HTS: Vrhunac za Sašku bi bila ponuda druge zemlje. Laže i traži sažaljenje

Foto: Twitter

NAKON što je Oleksandra Saška Olinjkova, 18-godišnja Ukrajinka s hrvatskom putovnicom, ponovno javno prozvala rad Hrvatskog teniskog saveza, za komentar cijele situacije zamolili smo izvršnog direktora HTS-a, Marina Galića.

Olinjkova u novoj objavi na Facebook stranici Vragolasti Tenis tvrdi kako od Saveza nije dobila ni kune. Napomenula je da je sada dobila ponudu HTS-a za priključivanje financijskom programu Hrvatskog olimpijskog odbora, ali pod uvjetom da se odrekne statusa juniorke i postane mlada seniorka. HTS je, prema njezinim riječima, to učinio kako bi se pogodovalo neimenovanoj tenisačici iz Čakovca koja je proglašena najboljom juniorkom, iako nema najbolje rezultate od hrvatskih tenisačica u juniorskoj konkurenciji. Spomenuta Čakovčanka je tako dobila financijsku potporu INA-e i zaklade najboljeg hrvatskog tenisača, Marina Čilića.

Mlada Ukrajinka s hrvatskom putovnicom za sebe kaže kako je najbolja juniorka Hrvatske prema WTA i ITF listama. Doduše, kada pogledamo na službene stranice WTA-a i ITF-a, vidjet ćemo kako nema informacija o trenutnom WTA renkingu, što bi značilo da je nerangirana. Što se tiče ITF svjetske ljestvice, tamo se nalazi na 113. mjestu, a najbolja pozicija na WTA ljestvici bilo je 708. mjesto. Prošlu godinu završila je kao 835. na svijetu. Osvojila je i jedan profesionalni turnir iz ITF serije, prošle sezone u Heraklionu.

Galić kaže da je svaka tvrdnja oko zapostavljanja mlade tenisačice od strane Saveza, laž.

"Nitko nikada nije tražio da se odrekne juniorskog statusa. To je notorna laž. Savez radi na tome da pronađe programe koji će pomoći onima koji su u tranziciji iz juniorskog u seniorski tenis. To sam vam rekao i prošli put i to smo i napravili. Sad pokušavamo, ne kažem da ćemo uspjeti, preko HOO-a izlobirati još neke programe za tenisače kao što je ona. Iako nije ona jedina. Tu su i tenisači poput Nine Serdarušića i Borne Goje, a i ona je među njima. Ona je preko tog programa trebala dobiti novac. Poslali smo im mailove, a ona jedina nije odgovorila na njega. Je l' teško upisati deset podataka da dobijete nekakav novac? Ničeg se nije morala odreći", rekao je Galić pa nastavio:

"Mi u Savezu sve tretiramo jednako, pa tako i nju. Ja sam na funkciji od 15. listopada pa ni ja ne mogu sve promijeniti preko noći, ali detektirao sam manjak potpore našim tenisačima. Naravno da bismo voljeli dobiti i više, bili bismo i sretni da možemo dobiti više. Ali nešto smo i pokrenuli, vidi se i da radimo na tom problemu, a nije da samo pričamo. I napraviš nešto takvo, pošteno, i onda te netko poput nje ide vrijeđati. A nitko meni nije rekao da je moram uvrstiti u taj program potpore, ali radimo transparentno i kako treba. U prošlosti smo više puta pokrivali njezine troškove."

Ako su tvrdnje mlade tenisačice neistinite, koja bi mogla biti motivacija iza ovakvih javnih prozivanja?

"Ona želi sažaljenje javnosti kako bi došla do sponzora. Manipulira novinarima i tako želi doći do sponzora, a možda bi i vrhunac za nju bio da dobije ponudu igranja za neku drugu zemlju. Ne može to postići šutnjom i njezin interes je da se podigne prašina. Njoj nismo dali ništa više ili manje nego ostalima. Unatoč svemu, želim Olinjkovoj sve najbolje i nitko sretniji od mene ako uspije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.