Hansen želi vratiti Dansku na europski tron, a Crna Gora samo traži prvu pobjedu

Foto: Guliver Images/Getty Images

ODBROJAVAMO posljednje dane do početka Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj, koje počinje 15. i traje sve do 31. siječnja.

Dakle, preostalo je još vrlo malo vremena do početka rukometnog ludila, stoga valja bolje upoznati sudionike europske rukometne smotre. Predstavljanje skupina počinjemo s onom u kojoj igraju europski viceprvak Danska, Mađarska, Rusija i Crna Gora. Utakmice skupine D igraju se u Gdansku, Areni Ergo.

Danska

Niz ide ovako; Francuska, Danska, Francuska, Danska, Francuska... Naime, ove dvije reprezentacije izmjenjivale su se na europskom tronu od 2006. godine, a prema nekakvom redoslijedu sada bi bio red na Dancima.

Do tog cilja predvodit će ih vođa ove reprezentacije - Mikkel Hansen. Jedan od najboljih rukometaša današnjice u strašnoj je formi u PSG-u. Hansen je prvi strijelac francuskog prvenstva sa 122 pogotka, odnosno učinkom od 72 posto, a sjajno mu ide i u Ligi prvaka gdje predvodi ljestvicu strijelaca sa 75 pogodaka.

Francuzi imaju Thierryja Omeyera, a Danci su stvorili Niklasa Landina koji je statistički peti najbolji golman Bundeslige. Svakako valja spomenuti i dvojicu veterana Hansa Lindberga, koji je sa 35 godina na leđima drugi najbolji strijelac Njemačke, te pivota Barcelone Jespera Noddesboa. Njima će ovo vrlo vjerojatno biti posljednji turnir u dresu danske reprezentacije, stoga im neće nedostajati motivacije.

Posljednjih pet utakmica:


vs. Francuska poraz 36:28
vs. Norveška pobjeda 34:30
vs. Katar pobjeda 31:26
vs. Island pobjeda 24:32
vs. Norveška pobjeda 28:33

Mađarska

Mađari se pod vodstvom Talanta Dušebajeva vraćaju na veliku pozornicu nakon što su propustili Svjetsko prvenstvo u Kataru. Dušebajev je imao godinu dana lufta i sada se od njega očekuje da ostvari što bolji rezultat u Poljskoj, gdje inače radi kao trener Kielca.

Mađarskoj je konačan cilj plasman na Olimpijske igre u Riju, a do tamo bi trebali stići na krilima iskusnog Laszla Nagya. 34-godišnji član Veszprema udarna je igla mađarskog sastava, a stabilnost Dušebajevoj reprezentaciji daje vratar Alilovićev konkurent Roland Mikler.

Dušebajev, također, ima jednog asa u rukavu pod imenom Bence Zdolik. 23-godišnjeg dvometraša koji igra na poziciji lijevog vanjskog upoznali prije tri godine kada je protiv Hrvatske zabio šest golova.

Posljednjih pet utakmica:

vs. Srbija, remi 25:25
vs. Srbija, poraz 24:22
vs. Argentina, pobjeda 28:15
vs. Bjelorusija, pobjeda 32:20
vs. Ukrajina, pobjeda 32:28

Rusija

Trofejne 90-te sada su daleko iza ruske rukometne reprezentacije. Posljednju europsku medalju osvojili su prije 16. godine na turniru u Hrvatskoj, a od tada su u konstantnom padu. Na posljednjem turniru, SP-u u Kataru, završili su na tragičnom 19. mjestu, što je rezultiralo promjenom izbornika. Umjesto Olega Kulešova na klupu je sjeo Dmitrij Torgovanov.


Novi ruski izbornik najavio je kako će konačan popis putnika na Euro objaviti 13. siječnja, ali jasno je kako će u avionu za Poljsku biti mjesta za Sergeja Gorboka, bjeloruskog prebjega koji je 2009. godine postao ruski reprezentativac. Tu je i prvi topnik Timur Dibirov, lijevo krilo Vardara koje je 2013. godine ušlo u najbolju postavu SP-a u Španjolskoj.

U Poljskoj neće biti Konstantina Igropula, 30-godišnjeg lijevaka koji je zaključio reprezentativnu karijeru nakon potopa u Kataru.

Posljednjih pet utakmica:

vs. Bjelorusija, remi 28:28
vs. Argentina, pobjeda 30:24
vs. Nizozemska, pobjeda 35:28
vs. Latvija, pobjeda 30:19
vs. Bjelorusija, pobjeda 34:24

Crna Gora

Treća sreća. Crna Gora do sada je dva puta sudjelovala na europskim smotrama. Debitirali su 2008. godine kada su turnir okončali na 12. mjestu, a 2014. godine u Danskoj ispali su kao posljednji iz skupine u kojoj je bila i Hrvatska. A zašto treća sreća? Zato što Crna Gora još uvijek ne zna za pobjedu na Euru. Dosadašnji im je skor osam poraza i jedan remi (protiv Rusije 25:25).

Izbornik Ljubomir Obradović oslonit će se svoju najveću zvijezdu Fahrudina Melića, desno krilo PSG-a. U kampanji za plasman u Poljsku veliki posao odradio je i 34-godišnji vratar Rade Mijatović, a gotovo svi rukometni stručnjaci upozoravaju kako bi 21-godišnji lijevi vanjski Vuko Borozan mogao obilježiti prvenstvo.

Posljednjih pet utakmica:


vs. Makedonija poraz 29:26
vs. Makedonija poraz 35:28
vs. Alžir poraz 24:22
vs. Alžir pobjeda 24:19
vs. Hrvatska 28:23

Raspored utakmica:

16.1.
18:00 Mađarska - Crna Gora
20:15 Danska - Rusija
18.1.
18:00 Rusija - Mađarska
20:15 Crna Gora - Danska
20.1.
17:15 Rusija - Crna Gora
20:00 Danska - Mađarska

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.