Jedan turnir na Olimpijskim igrama će se održati 16 tisuća kilometara od Pariza

Foto: EPA

STIGAO je dan početka Olimpijskih igara u Parizu. Za najcjenjenija odličja borit će se preko 10 tisuća sportaša iz više od 200 zemalja, a priredba će trajati od danas pa sve do nedjelje, 11. kolovoza. Igre će biti otvorene posebnom ceremonijom koja kreće u 19:30. Trajat će nekoliko sati, a tijekom nje prodefilirat će predstavnici svih zemalja sudionica. Parada nazvana Nacija na brodovima održat će se na rijeci Seini. Dakle, prvi put domaćin defilea neće biti stadion.

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati 73 sportaša, od kojih je 58 muških i 15 ženskih predstavnika iz 16 sportova. Ukupno hrvatsko izaslanstvo brojat će 157 osoba. Otvaranje možete pratiti na HRT-u 2, a komentirat će ga Zrinka Grancarić i Marko Šapit. Uz to, moći ćete pratiti i tekstualni prijenos na Indexu, a otvaranje možete pratiti i na streaming platformi Max (bivši HBO Max) bez dodatnog troška na mjesečnu pretplatu.

Surfanje se održava skoro 16 tisuća kilometara od Pariza

Predstavnici jednog sporta definitivno neće biti na otvaranju. Naime, na Olimpijskim igrama bit će zastupljena ukupno 32 sporta u muškoj i ženskoj konkurenciji s 329 turnira. Većina njih odigrat će se baš u Parizu, ali neki će zbog specifičnih zahtjeva biti odigrani na drugim mjestima. Većinom će to biti u bližim francuskim gradovima, ali jedan turnir održat će se čak 15.800 kilometara od Pariza.

Radi se o surfanju, a natjecanje počinje sutra i trajat će do 31. srpnja, ako to dozvole vremenski uvjeti. Održat će se u mjestu Teahupoʻo, selu na jugozapadnoj obali Tahitija, otoka u Francuskoj Polineziji, koji se nalazi u južnom Tihom oceanu. Surfanje je svoj debi na Igrama imalo 2021. godine u Tokiju, kada su u muškoj konkurenciji zlato uzeli Brazilci (Italo Ferreira), a u ženskoj Amerikanke (Carissa Moore). Ukupno će se natjecati 48 surfera i surferica (24 za svaki spol), što je osam sportaša i sportašica više nego što ih je bilo u Tokiju.

Udaljenost od grada domaćina je gotovo 16 tisuća kilometara, što znači da je postavljen novi rekord za najveću fizičku udaljenost natjecanja od grada domaćina. Rekord je posljednji put postavljen 1956. godine kada su konjička natjecanja na Olimpijskim igrama u Melbourneu (Australija) morala biti održana u Stockholmu (Švedska). Sudionici natjecanja u surfanju jedini neće boraviti u olimpijskom selu s ostalim sportašima, nego će umjesto toga boraviti na brodu Aranui 5, koji je usidren kod Tahitija kao prvo plutajuće olimpijsko selo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.