Hajdukovci moraju navijati za PAOK protiv najvećih rasista u svijetu nogometa

Foto: EPA-EFE

HAJDUK će s europskim izazovima krenuti sredinom kolovoza, točnije 10. i 17. kolovoza, kada izabranike Ivana Leke čekaju dvije utakmice trećeg pretkola UEFA-ine Konferencijske lige. Bit će to prva od dvije prepreke na putu do grupne faze kontinentalnog natjecanja.

Hajduk taj uspjeh nije ostvario 13 godina, još od generacije predvođene Špacom Poklepovićem i Senijadom Ibričićem koja je igrala Europsku ligu. Još nije poznato tko će biti protivnik Bijelima u trećem pretkolu, a to ćemo sa sigurnošću znati nakon uzvratne utakmice između grčkog PAOK-a i izraelskog Beitara u Jeruzalemu.

Svi očekuju PAOK, ali Grci su kiksali kod kuće

Prilikom izvlačenja ždrijeba svi su računali na sudar s PAOK-om koji bi odgovarao Hajduku iz više razloga. Grčki klub ima možda najlošiju ekipu u posljednjih desetak godina, ali i status nositelja koji bi Hajduk preuzeo njegovim izbacivanjem i tako si osigurao lakšeg protivnika u play-offu, posljednjoj prepreci na putu do grupe.

Međutim, utakmica između PAOK-a i Beitara u Solunu završila je bez golova, uz promašeni penal domaćina i pogođenu prečku gostujuće ekipe. Kladionice su veliku prednost davale PAOK-u, ali uoči uzvrata uopće nije nezamislivo da megdan s Hajdukom osigura Beitar.

Hajduk bi protiv Izraelaca bio izrazit favorit, ali od izbacivanja Beitara bi imao daleko manje koristi. Bijeli bi u tom slučaju ostali nenositelji i u play-offu bi mogli izvući ekipe poput Eintracht Frankfurta, Athletic Bilbaa i Aston Ville. Sudar s Beitarom tako bi gotovo sigurno značio teži europski put Hajduka, a izraelski klub ima i veoma mračno političko nasljeđe.

Židovski klub s rasnim zakonom

Beitar je osnovan 1936. godine, 12 godina prije nastanka moderne države Izrael. Njegovi osnivači bili su članovi organizacije Betar po kojoj su klubu i dali ime. Radi se o najekstremnijoj frakciji cionističkog pokreta, koja se u to vrijeme zalagala za maksimalnu izraelsku ekspanziju.

Htjeli su izraelsku državu koja bi se protezala čitavom Palestinom i današnjim Jordanom, na čijem su teritoriju muslimane htjeli učiniti manjinom. U današnjem Izraelu, koji je teritorijalno nešto manji od tih aspiracija, ali neprijateljski nastrojen prema muslimanima, Beitar je glavni klub židovske desnice.

U klubu postoji nepisani rasni zakon protiv dovođenja arapskih igrača kojeg se Beitar pridržava već skoro 100 godina i tako je do dandanas ostao jedini profesionalni izraelski klub za koji nikada nije zaigrao Arapin. S tribine ga bodri navijačka skupina La Familia, koja je u petak sudjelovala u neredima na PAOK-ovom stadionu.

Mrze Arape i pozivaju na njihovu smrt. U Hajduku igraju dvojica 

Članovi grupe su ekstremni nacionalisti i rasisti, a time se i ponose. Na tribinama Beitarovog Teddy stadiona, koji je najveći u Izraelu, često se čuje pjesma u kojoj navijači sami sebe nazivaju "najvećim rasistima u zemlji". Prije nekoliko godina u klub su prvi put u povijesti stigla dva muslimanska igrača, ali ne Arapa, već se radilo o Džebrailu Kadievu i Zauru Sadaevu, Čečenima iz Rusije. Njihov dolazak izazvao je bijes navijača koji su upućivali prijetnje treneru prve ekipe pokušavajući ga prisiliti da dvojica igrača nikada ne zaigraju.

U tome ipak nisu uspjeli, ali Kadievu i Sadaevu su pjevali pogrdne pjesme čak i na treninzima, dok su na njihovom debiju izvjesili transparent "Beitar, zauvijek čist", pozivajući na očuvanje etničke i religijske "čistoće" kluba, uz standardno skandiranje o ratu i pozivanju na smrt Arapa. 

Tisuće njih čak su iz protesta napustile tribine kada je Sadaev zabio gol u prvenstvenoj utakmici. Pritisak im se isplatio i obojica igrača napustila su Izrael nakon samo nekoliko mjeseci. U slučaju gostovanja Hajduka u Jeruzalemu nije teško zamisliti da bi se na meti La Familie našla dvojica Arapa u bijelom dresu, Fahd Moufi i Yassine Benrahou. U svakom slučaju, navijači Hajduka imaju više razloga da 3. kolovoza u uzvratnoj utakmici navijaju za PAOK.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.