KAD KOPAČKE POSTANU ORUŽJE Pucale su noge i vilice, izlazile kosti, prekidali su karijere

Foto: Getty Images / Guliver Image

TEŽAK lom noge kapetana Republike Irske Seamusa Colemana šokirao je nogometni svijet. Colemanu je uklizao igrač Walesa Neil Taylor i slomio mu desnu nogu u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. 

Stravične scene iz Dublina podsjetile su nas na neke od najtežih ozljeda u povijesti nogometa.

Naravno, kada samo i pomislimo na takve užasne scene, odmah nam pred oči dolazi slika Eduarda Da Silve, koji je 23. rujna 2008. godine doživio jednu od najtežih ozljeda u utakmici Birminghama i Arsenala. Njemu je Martin Taylor slomio lijevi gležanj, a te mučne scene i danas su ostale upamćene.

Nakon toga se vratio 16. veljače na teren, ali više ništa nije bilo isto, niti je moglo biti.

 
Roy Keane je tjednima spremao osvetu i napravio je nešto užasno 
 
Jedan od najstrašnijih prekršaja u povijesti bio je onaj Roya Keana nad igračem Leedsa, Norvežaninom Alf Inge Haalandom. Dugo je vremena karizmatični kapetan Uniteda spremao osvetu jer ga je u njihovu prijašnjem susretu Haaland optužio da je odglumio ozljedu. Dočekao ju je u travnju 2001. godine kad je namjerno s đonom ušao u koljeno Haalandu.
 
''Jebeno sam ga udario. Uopće nisam gledao gdje je lopta. Evo ti sada pičko i nemoj me nikada više optužiti da glumim ozljedu'', napisao je kasnije u svojoj biografiji Roy Keane, a samim time je i priznao kako je namjerno ozlijedio Haalanda.
 
Krvnički start nad Dyerom u Ligi kupu
 
Kieron Dyer je 18. kolovoza 2007. doživio sličnu sudbinu nakon namjernog i krvničkog starta Josea Jacobsona za vrijeme utakmice između West Hama i Bristola u Liga kupu. Činilo se kako bi Dyer čak mogao otići u mirovinu, ali se ipak uspio vratiti nakon pet mjeseci.
 


Smithova ozljeda, najgora koju je Fergie ikad vidio
 
Napadač Alan Smith stigao je iz Leedsa u Manchester United, a 18. veljače 2006. godine doživio tešku ozljedu protiv Liverpoola. On je želio blokirati udarac Jorn Arnea Riisea, u čemu je i uspio, ali je tijekom pada slomio lijevu nogu.
 
"Dugo sam u nogometu, ali je ovo najgora ozljeda koju sam ikad vidio", rekao je trener Uniteda Sier Alex Ferguson nakon dvoboja, a njegov igrač vratio se na teren poslije sedam mjeseci. 
 
 
Dvostruki prijelom Larssona
 
Sjećate se sjajnog napadača Henrika Larssona? Fantastični Šveđanin stradao je žestoko 22. listopada 1999. godine u dvoboju Celtica i Lyona u UEFA Kupu. Šveđanin se borio za loptu sa Sergeom Blancom i pritom je doživio dvostruki prijelom lijeve noge nakon što ga je protivnik sapleo. Ipak, Larsson se uspio vratiti u posljednjoj utakmici sezone za škotski klub.
 

Cisse je trebao ostati bez noge
 
Ako je netko zaslužio duboki naklon nakon svega, onda je to Djibril Cisse. Francuski napadač je, vjerovali ili ne, dva puta tijekom karijere lomio nogu i to oba puta desnu. Prvi put mu se to dogodilo protiv kada je igrao za Liverpool protiv Blackburna 30. listopada 2004. godine.
 

 
I vratio se nakon sedam mjeseci. Međutim, tu nije bio kraj. Dvije godine kasnije, u praktički istoj situaciji Cisse je slomio nogu protiv Kine. Kasnije je otkrio kako mu je noga trebala biti amputirana, ali su je liječnici uspjeli, na sreću, spasiti u posljednjem trenutku.
 

 
Ipak, uspio se ponovno vratiti, a danas je DJ i već se polako probija na glazbenu scenu.
 
Nilis morao završiti karijeru
 
Lucas Nilis bio je reprezentativac Belgije i napadač Aston Ville. Međutim, samo što je stigao u engleski klub iz PSV-a doživio je lom noge, zbog kojeg je na koncu i završio karijeru. On se 9. rujna 2000. sudario s vratarom Ipswicha i nikada se više nije vratio na teren jer je doživio dvostruki prijelom desne noge. Danas je trener napadačima u Eindhovenu.
 

Schumacher slomio vilicu Battistonu

Da nismo u nogometu svjedočili samo lomovima nogu, to potvrđuje legendarno polufinale Svjetskog prvenstva između Zapadne Njemačke i Francuske 1982. godine. Dvoboj velikana obilježio je nevjerojatan start vratara Haralda Schumachera, koji je doslovno nokautirao Patricka Battistona. Nijemac je protivika udario nogom u glavu i osnesvijestio ga, a posljedice divljačkog starta bile su slomljena vilica i nekoliko zuba manje. 

Naravno, to su samo neki u moru brutalnih prekršaja na nogometnim utakmicama, čija povijest ide u nedogled i, nažalost, neće se zaustaviti ni u budućnosti.

Ako ste izdržali sve ovo do sada i ako imate jak želudac, slijedi zaključak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.