Jedan od najvećih rukometaša svih vremena poručio: "Ljudi, mi nismo svjesni tko je Lino Červar"

Foto: Guliver Image/Getty Images

KIRO LAZAROV, jedan od najvećih šutera u povijesti rukometa koji je porušio mnoge rekorde, u 36. godini od ljeta će igrati u Francuskoj. Nantes, klub bez rukometne tradicije, ima ambicioznog predsjednika koji se želi progurati u rukometnu elitu. A prvi korak u građenju megamomčadi bit će poznati Kiro.
 
Slavni Makedonac ovih dana dao je opširan i zanimljiv intervju za Balkan Handball, a mi smo prenijeli najzanimljivije dijelove.
 
Na početku razgovora Kiro je objasnio zbog čega je odlučio otići u Francusku, a ne se vratiti u domovinu. Metalurg, a posebno jaki i bogati Vardar očekivali su dolazak jednog od najvećih makedonskih sportaša svih vremena.
 

''Ako neko sumnja u to, vara se. Makedoniju obožavam. Ali Vardar se odlučio za Krištopansa i Maquedu. Imaju svoj koncept i ne odustaju od njega. Metalurg je krenuo novim putem nakon svega što mu se dogodilo prije nekoliko godina. Vrlo pozitivno izgledaju, treba ih podržati i dati im vremena. To je koncept s domaćim igračima koji polako ulaze i kucaju na vrata reprezentacije. No nije lako raditi s mladima i odgajati ih. Svaka čast Linu Červaru za strpljenje. Vidim ih uskoro na starim pobjedničkim stazama'', kazao je Lazarov a onda je rekao nekoliko riječi o Linu i makedonskoj reprezentaciji:
 
''Makedonija je započela pomlađivanje tima uz potporu iskusnijih igrača. Naš izbornik zna dobro što radi i što hoće. Dobro je da je Červar prošao puno toga u svojoj karijeri pa ga ne mogu poljuljati naš mentalitet i zlobni komentari nakon jedne loše utakmice. Imamo glavu i rep i treba biti miran i strpljiv. Rezultat će doći, i ne samo rezultat, nego i sigurna budućnost za sljedećih 15 godina. Ovaj projekt samo treba pozdraviti. Sve te igrače Lino je pronašao, strpljivo trenirao s njima, a i dalje to radi.''
 

 

Nakon smjene Željka Babića, Červar je glavni kandidat za klupu Hrvatske. Premda je više puta ponovio kako mu je Makedonija druga domovina, Lino nije imun na ono što nosi klupa jedne od najboljih reprezentacije svijeta. Toga je svjestan i Kiro.
 
''Opet se vraćamo na istu temu - proizvodnja igrača! Lino je dosad puno napravio, a ako mu se omogući da tako nastavi, napravit će još više. Červar je veliki vizionar, pun ideja, jako inovativan i strpljiv u realizaciji zadataka koje postavi. Iskreno se nadam da će Červar ostati u reprezentaciji kako bismo nastavili put koji smo zajedno počeli. Lino je zahtjevan, ali ga treba podržati i pratiti."
 
Sve više vrhunskih igrača dolazi u Francusku. Francuska liga postaje sve jača i mnoge zanima mogu li Francuzi preoteti Nijemcima status najjače lige svijeta.
 
''Francuzi se približavaju tome i vrlo su blizu Nijemcima. Nakon razgovora i mog iskustva s Francuzima, vidim da su jako organizirani, precizni i s čvrstim, jasnim ugovorima i pravilima igre. Kad bi bilo više ovakvih liga, rukomet bismo približili nogometu i košarci, a još uvijek smo vrlo daleko od njih'', rekao je Lazarov.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.