Formula 1

Hamilton nakon izjednačavanja Schumachera: Teško je pronaći prave riječi

Foto: Getty Images

LEWIS Hamilton se na utrci u njemačkom Nürburgringu u nedjelju izjednačio po broju pobjeda u Formuli 1 s Michaelom Schumacherom.

Britanac je ostvario 91. pobjedu u karijeri, dok će mu za titulu najboljeg svih vremena potrebna biti sedma titula svjetskog prvaka koju lovi ove sezone.

U preostalih šest utrka ove sezone Hamilton ima priliku prestići Schumachera

Iako će mnogi ispred Schumachera i Hamiltona staviti velikog Argentinca Juana Manuela Fangija, gledajući broj naslova prvaka, pobjeda i pole positiona, ranije spomenuti dvojac je ipak na vrhu. Naravno, Fangiju treba uzeti u obzir manji broj utrka koje su tada vožene u kalendaru i najbolji postotak pobjeda s obzirom na odvožene utrke.

Fangija bi možda bilo poštenije svrstati kao najboljeg u predmodernoj F1 eri, a Schumachera i Hamiltona kao najbolje što smo vidjeli u modernoj eri, od devedesetih godina pa nadalje, iako je takva podjela podložna raspravi i subjektivna.

Hamilton će do kraja sezone u šest preostalih utrka vjerojatno upisati još barem jednu pobjedu, iako ih je za očekivati i više. Uz 69 bodova prednosti nad prvim pratiteljem Valtterijem Bottasom u ukupnom poretku za očekivati je da će Hamilton uzeti i sedmi naslov te oduzeti Schumacheru titulu najboljeg svih vremena.

Hamilton već ima jednu Schumacherovu kacigu

Simbolično se Britanac po broju pobjeda izjednačio s Nijemcem na njegovoj domaćoj stazi gdje je pobjeđivao pet puta. Hamiltonovo izjednačavanje rekorda obilježio je nakon utrke Michaelov sin Mick koji je Hamiltonu darovao jednu od kaciga iz 2012. godine kada je Schumacher vozio posljednju sezonu karijere u Mercedesu.

"Zapravo već imam jednu Michaelovu kacigu. Dobio sam je 2012. godine u Abu Dhabiju, bio je to poseban trenutak za mene. Otišao sam u Mercedesove prostorije, upoznao Michaela i razmijenili smo kacige", prepričao je Hamilton i objasnio što je za njega značila razmjena kaciga s legendom.

"To je bio trenutak koji nikada neću zaboraviti. Stajao sam uz čovjeka uz kojega sam odrastao gledajući ga na televiziji. Imao sam čast s njim razmijeniti kacige, a to je najviši oblik poštovanja koji možete pokazati u sportu. Napraviti to s legendom našeg sporta bilo je zaista posebno", priznao je Hamilton kojega je dirnula gesta Michaelova sina Micka, trenutno vodećeg u Formuli 2.

Nakon pobjede je bilo teško pronaći prave riječi

"Zahvalan sam Michaelovoj obitelji što mi je na ovakav način odala počast. Njegov sin je veliki talent i odlična osoba. Michael je u njemu odgojio vrhunskog čovjeka i veselim se gledati kako mu karijera napreduje u budućnosti."

Iako je ususret utrci u Nürburgringu govorio kako je ona ista kao i svaka druga, nakon pobjede je priznao kako i nije bilo baš tako.

"Ovo sigurno nije bila još samo jedna pobjeda. Pokušao sam u ovo malo vremena dokučiti što sam napravio i što sam postigao. Mislim da ću razmišljati o tome sljedećih nekoliko dana. Sada je teško pronaći prave riječi i procesuirati sve kako treba", zaključio je Hamilton.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.