Javnost ga je pljuvala, cinici sprdali. Sad je ključ Dinama i budućnost Hrvatske

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

NA ZIMSKOJ pauzi se činilo da bi ova Dinamova sezona mogla biti jedna od rezultatski najslabijih u modernoj povijesti kluba. Momčad je igrala loše, u prvenstvu je imala zaostatak za Hajdukom od sedam bodova koji je izgledao ogromno unatoč tome što je prvak odigrao manje utakmica, a u Europi se morala zadovoljiti nokaut-fazom najslabijeg europskog kupa, što je za nove standarde kluba ispodprosječno.

Stvari su izgledale još gore nakon prve utakmice nastavka sezone, odnosno nadoknade utakmice protiv Lokomotive. Družina Silvija Čabraje je pomela Plave na Maksimiru, zabila im tri komada i priče Sergeja Jakirovića o nekom novom Dinamu nakon priprema bacila u smeće.

Igrači su u takvoj igri i psihozi djelovali kao najgore verzije sebe i na tribinama i u javnosti su manje-više svi dobili više od standardne porcije podcjenjivanja. Najgore je prošao Martin Baturina i činilo se kako njegova, a onda i Dinamova budućnost ide u krivom smjeru. Dva i pol mjeseca kasnije Dinamov dragulj nas je podsjetio kakva je klasa.

Teška prva polusezona

Baturina je na najbolji mogući način otvorio sezonu. Bio je strijelac jedinog pogotka u derbiju s Hajdukom u Superkupu, kojim je Dinamo stigao do trofeja. Impresivan je podatak da mu je to bio čak četvrti gol protiv bivšeg kluba u (dotad) šest utakmica, koliko je odigrao protiv Bijelih.

Dinamo se uskoro okrenuo europskim obvezama. Glatko je prošao Astanu, a onda je uslijedio dvomeč s AEK-om. Već prije prvog susreta Baturina je bio upitan zbog bolesti. Dobio je 19 minuta na Maksimiru, a u Ateni nije odigrao ni minute.

Oporavio se do Sparte, protiv koje je odigrao 65 minuta na Maksimiru. Startao je i u nevjerojatnom porazu u Pragu te je na 3:0 vratio nadu Dinamu i zabio jedini gol Plavih u utakmici koja je završila još jednim ispadanjem.

Otad se skoro potpuno ugasio kad je u pitanju doprinos u vidu golova i asistencija. Protiv Rijeke na Maksimiru je iznudio penal, a jedini gol u HNL-u u prvoj polusezoni zabio je u preokretu nad Lokomotivom.

Uloga na koju nijedan Dinamov klinac nije navikao

Već je tad bilo jasno da očekivanja kluba i navijača od Baturine naprosto nisu fer. Dinamo je i prije toga imao klince od kojih su postojala velika očekivanja i koji su bili ključni za pojedine faze igre, ali u bitno drugačijim uvjetima.

Plavi su na početku sezone prodali četiri ključna igrača, a sa zamjenama se zakasnilo. To je značilo da Baturina mora odrastati, ali više ne u okruženju u kojem su oko njega nositelji igre, a on ima pravo na učenje kroz greške, nego je preko noći od dječaka morao postati muškarac.

Raubalo ga se u svakoj utakmici, a pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je on, 21-godišnjak koji igra na poziciji prednjeg veznog, drugi igrač Dinama ove sezone po minutaži. S 3161 minutom ispred njega je samo Josip Mišić. Pisali smo da će njemu, više nego ikome drugom, trebati odmor u pauzi.

Preuzeo je ključeve igre i odgovornost u ruke. Dinamo je oživio, a on blista

Za razliku od Baturine koji je u prvom dijelu sezone često igrao s grčem u licu, itekako svjestan velikog tereta na leđima, u nastavku prvenstva gledamo puno slobodnijeg igrača koji je srastao sa svojom ulogom. Plava desetka igra nogomet života.

Preuzeo je odgovornost i uz Brunu Petkovića je postao najvažniji igrač Dinama u fazi napada. S Dinamovom devetkom se sve bolje razumije, koristi ga kao mantinelu i koristi centralni prostor koji mu Petković otvara time što drži stopere na leđima.

Grafika: SofaScore

U prvom dodiru s loptom se vidjelo da je Baturina posebna vrsta španera, ali mu se često prigovarao izostanak konkretnijeg učinka. Sada i u tom dijelu izgleda puno bolje i uzima ovlasti u zadnjoj trećini terena koje mu po potencijalu i pripadaju.

Protiv PAOK-a kod kuće bio je jedan od najboljih igrača na terenu i pokazao je da se i u Europi može nositi s izazovima, a u zadnja četiri kola u SHNL-u je dao dva gola i podijelio tri asistencije. Baturina se definitivno vratio, a i Dinamo izgleda bolje.

Dinamo s njim ima samo jedan problem - kako ga zamijeniti

Dok je proživljavao fazu prilagodbe i pada, sasvim normalnu za mladog igrača, nemali dio javnosti sprdao se njegovom budućnošću i navodnim interesom Arsenala, koji bi bio u rangu najvećih Dinamovih transfera od skoro 30 milijuna eura.

Petnaest utakmica kasnije Baturina vrlo očigledno Dinamu nije teret, nego dragulj te je pobijedio i internet i dežurne cinike na njemu. Dapače, klub s njim ima samo jedan problem, a to je kako ga zamijeniti. Ponuda neće nedostajati, posebno ako ga Dalić pozove na Euro.

Za njega će, a posebno za klub, biti jackpot ako tu ostane i nakon ljeta, ali to će prije svega ovisiti o rezultatima dubinske financijske analize u Maksimiru i naslovu prvaka koji bi garantirao puno bolju šansu za zaradu u Europi, koja za sobom vuče i manju potrebu za prodavanjem. Dinamo u završnu trku ulazi kao mali autsajder, ali s velikim adutom na desetki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.