Izabrali ste: U 2015. oduševio vas je Rakitić, zgadio vam se Šuker, a šokirao "izbornik" Čačić

Foto: Getty, Hina, Montaža: Index

ČITATELJI/CE INDEXA i ove godine izabrali su ljude, bića i pojave koji su ih u godini na izmaku u sportskom svijetu i polusvijetu oduševili, zatim one koji su im se zgadili, te one koji su ih šokirali. 

Krenimo redom, vrijeme je proglašenja pobjednika po kategorijama.
 
Na pitanje "Tko vas je oduševio u 2015.?" odgovorilo vas je 4527. Od toga je najvše (934) svoj glas dalo momčadskoj i osobnoj trofejnoj žetvi Ivana Rakitića.
 
Ivan Rakitić - Pet trofeja, nezamjenjiv član udarne postave Primere i Lige prvaka
 
Fantastična godina je iza nogometaša koji je nezamjenjivi član prve momčadi još jedne "Najbolje Barcelone u povijesti", a nakon transfera iz Seville i početnih poteškoća u prilagodbi, Rakitić se nametnuo kao "Novi Xavi".
 
Tijekom 2015. Barca je vozila na Raketni pogon, pri čemu je dosegla orbitu u kojoj nije bila od Guardioline ere, pa je ključni čovjek vezne linije katalonske institucije osvojio naslov prvaka Španjolske, zatim Europe - za koji je zabio Juventusu u berlinskom finalu LP, pa Kup Kralja, Superkup Europe i konačno, Klupsko SP. 
 
Koliki je Rakitićev udio u Barcinom haranju španjolskim, europskim i svjetskim nogometom, najbolje će pokazati to što je izabran u idealnu momčad Primere i Lige prvaka. 
 
Drugo mjesto, sa 558 glasova, dobio je hrvatski trener West Hama zbog skidanja četiri engleska giganta:
 
Slaven Bilić: Skalpovi velikana Premier League
 
U Engleskoj je dočekan uz fanfare, da bi nakon prva dva mjeseca u sezoni Premier League, to preraslo u idolopoklonstvo, jer novi trener West Hama je za kratko vremena s momčadi vrijednom sredine tablice, uspio nanizati skalpove Arsenala, Liverpoola, Manchester Cityja i Chelseaja.
 
Ne možemo reći da je to senzacija, jer "nikad zanimljiviji" Premiership, kojem svjedočimo ove sezone, prije svega je posljedica loših do očajnih igara favorita i velikih klubova, pa je tako došlo do uravnilovke s patuljcima i onima kojima je mjesto od 6. do 12. mjesta.
 
Upravo u tom dijelu doseg je Bilićeve momčadi, koja je nakon sjajnog starta, ozljedom ključnog igrača Payeta osjetno pala i do prije dva dana bila je čak dva mjeseca bez pobjede. Ali, da se tako nastavi još neko vrijeme, Biliću ne prijeti ispadanje, a pobjede nad četiri velikana nitko mu ne može oduzeti. 
 
Treće mjesto, sa 451 glasom, zauzeli su sjajni košarkaški juniorski viceprvaci svijeta:
 
Nazorovi juniori u svjetskom finalu protiv SAD-a vratili košarku na naslovnice
 
Hrvatski juniori na svjetskom juniorskom prvenstvu osvojili su srebro, ili ako želite izgubili su zlato tek u produžetku protiv favoriziranih Amerikanaca, no ne sjećamo se kad je neka mlada košarkaška selekcija imala tako veliku pozornost hrvatske sportske javnosti. Najprije, hrvatska košarka godinama, desetljećima čak nije imala tako talentiranu momčad, s barem tri do četiri igrača kojima najveći košarkaški stručnjaci prognoziraju uspješne NBA karijere.
 
Momci su uoči turnira bili među favoritima za zlato, što je samo po sebi bio dobar mamac. Ipak, niz pehova, nesreća i nespretnosti, potpuno su osakatile momčad, ali žar i želja koje su igrači pokazali nakon što su ih mnogi otpisali, postali su možda i osnovni razlog gotovo pa plebiscitarne podrške u Hrvatskoj. Blamaža u režiji HKS-a oko tenisica Dragana Bendera, najboljeg igrača svijeta u svom uzrastu, kojem zbog hohštapleraja hrvatskih košarkaških birokrata nije bilo dozvoljeno igrati na turniru, premda je bio u sastavu te ozljede ključnih igrača Lovre Mazalina i Ante Žižića, bili su strašan hendikep po Nazorovu momčad. Ipak, Arapović, Zubac, Slavica i društvo dokazali su da unatoč svemu ružnome, hrvatska košarka ima svijetlu budućnost.
 
Naravno, pod uvjetom da nesposobni birokrati iz HKS-a svojim neradom ne upropaste.
 
Prelazimo na neusporedivo neugodniji, da ne kažemo gadljiviji teren. Sudeći prema vašim odgovorima (1600 glasova), u 2015. najviše vam se zgadio...
 
 
Davor Šuker: Brend afera i arogancije
 
Koliko god mu se smijali kada je govoreći o sebi u trećem licu rekao da je on hrvatski brand, Davor Šuker to doista je, što znaju svi koji su rekli da su Hrvati u Kambodži ili Keniji. 
 
Žalosno, zapravo tragično, je što se takav superbrand sveo na Mamićevog potrčka i jamca, kako bi odradio svoj dio pogodbe nakon što ga je ovaj instalirao u fotelju predsjednika HNS-a.
 
