MARKO LOZO PIŠE ZA INDEX

Guardiola je potpuno izgubljen, a Barcelona se hitno mora riješiti tri legende

Foto: FaH/Getty Images

ODIGRANA su četvrtfinala ovosezonske Lige prvaka i poznati su svi polufinalisti koji će 18. i 19. kolovoza odigrati svoje susrete i odlučiti finaliste najvećeg klupskog natjecanja na svijetu.

PSG je s 2:1 slavio protiv Atalante, RB Leipzig je istim rezultatom bio boji od Atletico Madrida, Bayern je deklasirao Barcelonu s visokih 8:2, a Lyon je šokirao Guardiolu i Manchester City te ih s 3:1 izbacio iz Europe. Tako će u prvom polufinalu igrati PSG i RB Leipzig, a u drugom Bayern i Lyon.

Kako je do toga došlo otkrit ćemo danas u detaljnoj analizi četvrtfinala i najavi polufinala koju za Index piše Marko Lozo, najmlađi trener u povijesti HNL-a. Donedavno je obavljao i funkciju pomoćnog trenera azerbajdžanskog Sabaha kao asistent Željka Sopića.

ATALANTA - PSG 1:2

Prije utakmice Atalante i PSG-a očekivao sam da će Atalanta igrati visoki presing te čovjeka na čovjeka preko cijelog terena, a tako je i bilo. Od PSG-a sam očekivao da će mu taj način igre biti prihvatljiv zbog klase koju ima u kadru i vjerovao sam da će individualno stvarati razliku. 

Atalanta je počela u svom sustavu 3-4-1-2 s visokim presingom iz čega je bilo vidljivo da se uopće nije adaptirala na protivnika. Protiv svih protivnika igraju na isti način i nisu opterećeni time protiv koga igraju. Tuchel je prije utakmice rekao da ima ideju kako izaći na kraj s Atalantom i ta ideja se vidjela tijekom susreta.

PSG je izašao s tri napadača koji su bili pozicionirani tako da je Icardi stajao desno, Sarabia lijevo, a Neymar je igrao lutajuću špicu i imao je potpunu slobodu. S Icardijem i Sarabijom je Tuchel htio dobiti da u trenutku kad smiri dugu loptu, što se događalo jako često, Neymar može razigrati jednog od njih dvojice i stvoriti opasnost za gol Atalante. Iznenadilo me pozicioniranje Marquinhosa na poziciju zadnjeg veznog, ali to se da jednostavno objasniti izostancima. 

Upravo je ta pozicija zadnjeg veznog ona na koju ide većina presinga Atalante i ključna je za svaku ekipu koja želi pobijediti Gasperinijevu momčad. Tu je PSG imao veliki problema u iznošenju lopte i u više navrata su Navas i Kimpembe bili prisiljeni odigravati duge lopte na Neymara i to je jedini način na koji je PSG bio opasan.

Međutim, ulaskom Kylianna Mbappea počela je druga utakmica. Neymar je dobio igrača s kojim može kombinirati jer Icardi tijekom susreta nije bio na razini. Ulazak Mbappea je raširio Atalantu, koja je ostala pri svom sustavu, i tu se utakmica prelomila. Kasnije je bilo samo pitanje s koliko će razlike PSG slaviti protiv Atalante. Bez obzira na to, utakmica je pokazala velike probleme u momčadi Parižana. Bez Neymara i Mbappea PSG je prosječna momčad koja ne može doći ni blizu tituli u Ligi prvaka.

RB LEIPZIG - ATLETICO MADRID 2:1

Gledali smo utakmicu koja je zbilja mogla otići i na jednu i na drugu stranu, ali ono što mi je odmah na početku susreta upalo u oko je bio sjajan skauting RB Leipziga. 

Nagelsmann je obranu protiv Atletica igrao u standardnih 4-2-3-1, ali je zato fazu napada promijenio iz onoga što inače igra u Bundesligi u 3-5-2. Radi se o idealnom sustavu za igru protiv konzervativnog 4-4-2 kakav igra Atletico. RB Leipzig bio je opasan i kroz centralni dio terena, ali i preko bokova.

Upravo ta promjena u 3-5-2 prilikom tranzicije iz obrane u napad je prelomila utakmicu. Vezni igrač Leipziga Laimer se otvarao na bočnu stranu, a Olmo i Poulsen su ostajali kao dvije špice. Iz takve situacije u kojoj je Laimer ubacivao za Olma, koji je kao drugi napadač napadao kazneni prostor Atalante, i jest pao pogodak.

Njemačka momčad je igrala sjajno među linijama, vidjelo se da su dobro iskautirali Atletico i iskoristili sve rupe koje se pojavljuju u njihovoj formaciji. Vrhunska priprema Nagelsmanna za ovaj susret, posebno u fazi napada.

U fazi obrane je Leipzig također igrao pametno, uzeo je u obzir tehničku limitiranost Atletica i odlučio se braniti u srednjoj trećini, ili čak svojoj, računajući na brzinu svojih igrača u kontranapadima. Svjesno je prepuštao posjed Atleticu i to je drugi razlog zbog kojeg je Leipzig dobio utakmicu. Nagelsmann je potpuno nadigrao Simeonea.

