Hrvatska ima dvojicu novih vođa. Ovako bi mogla izgledati u idealnim uvjetima

Foto: EPA/Index

HRVATSKA je porazom 2:1 kod Portugala otvorila novo izdanje Lige nacija. Bio je to jedan od najbezbolnijih poraza u eri izbornika Zlatka Dalića iz dva razloga. Prvi je taj što iz skupine (u kojoj su još Škotska i Poljska) dvije reprezentacije idu na završnicu turnira, a drugi što je izbornik već ranije najavio kako će u ovom ciklusu isprobavati neke nove ideje. Riječ je o formaciji 3-5-2, koja se u Lisabonu pokazala kao vrlo pristojna opcija za budućnost.

Hrvatska ima nove vođe

Pisali smo ranije, jedan od najvećih pluseva u ovoj formaciji je rola Joška Gvardiola. Jedan od najsvestranijih igrača na svijetu sada ima puno više opcija za organizaciju napada. Hrvatskoj je godinama problem bila primarna distribucija, a s tri stopera, od kojih su svi redom kvalitetni na lopti, taj se problem može lakše riješiti. U formaciji 3-5-2 slobodnije i konkretnije djeluje i Mateo Kovačić, koji se sada puno češće nalazi u posjedu.

Grafika: Sofascore
Standings provided by Sofascore

Kovačić je bio jedna od dominantnijih figura na terenu, što potvrđuju i statistički podaci. Iskazao se preciznošću, dugim loptama i dobrom igrom u duelima. Sasvim je jasno da je Kovačić budući kapetan i lider ove reprezentacije nakon odlaska Luke Modrića, a sekundirat će mu baš Gvardiol, koji se kvalitetom i autoritetom može i mora nametnuti u toj ulozi. 

U centrali veznoga reda pozitivan dojam ostavio je i Petar Sučić (20). Dinamov veznjak nije bio nimalo impresioniran debijem i protivnikom. Već sada se može reći kako će mladi Sučić biti pozivan za buduća okupljanja jer daje prijeko potrebnu širinu u veznom redu nakon povlačenja Marcela Brozovića. Nova-stara opcija je i Kristijan Jakić (27), čija polivalentnost Daliću daje dodatnu širinu.

Dalić čeka oporavak dvojice važnih igrača u obrani

Hrvatska je u rujanski ciklus ušla desetkovana brojnim ozljedama. Dalić je odjednom ostao bez oba desna beka. Josip Stanišić i Josip Juranović nisu na raspolaganju, pa je Dalić na desnom wing-backu koristio veznjaka Kristijana Jakića, no sasvim je jasno da bi tu poziciju u budućnosti trebao zauzeti Juranović.

Stanišić će se, pak, vratiti u obranu i zauzeti mjesto Marina Pongračića, kojeg je Dalić kritizirao nakon Portugala. Ta pozicija Stanišiću itekako odgovara jer je na njoj prošle sezone briljirao u Bayer Leverkusenu. Nova Hrvatska dobiva i na svježim opcijama u ofenzivi veznog reda.

Martin Baturina i Luka Sučić nove su udarne snage i za očekivati je da će do Svjetskog prvenstva 2026. godine pronaći svoje mjesto u početnih 11. Zasad bi ispred njih trebali biti iskusniji igrači poput Marija Pašalića i Andreja Kramarića, koji može igrati na bilo kojoj poziciji u napadu.

Matanović kao predvodnik napada neke nove Hrvatske?

Vrijedi istaknuti i Lovru Majera, koji konačno igra standardno u Wolfsburgu, i to na poziciji koja mu najviše odgovara, centralno iza napadača. Vjerojatno bi se Majer našao u prvoj postavi protiv Portugala da se nije ozlijedio prije nekoliko dana. Veliki dobitak za Hrvatsku je napadač Igor Matanović (21), koji je u Lisabonu imao debi.

Matanović se odmah iskazao svojom korpulencijom, skok-igrom i kretnjama u napadu. Nema sumnje da bi napadač Eintracht Frankfurta mogao postati centralni target-man Dalićeve nove Hrvatske. U napadačkim idejama Dalić može tražiti i najbolja rješenja između Brune Petkovića i Ante Budimira, koji također mogu puno pomoći ispred gola protivnika.

Neka nova, idealna Hrvatska, lišena brojnih ozljeda, trebala bi djelovati moćno i konkretno u formaciji 3-5-2, koju već dugo vremena zaziva šira nogometna javnost. Povratak u formacije 4-3-3/4-2-3-1 uvijek je opcija, posebno ako Dalić na raspolaganju bude imao krilne napadače u vrhunskoj formi. Danas to nije slučaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.