Hrvat koji je s klubom ispao u 3. ligu senzacionalno potpisuje za bundesligaša

Foto: Profimedia

IVAN PRTAJIN (28), napadač Wehena iz Wiesbadena, nalazi se u Berlinu, gdje ga od potpisa za bundesligaša Union iz Berlina dijeli još samo medicinski pregled. Ova informacija dolazi iz pouzdanih izvora bliskih klubu, a službena potvrda i predstavljanje očekuju se u ranim popodnevnim satima.

Tako će se hrvatski napadač pridružiti ekipi koju će od sljedeće sezone voditi Bo Svensson, jedan od atraktivnijih trenera u Bundesligi, koji je nekoliko sezona prezentirao uzbudljiv nogomet vodeći Mainz. Dva sjajna zgoditka protiv Leipziga lansirala su Prtajina na naslovnice svih medija u Njemačkoj.

Bio je u Hajduku

Prtajin je igrao za niz klubova, uključujući Rodu, Schaffhausen, Olimpiju i Wehen Wiesbaden. Bio je i član splitskog Hajduka, ali je za Bile upisao samo jedan nastup. Njegova karijera značajno je napredovala u Schaffhausenu i Wehenu, gdje je pokazao svoj potencijal i impresivne napadačke vještine. 

To je potvrdio i Bastian Schweinsteiger dok je kao stručni komentator pratio utakmicu njemačkog kupa između Wehena i moćnog RB Leipziga, kada je Prtajin briljirao s dva fenomenalna pogotka. Tada je slavni njemački nogometaš pred kamerama oduševljeno govorio o napadaču, koji je rodom iz Vrane kraj Zadra, uspoređujući ga s Lewandowskim. 

Teško da je mogao uputiti bolje riječi hvale hrvatskom internacionalcu, a sve je popratio i dodatnom gestom naganjajući Prtajina po terenu nakon utakmice kako bi mu uputio posebne čestitke. O tome su pisali svi njemački mediji i skrenuli pažnju na dotad relativno nepoznatog nogometaša u Njemačkoj.

Za Wehen Wiesbaden Prtajin je odigrao 65 utakmica u 3. ligi, DFB-Pokalu i 2. Bundesligi postigavši 33 gola uz 12 asistencija. Nažalost, Wehen nije uspio izboriti ostanak u Zweiti prošle sezone unatoč dobrim igrama i važnim golovima. 

Njegov individualni učinak privukao je pažnju brojnih klubova iz Bundeslige, poput Augsburga, Mainza i Kiela, ali i velikana u drugom domu njemačkog nogometa. Pratili su ga redom iz Hannovera, Nürnberga, Kölna, Kaiserslauterna i drugih. No, kako doznajemo, Union je bio najkonkretniji, ali i poprilično logičan izbor za velik iskorak u karijeri.

Uklapa se u viziju Uniona

Union Berlin je klub koji godinama igra čvrst, fizički snažan nogomet, ali i taktički jako discipliniran, a Prtajinov stil igre savršeno se uklapa u te okvire. Svojim fizičkim predispozicijama i sposobnošću zadržavanja lopte Prtajin može pružiti dodatnu dimenziju u napadu Uniona, koji se protekle sezone mučio s nedostatkom efikasnosti na toj poziciji. 

Union je prepoznatljiv i po uvježbanim prekidima, iz kojih je postizao mnogo golova. Prtajin se odlično uklapa i u taj segment jer je poznat kao dobar skakač i jako je opasan u igri glavom.

Dosadašnji napadači Uniona Mikkel Kaufmann i Chris Bedia očito nisu uspjeli ispuniti očekivanja, što otvara vrata Prtajinu, koji stiže za odštetu između jednog do najviše dva milijuna eura. Tamo ga čeka i njegov bivši suigrač iz Wehena Benedict Hollerbach, koji je prošlo ljeto glavni grad pokrajine Hessen zamijenio glavnim gradom Njemačke. 

Mogao bi postati važan u Unionu

Njih dvojica imala su nezaboravnu zajedničku sezonu (2022./23.) u 3. ligi, kad je na njihovim krilima Wehen i ostvario promociju u 2. Bundesligu. Zajedno su postigli 36 golova i ubilježili 15 asistencija. Možda ćemo od sljedeće sezone ponovno gledati taj dvojac ako izbori mjesto u prvih 11, ali ovoga puta u najvišem rangu njemačkog nogometa. 

Navijači Union Berlina svakako imaju velika očekivanja od sljedeće sezone nakon što su u prošloj opstanak izborili tek u posljednjim kolima. Stres, neizvjesnost i jako loše partije žele što prije ostaviti iza sebe. Prtajin može donijeti prijeko potrebnu svježinu i preciznost u napadu. Ako sve prođe po planu, mogao bi postati važan igrač za Union Berlin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.