Intervju: Tin Lučin

Hrvatski rukometaš koji je igrao s maskom: Bilo je smiješno, a kasnije odvratno

Foto: EPA

PROTEKLOG vikenda je na naslovnice rukometnog svijeta stigla vijest kako su u španjolskoj Ligi ASOBAL Ademar Leon i Sinfin utakmicu odigrali pod maskama.

Situacija s pandemijom koronavirusa se pogoršala u cijeloj Španjolskoj, a posebice u pokrajini Castilla y León, gdje je odlučeno kako sportaši u zatvorenim prostorima moraju nositi maske na utakmicama.

Ademar Leon je pobijedio Sinfin rezultatom 31:23, ali krajnji ishod je ostao u drugom planu zbog maski koje su igračima otežavale disanje i igru. Među akterima susreta u Leonu bila su i dva hrvatska rukometaša, Riječani Tin Lučin (srednji vanjski) i Dino Slavić (vratar).

S Lučinom, koji igra drugu sezonu u španjolskom velikanu, razgovarali smo o nesvakidašnjoj situaciji u kojoj su se on i suigrači našli prošle subote.

Vijesti iz Španjolske govore kako vi igrači do starta utakmice niste znali da ćete nositi maske. Kakva je bila reakcija kad su vam rekli da ćete na teren morati izaći s maskama?

Dva sata prije utakmice nam je klupska doktorica javila da postoji mogućnost igranja s maskama. Mi smo svi mislili da za to nema šanse, ali kad smo došli u dvoranu nam je rečeno da moramo igrati s maskama. U početku nam je to bilo smiješno. Nakon 10 minuta utakmice igrači su hvatali zrak i na kraju utakmice su maske služile kao ukras, svi su ih spustili jer nije bilo moguće disati pod maskama.

Igrači su često mijenjali maske zbog kidanja, natopljenosti znojem i nemogućnosti disanja. Koliko si ih ti promijenio tijekom utakmice?

Moje maske su preživjele. Ja sam svoju promijenio samo na poluvremenu, ali bio je odvratan osjećaj, posebno kada se znoj slije u tu masku i natopi je. Cijelo vrijeme imaš osjećaj da ti je nešto na glavi i nije ugodno.

Suci su nekoliko puta upozoravali igrače obje momčadi da podignu maske koje su često spuštali ispod nosa ili ustiju. Jesi li bio jedan od onih koji su dobili upozorenje i koliko je to uopće apsurdno upozorenje?

Ne znam za druge igrače, ali ja sam nakon prvih pet ili 10 minuta spustio masku skroz jer nisam mogao doći do zraka. Mislim da su i ostali više-manje to napravili jer je nemoguće odigrati i 10 minuta s maskom preko nosa i ustiju. Nadam se da je to prvi i zadnji takav događaj.

Je li klub već tražio od pokrajinskih vlasti da ukinu odredbu o obaveznom nošenju maski na utakmicama u zatvorenim prostorima?

Trebali smo ovu subotu igrati protiv Cangasa i klub je tražio da se ne igra s maskama, ali u međuvremenu je potvrđeno da je momčad Cangasa u samoizolaciji jer imaju nekoliko pozitivnih slučajeva na koronavirus. Sljedeća utakmica nam je tek sljedeći tjedan u Rusiji, gdje igramo Europu.

Ademar Leon je klub bez slučajeva zaraze koronavirusom. Ipak, u Španjolskoj je već više klubova završilo u samoizolaciji zbog pozitivnih slučajeva. Dobra epidemiološka situacija u Ademaru dodatno pojačava teatar apsurda o nošenju maski na utakmicama, zar ne?

Da, stvarno dosta momčadi ima zaražene igrače i momčadi su u karanteni. Kod nas je bio jedan lažno pozitivan test za koji se na kraju ispostavilo da nije pozitivan. Testiramo se minimalno jednom tjedno, a nekad i dva puta. Stvarno ne vidim smisao maski jer je na utakmici bilo 1500 gledatelja.

Kakva je općenito situacija u gradu Leonu i pokrajini Castilla y León te kako izgleda tvoja svakodnevica uslijed pandemije?

Znam da se trebaju tražiti propusnice i da su zabranjeni izlasci i ulasci u grad, osim zbog poslovnih obaveza i utakmica. Moja svakodnevica izgleda tako da se što manje pokušavam kretati tamo gdje ima ljudi i ako odem do dućana, stavim masku. Inače, moja relacija su trening i stan jer se situacija u našoj provinciji jako pogoršala.

Trenutno igraš drugu sezonu u Ademar Leonu. U jednom od naših ranijih intervjua kazao si mi da je tvoju odluku o dolasku u Ademar uvjetovao rad s jednim od najboljih španjolskih trenera Manolom Cadenasom. Ovako izvana izgleda da si puno napredovao i da ti trener vjeruje u oba pravca. Kako si zadovoljan dosadašnjim stažem u Ademaru?

Napredovao jesam i bolji sam igrač nego što sam bio. Ispostavilo se da je bio dobar potez doći u Ademar i započeti suradnju s trenerom kakav je Manolo Cadenas. Ove sezone zasad imamo pet pobjeda i jedan domaći poraz od Cuence. Sada nam kreće i Europa i bit će puno prilike za igru i za dokazivanje.

Preostaje mi samo da ti zaželim puno zdravlja i da se sljedeći put čujemo iz više rukometnih, a manje pandemijskih razloga.

I ja se nadam da se sljedeći put čujemo zbog nekih drugih sportskih razloga i želim nam samo zdravlje, a sve drugo će doći.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.