Kvalifikacije za Igre u Tokiju

Hrvatski izbornik: Ispričavam se gledateljima, ali vjerojatno su navikli na ovo

Foto: Kevin Domas/Guliver Images

HRVATSKA rukometna reprezentacija je u dramatičnoj utakmici pobijedila Portugal 25:24 i približila se plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju. Izbornik Hrvoje Horvat tako je upisao svoju prvu pobjedu na klupi Hrvatske, nakon što je jučer izgubio od Francuske.

"Što reći, presretni smo, uspjeli smo okrenuti nemoguće. Očigledno ne znamo bez drame, pokazali smo da smo dobri u trilerima. Jučer smo izgubili utakmicu koju smo trebali kontrolirati, sada smo dobili utakmicu koji nismo kontrolirali. Tako je to u sportu, zato je i zanimljiv. Vidjeli smo jedno nervozno prvo poluvrijeme, važnost utakmice je napravila svoje, promašivali smo zicere i kontre, bacali smo im lopte na prazan gol. To je odraz nervoze, ništa više. Drugo poluvrijeme imali smo u planu povući se u pliću 6-0 varijantu, gdje smo uspjeli tom obranom doći do željenih lakih golova i tranzicije te se tako vratiti u utakmicu i na kraju ju okrenuti", započeo je Horvat.

Izbornik ne misli da smo bili bezidejni u prvom poluvremenu

"Promašili smo dosta izrađenih šuteva u prvom poluvremenu, falio nam je šut izvana. Prvo smo poziciju lijevu vanjskog pokušali rješavati s Duvnjakom, kasnije smo probali s nešto bržom postavom, jer su Portugalci bili dosta agresivni, pa smo mislili naći prostor u igri jedan na jedan. Malo smo dulje čekali s Mamićem, ali znali smo da ćemo se drugo poluvrijeme vratiti u 6-0 i da će on dobiti svoje minute. Ni on nam nije dao taj željeni šut izvana, na kraju smo posegnuli za zadnjim rješenjem, Pavlovićem, koji je brži igrač, pa smo probali izolacijom igrača iznuditi koje isključenje te je Cindrić tu došao do izražaja. Mučili se jesmo, ali na kraju se pokazalo da je obrana ono što odlučuje i kad je obrana prava da se možeš iščupati iz ovakvih teških situacija", rekao je izbornik.

Napredak u drugom poluvremenu

"Drugo poluvrijeme obrana je bila fantastična, ne smijemo podcjenjivati Portugalce, igraju savršeno sedam na šest, čitav niz godina to odigravaju do perfekcije, jako su strpljivi i disciplinirani, imaju dva strašna pivotmena i to je jako teško braniti. Čestitao bih dečkima što su pokazali karakter jer samo jedna karakterna ekipa se može iz ovakve situacije iščupati i ostati hladne glave te ipak okrenuti sve u svoju korist", izjavio je Horvat.

Horvat se ispričao navijačima

"Emocije lete svuda okolo, treba ih prvo poloviti i smiriti se. Sigurno je bilo traumatično, ispričavam se gledateljima, vjerojatno su navikli od nas na ovakve utakmice, ali vjerujem da će sutra biti mirnije. Prilika se otvorila, treba ju objeručke prihvatiti. Dobro smo analizirali Tunis, izuzetno su fizički i trkački dobra ekipa, jako puno uzimaju duela jedan na jedan i bit će primarno postaviti dobru obranu te biti gust. Danas, kao i prvo poluvrijeme protiv Francuske, pokazali smo da se obranom dobivaju utakmice", zaključio je.

Za kraj je istaknuo da apsolutno vjeruje u poštenje Francuza i Portugalaca, koji bi eventualno mogli dogovoriti rezultat koji bi i jedne i druge odveo na Olimpijske igre: "Sigurno da su Francuzi renomirana reprezentacija i da će igrati sto posto. Ne može jedna ekipa igrati drugačije, a pogotovo ekipa kao što je Francuska. Sigurno će sutra igrati na maksimumu kao i večeras protiv Tunisa."

Čupić prelomio utakmicu s devet golova

"Jučer se do kraja lomila utakmica, danas također. Jučer iz plusa u minus, danas iz minusa u plus. Znali smo da nas čeka težak turnir, sve su ekipe odlične. Znali smo da će jedna ili dvije lopte odlučivati ne samo o prolasku na Olimpijske igre, nego i o sve tri utakmice. Koncentracija je bila na nivou, energija je bila tu, borba do kraja i danas smo isprovocirali da ode na našu stranu", kazao je Čupić.

Prokomentirao je i svoje odlične igre u dosadašnjem tijeku turnira, jučer je zabio deset golova, a danas devet: "Dosta je bilo sedmeraca, što znači da je ekipa nešto napravila. Imali smo i jučer i danas i dobre i loše trenutke, kako u obrani, tako u napadu, ali generalno mislim da se dižemo i da igramo kvalitetno te da se dosta rotira i svi dobivaju priliku. Ostaje još jedna utakmica sutra pa ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za Olimpijske igre."

Zaključio je i da je reprezentacija danas pokazala napredak: "Prostora za napredak uvijek ima, bitno je da igramo dobro i dižemo konstantu, jučer smo bili dobri možda nekih 40-ak minuta, danas cijelo drugo poluvrijeme osim prvih par minuta. Sigurno da nam fali kontinuitet u rotacijama, da smo konkurentni 60 minuta, ali teško je sve to skupiti za dva treninga. Igramo svaki dan, morate znati da je Portugal jučer igrao u 21:00, a mi u 18:00, nismo imali ni 15-ak sati odmora. Imali smo jučer povrede pa smo uveli novog igrača. Sve je to bitno, svi smo mi bitni. Mislim da igramo dobro, sutra moramo potvrditi ovu utakmicu protiv Portugala i vjerujem da će to biti dovoljno za plasman."

Istaknuo je i da ga ne zanima utakmica Francuske i Portugala: "Ma ne zanima ne. Mi smo došli odraditi dobar turnir, dati sve od sebe i plasirati se, mi ćemo odraditi dobru utakmicu sutra i pobijediti te boriti se kao u protekla dva dana. Što bude, bit će."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.