FIFA 20

Igrali smo novu FIFA-u 20, nikad težu i bolju nogometnu simulaciju

Foto: Screenshot

DANAS je i službeno izašla na tržište najiščekivanija nogometna simulacija godine - FIFA 20.

Zaigrali smo novu FIFA-u i odmah u početku možemo reći da je nikad teža i zanimljivija. EA Sports napravio je jako dobar posao ove godine. Nova FIFA-a se dosta razlikuje od izdanja 2019. U nastavku ćemo vam je ukratko predstaviti.

Isplati li se dati 500-tinjak kuna? 

Odmah ćemo vam reći da se itekako isplati ako volite nogomet. Novo izdanje je realnije, iako to još nije onako kako svi želimo da bude. Ipak, neka poboljšanja govore kako EA Sports ide u pravom smjeru.

FIFA 19 ili 20?

Mi biramo 20 koja se jako puno razlikuje od 19. Koji su to noviteti?

EA Sports je postavio igru na ručnu kontrolu. Igrači imaju puno više prostora za kreaciju, a to otvara i više 1 na 1 situacija. Primjerice, olakšano je zabijanje gola u situaciji 1 na 1, a užasno teško je zabiti gol izvan 16 metara, za to trebate biti pravi majstori. Manje je onih sretnih golova kad iz očaja puknete s 30 metara i zabijete spektakularan gol. Ne, toga više nema, morate se namučiti da se uopće izborite za šut s 20-ak metara, a preciznost morate postaviti na zavidnu razinu. U ranijim izdanjima u svakoj drugoj utakmici zabili ste bar jednu golčinu, no to možete zaboraviti. Primijetili smo da su igrači dosta brži, ali najveća promjena je obrana. O tome ćemo u nastavku.

Slobodni udarac i penal još nismo realizirali

Ove dvije situacije u prijašnjim izdanjima, posebno u  FIFA-i 19, bile su poprilično lagane, još ako ste bili uigrani, bez problema ste mogli prebaciti živi zid i zabiti. No sad vam treba jako puno treninga za gol. Izvođenje udaraca s 11 metara je također promijenjeno i teško je to opisati riječima, na prvi pogled izgleda lagano, no u praksi to baš i nije tako. Uglavnom, ako ste bili odličan igrač FIFA-e 19, sada svoje "znanje" možete zanemariti i što prije se priviknuti na novitete. Otežana je i kontrola lopte, dosta truda se treba uložiti da povežete par točnih dodavanja i zaprijetite protivničkim igračima. Fizika lopte je potpuno drugačija, puno je više odbijanja od igrača nego prije, više nema laganih primanja. Kad smo već kod lopte, treba pohvaliti EA Sport jer je usavršio dugačke pasove i doslovno svaki put pogodite igrača "u trepavicu". To smo najviše primijetili kad s lijevog beka prebacujete loptu na desnog. 

Obrana - najveća promjena ikada

Izgleda da su programeri najviše truda uložili u obranu. Morate biti nevjerojatno precizni da oduzmete protivničkom igraču loptu, više ni Van Dijk ili Ramos nisu dominantni u obrani. Po nekom prvom dojmu, važnije je da imate brze i okretne napadače. Ono što smo vidjeli, Ante Rebić vam itekako može poslužiti u Ultimate teamu. Obrana u FIFA-i 19 i 20 razlikuje se po svemu, no opet morate sami zaigrati da osjetite tu ogromnu razliku.  Ako ostanete u obrani sa samo jednim igračem, a ispred vas je, primjerice, Cristiano Ronaldo, već možete upisati gol za protivnika, no ako vas sreća posluži i savršeno uđete u igrača, onda ćete uspjeti oduzeti loptu.

VOLTA mod (zamjena za Journey)

FIFA je vratila ulični nogomet. Odmah u startu možemo reći da neki driblinzi ne izgledaju realno, čak ni malonogometni majstor Brazilac Falcao ih ne može izvesti, no da toga nema, možda nam ne bi bilo toliko atraktivno i zanimljivo. 

U spomenutom modu možete igrati na vrhu nebodera, u dvoranama, kvartovima... Dostupni su formati 3 protiv 3, 4 protiv 4 i 5 protiv 5, s golmanom ili bez njega. Možete birati postojeće nogometaše iz igre, a dostupne su i nogometašice. Odigrali smo tek dvije, tri Volta utakmice. Prvi dojam je sasvim u redu. Marketinški tim EA Sportsa odradio je odličan posao, ovaj mod će sigurno poboljšati prodaju same igre.

Dinamo jedini klub iz regije u FIFA-i 20.

Zanimljivo, iako je Dani Olmo bio najtraženiji dinamovac u prošlom prijelaznom roku, jedan igrač iz ekipe ima bolju ocjenu u novoj FIFA-i. Radi se o vrataru Dominiku Livakoviću koji ima ocjenu 80, dok Španjolac ima 79.

Slijedi Kevin Theophile-Catherine sa 76, dok je Arijan Ademi na 75. Top pet završavaju Bruno Petković i Emir Dilaver s ocjenom 74.

Modrić očekivano najbolji Hrvat

Najveću ocjenu ima Messi (94), iza su odmah Ronaldo (93), Neymar (92), Hazard (91), De Bruyne (91), Oblak (91) i mnogi drugi... Luka Modrić je deveti po jačini s ocjenom 90.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.