Hoće li ozljede uništiti najvećeg španjolskog talenta?

Foto: EPA

POČETKOM ovog tjedna pokazalo se da bi Pedri mogao odigrati nekoliko minuta u polufinalnom okršaju Barceloninog španjolskog Superkupa protiv Osasune. Bila je to dobra vijest za Barcelonu. Uostalom, posrnuloj Blaugrani sigurno je nedostajao jedan od najboljih nogometaša tijekom nedavne ne baš uspješne serije utakmica.

Ne može se pobjeći od činjenice da je Pedri vitalni igrač za ovu Barceloninu momčad. U posljednje dvije i pol sezone Barcelona je izgubila samo tri utakmice La Lige u kojima je Pedri igrao. Bez njegove kvalitete na terenu momčad je sklonija porazima, piše goal.com.

Pravi je problem što Pedri nije ni približno dovoljno na terenu. Odigrao je samo 46 utakmica La Lige od početka sezone 2021./2022. i 67 u svim natjecanjima. Tinejdžer kojeg se koristilo previše i prerano pokazao se nesposobnim nositi se s golemim radnim opterećenjem koje je na njega stavljeno.

To je postao nesretan i naizgled nezaustavljiv ciklus; Golden Boy koji je postao dinamo veznog reda bio je ograničen time što nije mogao ostati u formi. Problemi s kroničnim ozljedama nisu novost u nogometu, ali za Pedrija, veznog igrača koji se oslanja na svaku tetivu trenutačno nepouzdanih mišića, to bi mogla biti smrt obećavajuće karijere.

Nije dijete Barcelone

Pedri nije stasao u La Masiji - stigao je iz Las Palmasa 2020. godine - ali njegov stil igre i lakoća kojom je postao zvijezda prve momčadi sa samo 18 godina doveli su do toga da ga se ističe kao jednog od posljednjih talenata poniklih u klubu.

U Kataloniju je stigao u čudno vrijeme. Barcelona je bila na kraju jedne ere u rujnu 2020. godine, jer se činilo da su najbolji dani Lionela Messija postali prošlost, dok se nekoliko skupih napadačkih pojačanja pokazalo promašajima.

Sredina terena je istodobno bila u kaosu. Iako se Sergija Busquetsa i dalje smatralo jednim od najboljih na svijetu, dvojac uz njega nije bio uspješan. Frenkie de Jong nije baš uživao u blistavom početku svoje karijere u Barceloni, a trener Ronald Koeman nije imao trećeg središnjeg veznog igrača na kojeg bi se mogao osloniti.

Tada se pojavio Pedri. Bio je prisiljen ući u postavu više nuždom nego kvalitetom, ali se postojano dokazivao kao jedan od perspektivnijih veznjaka u Europi. Kako se Busquetsova pokretljivost smanjivala, Pedri je to nadoknađivao. Nosio je loptu prema naprijed i pronalazio zgodne kutove koje je Barcelona mogla iskoristiti. Razvio je izvrsno razumijevanje s Messijem i doveo je momčad do osvajanja Kupa Kralja.

Zasjao odlaskom Messija

U sezoni narušenoj financijskim skandalima, prijetnjom odlaska Messija i neizbježnom realnošću da Barcelonina ulaganja nisu uspjela, Pedri je bio svjetlo na kraju tunela.

Nakon što je Pedri ušao u postavu Barcelone, tamo je i ostao. Do kraja svoje debitantske sezone upisao je 53 nastupa za katalonski klub, a svojim izvanrednim igrama izborio je startno mjesto u španjolskoj reprezentaciji na odgođenom Euru 2020. jer je Luis Enrique od tinejdžera napravio oslonac momčadi. Thiago Alcantara, Rodri i Koke morali su gledati kako "sljedeći Andres Iniesta" vuče konce momčadi koja je na kraju izgubila u polufinalu.

Prilično neobjašnjivo, tinejdžer je tada pozvan u španjolsku olimpijsku reprezentaciju, što znači da je imao nešto više od tjedan dana slobodno prije nego što je poletio za Tokio kako bi sudjelovao na svom drugom ljetnom turniru te godine. Nimalo iznenađujuće, izgledao je potpuno slomljeno kad je stigao tamo.

Iako mu je Koeman početkom sljedeće sezone odobrio kratku pauzu, Pedri je ipak odigrao 73 utakmice u svim natjecanjima u manje od 12 mjeseci, ubilježivši više od 4000 minuta - dvostruko više od onoga što bi tinejdžer trebao podnijeti. Nije bilo teško predvidjeti što slijedi...

Prva Pedrijeva ozljeda u seniorskoj karijeri dogodila se u rujnu 2021. kada je istegnuo tetive koljena. Propustio je tri utakmice i nešto manje od dva tjedna akcije. Većina nogometaša zadobije sličnu ozljedu u svakoj sezoni. Ništa posebno.

Poseban problem bila je druga ozljeda

Druga je, međutim, bila složenija. Dogodila se samo tri dana nakon što se Pedri vratio u akciju - i bila je gotovo identična prvoj. Ovaj put je izbivao tri mjeseca i bio je prisiljen propustiti 23 utakmice.