Čovjek po kojem se u svijetu prepoznaje Hrvatska, svakim svojim javnim nastupom i u ovoj godini pokazao je koliko je intelektualno potkapacitiran za funkciju koju obnaša, a Zlatna kopačka pretvorila se u otimača antiknih novčića i novinarskih mobitela.
 
Iza Branda dolaze perjanice najmoćnije nogometne obitelji u Hrvatskoj, za koje je glasalo vas 1259:
 
Obitelj Mamić: Optužnica i istraga zbog krađe iz GNK Dinamo
 
Optužnica te istraga, kojima USKOK u dva odvojena slučaja Obitelj koja je preuzela Dinamo tereti da je klub i državu oštetila za oko 200 milijuna kuna, dovela su Zdravka, Zorana i Marija Mamića prvo na stranice crne kronike, a onda ubrzo i u Remetinec. U zatvor na periferiji prvo su ljetos odvedeni oba brata, a zatim krajem jeseni glava obitelji i njegov sin ili nećak. Uglavnom, sve ostaje u obitelji, pa tako i Dinamo, ako se već Mamići smjenjuju, malo na slobodi, pa opet u pritvoru i tako ukrug.
 
Najnižu stepenicu na postolju srama, sa 525 glasova, dodijelili ste jednom od prvih poteza prilikom "promjena" u stručnom stožeru nogometne selekcije
 
Rehabilitacija Joea Šimunića u reprezentaciji
 
Rehabilitacija čovjeka kojem je FIFA zapečatila karijeru nogometaša i zabranila mu pristup stadionima na SP-u jer je urlajući na terenu u mikrofon službeni pozdrav zločinačkog, genocidnog i kvislinškog režima, dok mu je drugim dijelom slogana odzdravljao hrvatski "nacionalni stadion", tek je jedna u nizu svinjarija koje se događaju i Mamićevoj i Šukerovoj reprezentaciji.
 
Naravno, Šimunić je odmah nakon prisilnog okončanja igračke karijere zbog svog "domoljubnog" poteza, postao ikona desnice, pa je postao rado viđen u šatoru na Savskoj, dok je Jakov Sedlar o njemu snimio film.
 
"Šok godine" nova je kategorija i bez konkurencije, vas najviše (1215) šokiralo je postavljanje Ante Čačića, kojeg je do tada Mamić šaltao među svojim klubovima, na najprestižniju klupu u zemlji:

Trener Lokomotive izbornik Hrvatske 

Jedna od žešćih farsetina u reprezentaciji i savezu koji se formalno nazivaju hrvatskima, a zapravo su Mamićevi, postavljanje je Ante Čačića za izbornika, nakon što je udruženim pothvatom gazde i neposrednih proizvođača srušen njegov prethodnik.
 
Kovaču nije problem što se pokazao lošim i nedoraslim funkcije koja mu je dodijeljena, nego što se kurčio, glumio Nijemca među prepredenim Balkancima pa je brzo otpravljen Štimčevim tragom.
 
Zamijenio ga je krotki Ante Čačić, jedan iz plejade onih koji dotrče na prvi zvižduk s Maksimira i koji ne talasaju, nego su zahvalni i poslušni.
 
Ante Čačić, izbornik Hrvatske. Probajte to reći da ne puknete od smijeha.
 
Na drugom mjestu u ovoj kategoriji (874 glasa) performans je ogorčenih navijača na travi Poljuda, usmjeren protiv vrhuške HNS-a
 
Svastika na travnjaku Poljuda
 
UEFA je u suradnji s HNS-om odlučila Hrvatsku i njene huligane disciplinirati igranjem utakmice kvalifikacija za EP pred praznim tribinama. Prvi su to napravili zbog recidivističkog statusa koji Hrvatska uživa zbog ispada navijača, dok je Savez takvu odluku jedva dočekao s obzirom da se kazna odrađivala u buntovnom Splitu, ogorčenom što savez i igrači desetljećima negiraju da je taj grad i regija čiji je centar, nalaze u Hrvatskoj, Ali, nije se rodio Cvrk koji bi zajebao navijače. Posljedica - kukasti križ nacrtan ranije pod okriljem noći na travnjaku na kojem su igrale Hrvatska i Italija, te zgražanje i konsternacija cijelog svijeta.
 
Bronca crnog sjaja (455 glasova) pripada veznjaku koji se tijekom igranja u životnoj formi, zaigrao s "nedozvoljenim supstancama": 
 
Uništena karijera Arijana Ademija
 
Arijan Ademi nije dobro odigrao ključne karte u najbitnijem razdoblju karijere. Kovač ga je preklinjao da igra za Hrvatsku, u vrijeme kada je Ademi igrao u životnoj formi, a reprezentacija bila i ostala deficitarna s igračem njegovog profila, ali on je dao riječ Makedoniji. 
 
Uslijedila je fatalna greška; uzimanje "nedozvoljenih supstanci", pad na dopinškoj kontroli protiv Arsenala i četiri godine suspenzije, praktično kraj karijere sjajnog igrača, koji je i ovu sezonu počeo odlično, a upravo protiv Arsenala pokazao da mu je mjesto u nekoj od najjačih liga. Međutim, nikad nećemo doznati kako bi mu se karijera razvijala da nije uzeo što nije smio i pao. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.