OI TOKIO

Hrvatska ostala bez medalje na koju je računala. Evo gdje je sada u ukupnom poretku

Foto: Wang Lili/Guliver Image

HRVATSKA je danas bila blizu osvajanja minimalno dvije olimpijske medalje, ali ostala je na sedam osvojenih odličja u Tokiju, čime je zadržala 16. mjesto na ljestvici najuspješnijih država nakon 11. dana Igara.

Perković zauzela četvrtu poziciju

Očekivalo se da će Sandra Perković u bacanju diska osvojiti medalju, ali na kraju je bila četvrta te je ostala bez medalje, nakon što je osvojila zlato u Londonu i Rio de Janeiru. 

Njen najbolji hitac odletio je na udaljenost od 65.01 metra, a za medalju je bilo potrebno 65.72, koliko je bacila brončana Kubanka Yaime Perez. Srebro je najboljim rezultatom u svojoj karijeri (66.86) uzela Njemica Kristin Pudenz, dok je zlatna Amerikanka Valarie Allman, koja je već u prvoj seriji bacila pobjednički hitac od 68.98 metara.

Gorša i Maričić bili blizu medalja

Blizu medalje bili su i hrvatski strijelci Petar Gorša i Miran Maričić. Gorša je ostvario svoj najbolji olimpijski plasman osvojivši peto mjesto u finalu gađanja malokalibarskom puškom, u disciplini trostav, dok je u svom debiju na OI-ju Miran Maričić osvojio šesto mjesto, a naslov olimpijskog pobjednika, s novim svjetskim rekordom u finalu (466.0 krugova), pripao je Kinezu Changhongu Zhangu.

Poredak prema broju zlatnih medalja

Hrvatska je tako ostala na tri zlatne te po dvije srebrne i brončane medalje. Zlato na Igrama za Hrvatsku su u Tokiju zasad osvojili Matea Jelić (taekwondo), braća Valent i Martin Sinković (veslanje, dvojac bez kormilara) te Mate Pavić i Nikola Mektić (tenis, parovi), dok su srebrne medalje pripale Tončiju Stipanoviću (jedrenje, klasa Laser) te Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu (tenis, parovi). S broncom su se iz Japana vratili Damir Martin (veslanje, samac) i Toni Kanaet (taekwondo).

Hrvatska i dalje najbolja u regiji

Poredak država gleda se prvenstveno prema broju zlatnih medalja. Tek ako dvije države imaju jednak broj zlatnih odličja, tada se gleda broj srebrenih medalja, a ako i nakon toga budu jednake, onda se računa i broj brončanih odličja.

Primjerice, Hrvatska se zbog tri zlatne medalje na službenom poretku nalazi ispred Brazila, koji je ukupno osvojio 10 odličja, od čega dva zlatna. Na tom poretku Hrvatska dijeli 14. mjesto s Kanadom i Švicarskom.

Računajući ukupan broj osvojenih medalja, Hrvatska sa sedam osvojenih medalja dijeli 19. mjesto sa Španjolskom, ali nalazi se ispred te zemlje, jer ima tri zlatne medalje, dok su Španjolci osvojili jedno zlato.

Poredak prema ukupnom broju medalja

Hrvatska je i dalje najbolja u regiji, jer Srbija ima pet medalja (jedno zlato, jedno srebro i tri brončane medalje), Slovenija je ostala na četiri medalje (dva zlata, jedno srebro i jedna brončana medalja), dok je Kosovo osvojilo dva zlatna odličja. Crna Gora je bez medalje, kao i Bosna i Hercegovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.