MMA

Hrvatski borci pokreću revoluciju. Cro Cop: Za ove dečke napravit ću sve što treba

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ODRŽANA je osnivačka sjednica Hrvatske MMA Unije koju su inicirali bivši hrvatski borci Dražen Forgač, Igor Pokrajac i Zelg Galešić, a počasni predsjednik joj je Mirko Filipović. Unija je zamišljena kao pandan Hrvatskom MMA savezu čijim radom osnivači Unije nisu zadovoljni.
Forgač i Cro Cop predstavili su projekt na press-konferenciji.

"Velika mi je čast što kao novoizabrani predsjednik mogu zahvaliti Cro Copu što je podržao našu inicijativu i prihvatio ulogu počasnog predsjednika. To je velika čast, ali i obveza za Uniju da još motiviranije pristupimo ostvarenju naših ciljeva", rekao je Forgač.

"Bit ću na raspolaganju kad god bude bilo potrebno za Uniju, odazvat ću se u promotivne svrhe ili ako je bude trebalo predstavljati na nekom kongresu, što god budem mogao. Ja sam bio samo najpopularniji predstavnik, hrvatska MMA scena postoji zbog Forgača, Pokrajca i Galešića, oni imaju klubove, rade s mladima, organiziraju natjecanja, što je važno da se mladi borci razvijaju i skupljaju iskustvo", rekao je Cro Cop.

"Mirkovo koljeno protiv Fujite 2001. bilo isto što i Maradonina Božja ruka za Argentince. Svojim uspjesima on je potaknuo da MMA, dotad nepoznat sport u Hrvatskoj, dobije veliku popularnost. U tih 20 godina imali smo uspone i padove, ali MMA scena je opstajala iako borci često nisu prepoznati od lokalnih zajednica i ne dobivaju nikakvu pomoć, što mi ovim projektom namjeravamo promijeniti.

MMA je jedan od najbrže rastućih sportova u svijetu, raste i amaterska scena. Najveći svjetski MMA savez IMAF broji preko 100 članica nacionalnih saveza, od kojih je preko 40 priznato od ministarstava tih zemalja, pitanje je vremena kad će biti primljen u GAISF, međunarodni savez sportskih saveza. To je prvi korak prema priznavanju MMA-a i pridruživanje obitelji olimpijskih sportova. Upravo su razvoj i promicanje amaterskog MMA-a glavni ciljevi i zadaće MMA Unije, kao i prihvaćanje MMA-a u Hrvatski olimpijski odbor i prepoznavanje od ostalih sportskih institucija", rekao je Forgač, čelnik najuspješnijeg hrvatskog MMA kluba American Top Team.

Hrvatski MMA savez postoji od 2006. godine, ali, recimo, od 2018. nije ništa objavio na svojoj službenoj stranici.

"Imamo MMA savez, ali on je mrtvo slovo na papiru i ne radi ništa. Zato smo ušli u ovu priču, da se pomogne mladim borcima, organiziraju natjecanja i seminari... Ovi ljudi su zadužili ovaj sport, a ne savez, za koji ne znam tko ga je i na temelju čega osnovao. To je kao da ja osnujem plivački savez, a plivam samo ljeti do deset metara od obale", rekao je Filipović.

"Meni MMA Unija nije trebala, ali to su bila drukčija vremena. MMA je sad narastao, preuzima dominaciju nad boksom i tu je uloga koju bi trebao savez imati, da služi novim borcima. Ima veliki dijapazon poslova koje savez treba raditi", dodao je Mirko, pa rekao da se nada što skorijem ulasku MMA-a među olimpijske sportove.

 

"MMA mora biti primljen u olimpijsku obitelj. To je kombinacija raznih borilačkih sportova i kao takav najzahtjevniji borilački sport današnjice. Ne vidim apsolutno ni jedan razlog da ga se ne primi, osim što je to možda krvaviji sport od ostalih i nije za svačije oči. Mnogi smatraju da MMA i nije sport zbog te brutalnosti, ali ona je sastavni dio ovog sporta. Ako pričamo o brutalnostima, veća je šansa da se ozljede dogode u skijaškim skokovima nego u MMA-u. Nitko nije umro od MMA-a, za razliku od boksa, pa čak i nogometa", objasnio je Filipović.

"Meni je MMA borba dala sve i zato želim pomoći mladim borcima", zaključio je Cro Cop.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.