SP 2022

Kako je Italija ostala bez Svjetskog prvenstva? Sve je počelo pogreškom u rujnu

Foto: Profimedia

ITALIJA je na svom terenu senzacionalno izgubila od Makedonije 0:1 u dodatnim kvalifikacijama za SP. Aktualne prvake Europe tako je izbacio totalni autsajder, a Italija prvi put u povijesti propušta dva SP-a zaredom. Cijeli dan se u talijanskim medijima rade analize kojima se nastoji objasniti gdje su stvari pošle po zlu.

Football Italia ističe šest ključnih pogrešaka kroz kvalifikacijski ciklus. Svaka od njih je direktno koštala Italiju bodova, a samim time i prolaska. Glavni protagonist je Jorginho. Chelseajeva zvijezda i čovjek koji je bio treći u izboru za Zlatnu loptu 2021. najveći je tragičar s čak dva promašena ključna penala. Ovo su pogreške koje su Talijani izdvojili.

Italija - Bugarska 1:1, Florenzi

Rujan 2021., prva utakmica Italije kao europskog prvaka. Federico Chiesa doveo je Azzurre u vodstvo u 16. minuti, ali Atanas Iliev je poravnao rezultat prije odmora iskoristivši pogrešku braniča Alessandra Florenzija. Kiril Despodov iskoristio je pogrešku Milanovog beka i ubacio loptu koju je Iliev pospremio u mrežu.

Švicarska - Italija 0: 0, Berardi i Jorginho

Azzurri su tri dana kasnije gostovali u Švicarskoj i remizirali 0:0. Prije Jorginhovog promašenog penala u drugom poluvremenu, Domenico Berardi je propustio veliku priliku unutar šesnaesterca kada nije uspio pronaći mrežu nakon sjajne asistencije Manuela Locatellija.

Na neki način je ta šansa bila i bolja od kaznenog udarca, ali Yann Sommer uspio je zaustaviti udarac krilnog napadača Sassuola prije nego što je obranio Jorginhov penal i time zadao Italiji velike muke.

Italija - Švicarska 1:1, Barella i Jorginho

Dva mjeseca kasnije (12. studenog) Azzurri su ugostili Švicarsku u Rimu. Ponovo je presudio njezin vratar Sommer. Italija je u prvom poluvremenu primila gol, ali je Giovanni Di Lorenzo izjednačio prije odmora.

Nicolò Barella je nekoliko minuta prije pogotka Di Lorenza imao još jednu priliku pronaći mrežu. Jorginho je potom promašio svoj treći uzastopni penal za Talijane kada je pucao visoko preko grede. Samo jedan zabijeni penal Jorginha protiv Švicaraca bio bi Talijanima dovoljan za direktni plasman.

Italija - Sjeverna Makedonija 0:1, Berardi

Italija je dominirala utakmicom, imala je 32 udarca, pet u okvir gola, ali Sjevernoj Makedoniji su trebala samo dva za postizanje pobjedonosnog gola. Od svih prilika koje je Italija stvorila vjerojatno je najizglednija bila ona Berardijeva.

On je presjekao neoprezno dodavanje Stole Dimitrievskog, ali je slabašno šutirao na prazan gol i nije uspio pronaći mrežu. Vratar Makedonije je obranio udarac bez velikih poteškoća i pomogao momčadi da izvede jednu od najvećih senzacija u kvalifikacijama ikad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.