Hajduk ih je doveo ove zime, a oni su razočarali navijače u najvećoj utakmici

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HAJDUK je u derbiju na Maksimiru izgubio 4:0 od Dinama, koji ga je potpuno nadigrao tijekom cijele utakmice i tako praktički riješio prvenstvo već u veljači. Aktualni prvaci sada imaju 11 bodova prednosti i utakmicu manje od prvih pratitelja, koji u nastavku sezone igraju prilično loš nogomet. 

Izuzev perioda utakmice protiv Varaždina u kojem je imao igrača više, Hajduk je bio negledljiv u porazima od Istre, Rijeke i Dinama, kao i u pobjedi protiv Gorice, rezultatski najlošije ekipe prvenstva ove sezone. Velik dio navijača krivnju svaljuje na transfernu politiku kluba. Pored prodaje Stipe Biuka u američki LAFC u siječanjskom prijelaznom roku, klub nisu napuštali igrači koji su imali iole zamjetnu ulogu u prvoj ekipi, a u njenom kadru pojavila su se četiri nova lica.

Agustin Anello (20) stigao je na posudbu s pravom otkupa iz belgijskog drugoligaša Lommela, Yassine Benrahou (24) je bez odštete stigao iz francuskog drugoligaša Nimesa, povratnik Ferro (25) stigao je iz Benfice, odnosno nizozemskog Vitessea gdje je bio na posudbi, a Ivan Lučić (27) iz Istre je popunio mjesto rezervnog golmana.

Protiv Dinama su bili loši kao i cijela ekipa

Najveću minutažu do sada su dobili Anello i Ferro, koji su bili dio startne postave protiv Gorice i Dinama. U pobjedi protiv Gorice Leko im je obojici dao po sat vremena igre, što su po statističkim podacima SofaScorea obavili prilično korektno. 

Ferro je protiv Gorice osvojio četiri od pet duela i bio je najbolje ocijenjen član stoperskog terceta u kojem su bili još Stefan Simić i Dominik Prpić. Duel-igra se u prvom mandatu isticala kao Ferrova slabost, baš kao i njegova sporost, koja bi bila vidljiva u mučenju s brzim napadačima, naročito prilikom držanja visoke zadnje linije.

Protiv Dinama Ferrove slabosti su izašle na vidjelo. Statistika duela bila mu je značajno slabija i Portugalac se nije mogao nositi s fizičkim predispozicijama igrača kao što su Arijan Ademi i Bruno Petković. Uz to, Hajduk jedva da je izlazio s vlastite polovice pa Ferro nije mogao demonstrirati svoju najveću kvalitetu - kreaciju i pronalaženje dodavanja kroz linije presinga protivnika.

Mladi Argentinac s američkim državljanstvom Anello u Hajduk je, čini se, došao igrati u sebi novoj ulozi lijevog wing-backa. U Belgiji je većinu utakmica odigrao kao krilni napadač, ali sudeći prema prvim utakmicama za Bijele, Leko u njemu vidi potencijal za lijevog bočnog u sustavu s tri stopera.

Protiv Dinama Anellove ofenzivne kvalitete nisu ni mogle doći do izražaja, što dobro ilustrira njegov heat-map u usporedbu s onim protiv Gorice, kada je imao tri puta više dodavanja u završnoj trećini terena. Defenzivno je djelovao nesigurno i s Dariom Melnjakom je imao puno problema u zaustavljanju Stefana Ristovskog i Darija Špikića u krilnoj zoni terena.

Uvjerljivi poraz protiv Dinama prije svega je razotkrio strukturne probleme koje Hajduk ima, prije nego probleme ijednog individualca u aktualnom kadru. Yassine Benrahou je u oba kola ulazio s klupe i dok je protiv Dinama bio nevidljiv kao i svi Hajdukovi ofenzivci, protiv Gorice je upisao asistenciju vrijednu tri boda. 

Novim igračima trebat će vrijeme da pokažu kvalitete, pitanje je hoće li im ga Hajduk dati

Za razliku od Ferra, čije smo igračke mane i vrline imali prilike vidjeti prošle sezone, Benrahou i Anello ovdašnjoj publici su potpune nepoznanice. Prije prvog nastupa u Hajdukovom dresu dobili su stigmu "drugoligaških" igrača i nakon derbija su bili na posebnom udaru, ali do kraja sezone imaju još 13 kola u kojima mogu dokazati da nisu promašaji.

Kako bi u tome uspjeli, trebat će im povjerenje struke i prilike za dokazivanje u jasnom sustavu. Pod aktualnim vodstvom Lukše Jakobušića Hajduk nije pokazao sklonost kontinuitetu, i u proljetnom dijelu sezone i mjesecima pred nama pored najnovijih igračkih pridošlica na ispitu će biti i cijeli klub kao cjelina. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.