Izdržao je još samo tri mjeseca na terenu prije nego što mu je tetiva koljena ponovno popustila, ostavljajući Xavija da se tijekom svoje prve sezone snalazi bez svog najutjecajnijeg veznog igrača. Do kraja sezone Pedri je imao samo 26 nastupa za klub i reprezentaciju te je odigrao manje od polovice minuta koje je skupio u svojoj prvoj sezoni za Barcelonu.

Sezona 2022./2023. donijela je novu nadu, a Pedri je bio na terenu prvog dana sezone. Ostao je u formi tijekom prve polovice sezone, a iako se Barcelona mučila u Ligi prvaka, ponovno je bio glavni dirigent iz središnjeg veznog reda.

I upravo je njegova igra, a ne samo golovi Roberta Lewandowskog ili njihova čvrsta obrana, omogućila Barceloni da pojuri po naslov u La Ligi. Pedri je bio među vodećima u ligi u stvorenim prilikama, akcijama za otvaranje šuta, progresivnim dodavanjima i progresivnim tranzicijama.

Sustav ga je oslobodio

Uravnoteženiji sustav - onaj u kojem je revitaliziran Busquets i poboljšan De Jong - dao je Pedriju slobodu lutanja i stvaranja. Dok je ulazio u svoje dvadesete godine, izgledao je kao superzvijezda koja je konačno sazrela i spremna voditi Barcelonu u godinama koje dolaze.

Ali u prvom poluvremenu utakmice Europske lige s Manchester Unitedom u veljači veznjak je pao, uhvativši se za istu tetivu koljena koja ga je mučila gotovo dvije godine. Njegova sezona je zapravo bila gotova. Blaugrana je, naravno, osvojila prvenstvo, što je podvig u kojem je Pedri odigrao nemalu ulogu. Ipak, njegova minutaža bila je još jednom smanjena.

Stvari se za Pedrija nisu puno promijenile ni u ovoj sezoni. Odigrao je samo dvije utakmice u La Ligi prije nego što je zadobio još jednu ozljedu mišića na treningu u kolovozu, iako je bio iznenađujuće nonšalantan u intervjuu za navijački forum nedugo nakon toga, rekavši: "Ozljede su dio našeg posla i moramo naporno raditi kako bismo se vratili bolji."

Ali njegove ohrabrujuće riječi i pozitivan stav nisu mogli prikriti stvarnost da je Barcelona posustajala bez njega. Ozljede su se množile po cijeloj momčadi, Real Madrid je bio u naletu, a Girona je zaradila usporedbe s Leicester Cityjem zahvaljujući svom čudesnom startu i Blaugrana je bila gotovo ispala iz utrke za naslov kad se on vratio.

Još jednom, međutim, Pedri je pronašao put natrag na teren. Samo što su ovoga puta stvari bile drugačije. Činilo se da je igrač požurio natrag, ne baš spreman podići momčad koja se muči s povratkom na vrh redoslijeda. Barca je ponovno bila bolja s njim, ali još uvijek zaostaje sedam bodova.
Čini se da je njegova posljednja ozljeda, koju je pretrpio krajem 2023. godine, bila manje ozbiljna, ali i dalje je prisiljen krčiti svoj put do pune forme - i možda je nikad više neće dosegnuti.

Usporedbe s Iniestom bi mogle ostati samo san

Uoči sraza s Osasunom u četvrtak, Pedrijeve brojke bile su tmurne. Veznjak goleme kvalitete, ali očito nesposoban ostati na terenu. Njegovih 4000 minuta u sezoni 2020./2021. uzelo je ogroman danak, a njegove tetive koljena bore se održati korak.

Je li Pedri iscrpljen ili stalno ozlijeđen? Možda je pomalo oboje. Nogometaši moraju biti na terenu da bi mogli nešto pokazati. A na Pedrija se ne može pouzdati da će biti tamo.

Teško da je ovo nova priča u španjolskom nogometu - ili za Barcelonu. Ansu Fati i Gavi bili su izloženi sličnim radnim opterećenjima i obojica su zadobili ozbiljne ozljede koljena - djelomično zbog neodrživih uloga koje su morali igrati. Ali Fatija mogu zamijeniti Lewandowski ili Lamine Yamal. Gavijevu ulogu može ponoviti Ilkay Gundogan ili čak Frenkie de Jong.

Pedri izgleda kao generacijski talent i pokazuje znakove da bi mogao ispuniti visoka očekivanja koja su mu nametnuta. Impresivan učinak Barcelone s njim na terenu ukazuje na to da se radi o igraču koji može nositi momčad u godinama koje dolaze. Ali trenutno se ne može ustaliti na terenu.

To obećanje - te usporedbe s Iniestom - mogle bi ostati samo san. Nekad velika nada i blistavi talent, Pedri se pretvara u jednog od velikih nogometnih "što bi bilo kad bi bilo".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.