HR NOGOMET

Hajduk objavio zašto HNL treba Udrugu prvoligaša: "Gdje je novac od TV prava?"

Foto: hajduk.hr

KADA je Marijan Kustić, šef HNS-a, na Poljud pod pokroviteljstvom politike uveo kompletnu vrhušku Saveza, izuzev fiktivnog predsjednika Davora Šukera koji je nebitan za priču, postalo je jasno da će pregovori s Hajdukom biti pitanje formalnosti.

Nakon što su godinama izbjegavali fotelje u HNS-u i tražili izgon inkriminiranih kadrova i politike iz najužeg vodstva hrvatskog nogometa, čelnici Hajduka našli su se s njima za istim stolom, a uskoro će dijeliti i fotelje u središnjici. Uvjeti koji su davno postavljeni nogometnoj organizaciji iz Splita postali su puno fleksibilniji, a HNS i Hajduk namjeravaju međusobne probleme nagomilane proteklog desetljeća riješiti na još par sastanaka. 

Prvi je danas održan u Zagrebu, odazvali su se svi klubovi jer tema je bila rehabilitacija Udruge prvoligaša koja se ugasila nakon fajta Igora Štimca i Rene Sinovčića za vlast u HNS-u, a u svom kraju služila je većinom skupljanju glasova za završnu skupštinu i obračun Štimca i Zdravka Mamića. 

Klubovi trebaju tražiti novo otvaranje pregovora o komercijalnim ugovorima

Hajduk je na sastanak došao s 19 stranica power pointa, a prezentaciju je odradio Lukša Jakobušić, dopredsjednik kluba, koji je u 15 minuta izrecitirao općepoznate činjenice o problemima domaće lige.

Nema sponzora, nema većinom ni publike, infrastruktura je očajna izuzev travnjaka, brend lige je potpuno nerazvijen, novac od TV prava zanemariv, a klubovi nemaju  nikakav utjecaj ni prava. Logično je da se nakon ovakvog niza postavlja pitanje funkcionira li u našoj ligi bilo što, a Hajduk je kao ključne pluseve naveo kvalitetne igrače, relativno dobar koeficijent, razvojnu ligu koja od 2020. godine polovicu svojih klubova šalje u europska pretkola i pozitivno okruženje u kojem je nogomet nacionalni sport broj jedan.

No, ključno pitanje oko kojeg se sve vrti je novac. Danska ima skoro 30 puta veću zaradu od TV prava, a Izrael deset puta veću unatoč neatraktivnijoj ligi. Nevjerojatno malo novca vrti se oko TV prava za HNL i logično je da klubovi postave pitanja i zatraže na uvid sve ugovore koje dosad, indikativno, nisu imali prilike vidjeti.

Hajduk smatra da klubovi trebaju Udrugu prvoligaša izdvojenu iz pogona HNS-a, kao i da trebaju zahtijevati proširenje ovlasti, pravo na upravljanje ligom, vlastiti menadžment i interne akte te pravo na raspolaganje TV pravima i komercijalnim pravima lige. Hajduk zasad predlaže da klubovi ponovno otvore pregovore o komercijalnim ugovorima koji su sklopljeni za ligu, a klubovima donose zanemarive iznose, dok su na europskim tržištu TV prava ključna stavka budžeta.

Novi sastanak očekuje se u rujnu, a potom bi klubovi trebali glasati o povratku Udruge prvoligaša.

Prezentaciju Hajduka možete pogledati OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.