog naslova u Njemačkoj. Kako dotad nije nastupio za Brazil, katarske vlasti ponudile su mu milijun eura za dolazak u njihovu reprezentaciju, zajedno sa sunarodnjacima Leandrom i Dedeom iz Borussije Dortmund.

"Moramo takvu praksu odmah zaustaviti", poručio je Blatter 2004. godine i FIFA je ubrzo uvela rigoroznije uvjete koje valja zadovoljiti da bi igrač nastupao za reprezentaciju. Oni su danas još stroži, pa tako nogometaš ili njegovi roditelji moraju biti rođeni u zemlji koju predstavlja ili igrač u državi mora živjeti barem pet godina.

Akademija Aspire

Premda u Kataru živi oko 2.5 milijuna ljudi, njih 300-tinjak tisuća ima katarsko državljanstvo koje je iznimno teško dobiti, dok su ostali inozemni radnici. Jasno je kako malobrojna populacija teško može stvoriti toliko talentiranih pojedinaca koji će činiti konkurentnu reprezentaciju, a vodeći se Katarci, barem prema izjavama, ne zadovoljavaju malim uspjesima, već žele biti uz bok najboljima.

Katar je 2008. godine predstavio inicijativu "Nacionalna vizija Katara 2030", kojom do 2030. žele stvoriti "napredno, samoodrživo društvo sposobno osigurati visok standard svojih građana". Dio te inicijative je sport, a temelj katarskog sporta postavljen je 2004. godine otvaranjem akademije Aspire.

"Akademija Aspire postavila si je ambiciozan cilj da do 2020. bude prepoznata kao vodeća svjetska sportska akademija za razvoj mladih sportaša. Razvoju mladih u nogometu, atletici, mačevanju, skvošu i stolnom tenisu pridonosimo vodećom svjetskom metodologijom.

Programi pokazuju nenadmašne mogućnosti uz holistički pristup, usmjeravanje te brigu i dobrobit u školama i internatima. S vrlo malim fondom talenata u Kataru ostvarujemo neusporediv utjecaj u svijetu", stoji na službenoj stranici akademije Aspire.

"Jedinstveni humanitarni projekt"

Golemi kompleks s osam nogometnih terena vrijedan 1.3 milijarde dolara 2004. godine otvorili su Pele i Diego Maradona. "Katar je sposoban održati prekrasno Svjetsko prvenstvo. Ima pravo na domaćinstvo i u tome će sigurno uspjeti", izjavio je Pele 2016. godine.

U akademiji su dosad stasali brojni sportaši pristigli prvenstveno iz Afrike, Azije i Južne Amerike, dijelova svijeta u koje je Katar 2007. godine pod projektom Football Dreams poslao skaute u potragu za talentima, opisujući to kao "jedinstveni humanitarni projekt".

S druge strane, dio javnosti smatra da su resursi akademije služili za utjecaj na članove izvršnog odbora FIFA-e prilikom glasanja za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2010. godine.

U sedam godina skautirali 3.5 milijuna djece

Od 2007. do 2014. godine skautirali su 3.5 milijuna djece. Dok Katarci tvrde kako dovođenjem inozemnih talenata žele ojačati konkurenciju i razviti vlastite igrače, kritičari smatraju da je u pitanju naturaliziranje djece za stvaranje katarske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo. 

Svijet je ujedno bilo strah kafala sustava, koji podrazumijeva praćenje radnika migranata od kojih se zahtijeva da u zemlji imaju svojevrsnog sponzora, najčešće poslodavca, odgovornog za njihovu vizu i pravni status.

Organizacije za ljudska prava isticale su kako se na taj način iskorištavaju radnici jer im šefovi oduzimaju putovnice i tjeraju ih na naporan rad. "Ne, ne želimo dovesti i zadržati igrače", poručili su iz katarskog nogometa.

Španjolski stručnjak iz čuvene La Masije

Katarska ideja dovela je do rezultata. Najveći uspjeh je osvajanje spomenutog Azijskog kupa prije tri godine, kada je Katar pobijedio Japan 3:1 golovima Almoeza Alija, Abdulaziza Hatema i Akrama Afifa.

Njih trojica našla su se i na popisu izbornika Felixa Sancheza, španjolskog stručnjaka i 42. izbornika katarske reprezentacije od 1969. godine do danas. Samo četvorica izbornika u cijeloj povijesti bili su rođeni Katarci.

Sanchez je već s 21 godinom radio u Barceloninoj La Masiji, čuvenoj školi nogometa katalonskog kluba. Katar ga je 2006. priključio akademiji Aspire, iz koje se postepeno probijao do reprezentacije. Vodeći mlađe uzraste Katara, dobro je upoznao trenutnu A selekciju, koja se opravdano može nazvati njegovom.

"Reprezentacija Katara funkcionira gotovo kao klub. Igrači se regeneriraju u akademiji Aspire svaki tjedan, zajedno provode vrijeme i analiziraju utakmice. To je zaista unikatan model", rekao je izbornik SAD-a Gregg Berhalter.

18 od 26 igrača prošlo je kroz akademiju

Prema podacima Transfermarkta, 12 od 26 Sanchezovih igrača za Svjetsko prvenstvo rođeno je izvan Katara. Četvorica su iz Sudana, po dvojica iz Bahreina i Iraka, a po jedan iz Portugala, Francuske, Gane i Alžira. Drugi izvori navode kako je njih čak 18 u nogometnom smislu školovano u akademiji.

"Akademija je reprezentacija. Imamo infrastrukturu za mnogo godina. Možemo nastaviti stvarati i njegovati talente", izjavio je umirovljeni australski nogometaš Tim Cahill, danas glavni sportski direktor Aspire.

Najvećom zvijezdom smatra se 26-godišnji sudanski napadač Almoez Ali. Kao i nekolicina njegovih suigrača, nakon akademije kratko je bio u Europi. Nastupao je za belgijski KAS Eupen i španjolsku Cultural Leonesa čiji je vlasnik upravo Aspire, odnosno Katarci, kao i za LASK Linz, s kojim akademija surađuje.

"Katarski sport cvate"

"Bilo je jako teško zamisliti da ćemo 2019. osvojiti Azijsko prvenstvo, ali smo to učinili. Ne kažem da ćemo biti svjetski prvaci, cilj nam je natjecati se na najvišoj razini", rekao je 46-godišnji Sanchez uoči prvenstva.

Neovisno o dobrim i lošim socijalnim stranama akademije Aspire, popratnog projekta lova na talente i stvaranja reprezentacije, Katar upogonjen neograničenom količinom novca ide prema naprijed. Sve su konkurentniji i pitanje je kako će se snaći u debiju na Svjetskom prvenstvu. Utakmica s Ekvadorom svakako je najveća šansa s obzirom na to da su u skupini još Nizozemska i Senegal.

"Katarski sport cvate. Zajednica je okrenuta zdravlju u sportu. Zemlja ne pati od pretilosti i kroničnih bolesti. Promjene dolaze iz korijena. Imat ćemo stručnjake koji će moći upravljati sportskim objektima i voditi sportske institucije. Sveučilište u Kataru dobar je primjer koliko je sportsko obrazovanje važno", rekao je voditelj sporta na katarskom sveučilištu Atef Maamri za BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.