Humanitarac i uzgajivač kokoši senzacija je Premiershipa: Bolji od Pogbe i Ibre - zajedno

Foto: Guliver Image/Getty Images

KAD ga je prije četiri godine nesretni Brendan Rodgers doveo u Liverpool i za njega platio Swanseaju nevjerojatnih 15 milijuna funti, navijači Redsa bili su u euforiji. Vjerovali su da su godine frustracija i trofejnog posta iza njih i da će mladi Velšanin biti reinkarnacija legendarnog Kennyja Dalglisha, čovjek koji će kultni klub s Anfielda vratiti tamo gdje po tradiciji pripada – na vrh.
 
Joe Allen u dresu Liverpoola počeo je odlično, štoviše, iznad svih očekivanja. U prvom susretu u kojem je krenuo od prve minute, protiv Cityja, bio je proglašen za igrača utakmice, a kruna početka iz snova bila je nagrada za igrača mjeseca.
 
Allen je cijelu tu sezonu odigrao jako dobro, no onda su nastupili problemi. Najveća žrtva taktičkih lutanja Brendana Rodgersa  bio je baš on. Mladi veznjak gotovo je svaku utakmicu odigrao na drugoj poziciji, nije imao normalan kontinuitet forme, a samopouzdanje mu je padalo jednakim progresom kao i rezultati Redsa. Zatim su nastupile i ozljede i Velšanin je umjesto na terenu sve više vremena provodio na rehabilitacijama. Navijači su ga uzeli na zub zalijepivši mu titulu jednog od najvećih promašaja Liverpoola, a on je svakim danom sve više kopnio.
 
Međutim, sve se promijenilo prije nekoliko mjeseci. Reprezentacija Walesa bila je najveće iznenađenje Eura. Hrabri Velšani su ovog ljeta u Francuskoj izborili senzacionalno polufinale, a uz razvikane Balea i Ramseya, ključni igrač Otočana bio je baš Allen. Izabran je u idealnu momčad turnira, a sjajne igre nisu ostale neprimijećene u Premiershipu.
 
Ključnu ulogu u vraćanju u život posrnulog Velšanina odigrao je jedan njegov sunarodnjak. Mark Hughes, jedan od najvećih velških igrača svih vremena i igračka legenda Uniteda s kraja 80-ih, trener je Stoke Cityja i želio je po svaku cijenu dovesti Allena. Za 13 milijuna funti veznjak je zamijenio Anfield Bet365 stadionom i nakon nepune trećine prvenstva titulu najgoreg igrača Liverpoola zamijenio je onom najvećeg hita Premiershipa.
 

Već nakon devet utakmica izjednačio je broj golova koje je zabio za Liverpool u pune četiri godine, a protiv svog Swanseaja, Allen je upisao i dvije asistencije. U 12 golova koje je Stoke ove sezone zabio u Premiershipu, Allen je direktno sudjelovao u njih šest. Usporedbe radi, najskuplji nogometaš svih vremena Paul Pogba i jedan od najvećih napadača u posljednjih dvadesetak godina Zlatan Ibrahimović ukupno su sudjelovali u samo pet golova Uniteda (Ibrahimović je zabio četiri gola, Pogba jedan, a obojica imaju nulu u rubrici asistencije). Lani je Allen za Liverpool odigrao u cijeloj sezoni 720 minuta, a u Stokeu ove sezone u devet utakmica 803.
 
''Prvo i najvažnije: Joe je fantastičan nogometaš, a takvi kao on mogu igrati na svakoj poziciji'', za svoju zlatnu akviziciju rekao je Mark Hughes.
 
Vjerujući da Allen ima sjajan nos za gol, Hughes je ''fantasistu'' prebacio u prednji red, odmah iza napadača. Premda je sam igrač bio sumnjičav prema novoj ulozi koja mu je namijenjena, fenomenalan učinak dokaz je da je stari lisac Hughes bio u pravu.
 
''Nisam najsigurniji koja je pozicija za mene idealna. Vidjet ćemo nakon još nekoliko utakmica koliko dobro u kontinuitetu mogu igrati na ovoj razini. Nisam puno igrao na poziciji desetke, znam da postoje još neke stvari koje mogu unaprijediti u svojoj igri, ali zasada sam zadovoljan pozicijom povučenog napadača'', rekao je Allen, inače jako zanimljiv tip čija je životna priča užasno interesantna i netipična za svijet vrhunskog nogometa.
 
Nogomet je počeo igrati sa 10 godina, a kad je došao u Liverpool navijači su mu dali nadimak ''velški Pirlo'' zbog stila igre i građe. Allenov brat Henry izgubio je sluh kad je imao tri godine, a ta je tragedija potaknula Joea da se godinama već bavi humanitarnim radom. Inače, njegov brat je kapetan velške reprezentacije za gluhonijeme.
 
Van terena Allen je totalno cool lik. Obiteljski je čovjek koji ima jedan neobičan hobi. Naime, obožava perad i vlasnik je male farme na kojoj pazi 14 kokoši i dva pijetla. Otkrio je kako te životinje uzima kad one više ne mogu nositi jaja, a prijatelj mu je za 24 rođendan kupio pijetla.
 
Ipak, ono zbog čega pišemo ovaj tekst nogometno je znanje Joea Allena, a on je ove sezone dokazao da je fantastičan igrač i pravo osvježenje za pomalo sterilni Premiership. S tim se slaže i veliki Thierry Henry.
 
''Da su Messi ili David Silva napravili to što on radi ove sezone, ljudi bi poludjeli. Joe je glavni razlog zbog čega Stoke ove sezone djeluje tako dobro. Briljantan je'', kazao je slavni Francuz.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.