Je li došao kraj dominaciji PSG-a? Saudijci kupuju klub u Francuskoj i ulažu milijune

Foto: EPA

FRANCUSKI klupski nogomet se iz temelja promijenio 2011. godine kada je katarski investicijski fond kupio PSG i stvorio momčad kojoj ostatak lige ne može dugoročno konkurirati. 2013. godine su osvojili prvi naslov prvaka u novoj eri te od tada 10 nacionalnih prvenstava u 12 odigranih sezona. Do konačnog uspjeha u vidu osvajanja Lige prvaka još nisu stigli, ali unatoč gubitku najvećih zvijezda poput Lionela Messija, Neymara i na kraju Kyliana Mbappe od tog cilja sigurno neće odustati.

PSG je prije ulaska katarskog kapitala osvojio dva naslova prvaka u svojoj povijesti i jasno je da navijači tog kluba mogu biti sretni s promjenom koja se dogodila, ali je vrlo upitno je li katarski novac donio pozitivan efekt za atraktivnost Ligue 1 u cjelini. Nedavno smo pisali da liga još uvijek nije pronašla TV kuću koja je voljna platiti traženi iznos za prenošenje utakmica Ligue 1 sljedeće sezone. Dominacija PSG-a znači nedostatak konkurentnosti što smanjuje ukupnu atraktivnost proizvoda.

Razmišljaju o pokretanju vlastitog kanala

Kako izvještava francuski RMC Sport, Ligue 1 još uvijek nije sklopila ugovor s nekom od TV kuća za iduću sezonu najvišeg razreda francuskog nogometa. Ugovor s Canalom + je istekao, a interes i iznosi koji se nude ligi su manji nego što su klubovi to očekivali.

"U teškom smo trenutku. Pregovori o TV pravima uvijek su delikatni, a jasno možemo vidjeti poteškoće. Situacija je izuzetno tijesna i mora se riješiti u nadolazećim danima ili tjednima kako bi se našim profesionalnim klubovima omogućilo da imaju neophodan prihod iz tog segmenta. Njihova budućnost mora biti osigurana", rekao je Philippe Diallo, predsjednik Nogometnog saveza Francuske.

Trenutno u Nogometnom savezu Francuske razmatraju opciju pokretanja vlastitog kanala pod nazivom Ligue 1, na kojem će za 25 eura omogućiti navijačima da gledaju utakmice elitnog ranga francuskog nogometa. Dok upravljačko tijelo lige pokušava riješiti ovaj hitni problem i pronaći kupca za TV prava za narednih pet sezona, klubovi izražavaju nezadovoljstvo i žale se zbog novonastale situacije.

Saudijci kupuju Monaco i stvaraju konkurenta PSG-u

U godinama dominacije PSG-a samo su dva kluba uspjela još osvojiti francusko prvenstvo. To su bili Lille u sezoni 2020./21. i Monaco u sezoni 2016./17. kada je za njih branio Danijel Subašić, a glavna zvijezda kluba bio tada vrlo mladi Mbappe. Monaco je te sezone igrao i polufinale Lige prvaka, a onda je PSG pokazao svoju moć i kupio Mbappea za 180 milijuna eura.

Monaco je četvrti najuspješniji klub francuskog prvenstva s osam osvojenih titula, a čini se da za njih dolaze bolji dani i da bi mogli postati istinski konkurenti PSG-u. Monegaški klub je već neko vrijeme na prodaju, a cijenjeni francuski list L'Equipe donosi informaciju da će novi vlasnik kluba postati Saudijska Arabija odnosno njihov investicijski fond.

Objavljeno je da je već dogovoreno da će Luis Campos biti na čelu cijelog projekta, što je sve šokiralo, posebno rukovodstvo PSG-a jer je Campos jedan od ključnih ljudi u upravi ovog kluba. Campos je trenutno u PSG-u odgovoran za strategiju kluba, a ranije je obnašao i funkciju sportskog direktora, pa bi njegov odlazak zasigurno bio težak udarac. Iskusni 59-godišnji Portugalac trebao bi u Monacu biti imenovan za predsjednika kluba i dobiti će slobodne ruke da Monaco dovede do francuskog i europskog vrha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.