Grafika: Sofascore za IndexSport

BARCELONA - BAYERN 2:8

Dominacija Bayerna je nešto što sam primijetio još dok je trajala Bundesliga. Oni na terenu na trenutke izgledaju nestvarno moćno, a tako je bilo i protiv Barcelone.

Sažetak utakmice bi bio: Bayern brzina, a Barcelona sporost. Sporost u motoričkom smislu i sporost u samoj ideji igre i razmišljanju o njoj.

Kad klub gradi novu momčad onda slaže kostur ekipe po dubini od stopera i veznog do napadača, a to je sve ono što Barcelona hitno mora promijeniti ako želi išta postići. Prvi moraju otići Pique, Busquets i Suarez. I na tim temeljima onda treba graditi novu momčad, a na to se nadovezuju još Nelson Semedo i Sergi Roberto, koji nisu top igrači.

Vidjelo se da neki igrači ne mogu više. De Jong je izlazio na nosača lopte kad je Bayern napadao kroz sredinu, a Busquets bi ostao stajati potpuno izgubljen. Veliki problem Barcelone je četvorka u sredini koja se sastoji od dva spomenuta veznjaka te Piquea i Lengleta.

U posljednjih osam ekipa niti jedna ekipa nije imala sporije stopere od Barcelone, a Setien je protiv Bayerna igrao formaciju 4-4-2. U takvoj formaciji stoperi moraju biti jako brzi, a kod Barcelone je potpuno suprotno. Sve što je Barcelona napravila na utakmici je bilo kreirano od Messija, a svi ostali su bili ispod razine. 

Možda i ključan detalj za cijelu utakmicu je da je Barcelona pretrčala 90 kilometara. To je brojka pretrčanih kilometara koju trče ekipe koje ispadaju iz HNL-a. Nevjerojatno je da se to dogodi u četvrtfinalu Lige prvaka, a rezultat je samo ogledalo toga.

MANCHESTER CITY - LYON 1:3

Guardiola je čovjek kojeg cijenim, promijenio je nogomet i sigurno je jedan od najboljih trenera na svijetu, ali protiv Lyona je sve odradio kao amater. Pokazao je da je izgubljen.

Imao je priliku igrati protiv Lyona koji igra klasičnih 5-3-2, ali sva mašinerija Cityja napravila je neozbiljnu pripremu utakmice u kojoj je potpuno promašila postavke igre. Sve što je Guardiola trebao napraviti je ostaviti 4-3-3 sa širokim krilima, što je igrao cijele sezone, i posao bi bio gotovo pa riješen. 

To je formacija koja je idealna protiv 3-5-2. Sve što je City igrao cijele sezone je ono što Lyonu ne odgovara i što bi sigurno bilo dovoljno za pobijediti ga. Potpuno je nejasno zašto je Guardiola mijenjao formaciju na početku utakmice.

U 56. minuti je Guardiola uveo Mahreza i priznao svoju pogrešku vrativši se na 4-3-3, a njegova momčad čak je uspjela i izjednačiti, ali nije mogla više od toga. Još protiv Reala se na Guardioli vidjelo da se boji ispadanja, a to se preslikalo i na momčad koju je to koštalo protiv Lyona, koji je samo igrao svoju standardnu igru.

Grubo je reći da su Guardiola i City odigrali kao amateri, ali jednostavno je tako ispalo s obzirom na niz poteza koje su vukli, a za koje uopće nije bilo potrebe. Na kraju su ih više koštale njihove promjene nego ono što je radio Lyon.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Što očekivati u polufinalima? 

Kad govorimo o prvom polufinalu, u kojem se susreću PSG i RB Leipzig, radi se o utakmici u kojoj je omjer snaga podjednak i puno toga će ovisiti o sastavu u kojem će PSG izaći.

Ako Mbappe bude spreman pa on i Neymar zaigraju od prve minute, PSG će biti ozbiljan favorit u toj utakmici, ali ako Neymar opet bude usamljen, mogao bi Leipzig napraviti puno problema PSG-u.

Nagelsmann će vjerojatno ovog puta ostati potpuno pri formaciji 4-2-3-1, bez velikih promjena u napadačkom dijelu, pa bi PSG bez Verrattija u veznoj liniji mogao imati puno problema. Ipak, ako dvije najveće zvijezde PSG-a budu u sastavu od prve minute, PSG bi trebao proći Leipzig.

Bayern je favorit, ali iznenađenja su moguća

Kod Bayerna i Lyona situacija je dosta jasnija, Bayern je izraženi favorit i Lyon je taj koji će se morati jako prilagođavati ako želi nešto iz te utakmice. Bez obzira na to, ne očekujem veće promjene kod Lyona. Garcia će vjerojatno ekipu opet izvesti ekipu u formaciji 5-3-2 ili u nešto konzervativnijem 5-4-1.

Bayern će igrati kao što je igrao i protiv Barcelone, a ono gdje bi se mogla lomiti utakmica je Bayernova napadačka postavka, za koju će ključan biti Robert Lewandowski.

Njega očekujem u međuprostoru i jako blizu lijevom stoperu Lyona Marcalu pokraj kojeg će onda pokušati osvajati loptu i kreirati za suigrače koji će dolaziti iz drugog plana. Naravno, Bayern će ponovno igrati izrazito puno preko bokova, posebno ako Lyon izađe u 3-5-2. Bayern je veliki favorit, ali vidjeli smo dosad da su iznenađenja moguća. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.