Esport

Granica više nema, klinci s 13 godina postaju profesionalni gameri

Foto: 123rf

KADA sam imao 13 godina i tražio sam tim, lagao sam da imam 16. Ni amaterski Call of Duty timovi na Balkanu nisu željeli 13-godišnjake u svojim redovima, mnogi ih ne žele ni danas. 15 godina kasnije profesionalne esport organizacije dovode 13-godišnjake kao profesionalne Fortnite igrače.

>Finale Fortnite svjetskog prvenstva igrat će se na najvećem teniskom stadionu

>Znate li nekog tko želi postati profesionalni gamer? Ovo savjetuje profesionalac

U travnju 2018. godine, prije nego što je Fortnite Battle Royale potpuno zagazio u esport, esport kompanija Team Secret, najpoznatija po jednoj od najboljih Dota 2 ekipa na svijetu, okupila je Fortnite tim. Kako scena još nije formirana i u tom trenutku nema realnih saznanja o tome tko su najbolji igrači na svijetu, doveli su europsku četvorku koja je već igrala skupa. Ono što nisu znali je da jedan od njih, Kyle "Mongraal" Jackson, ima samo 13 godina. 


Foto: Team Secret

Izvršni direktor Team Secreta John Yao priznao je kako nisu znali koliko je Jackosn star i  tada je izjavio za ESPN: "Kada smo gledali kako igraju i slušali njihovu komunikaciju, ništa nije dalo naslutiti da ima 13 godina ili da je mlađi od ostatka ekipe." Naravno, Jackson je morao dobiti dozvolu roditelja, kojima je objasnio situaciju i dobio apsolutnu podršku. Godinu dana kasnije Jackson i dalje igra za Team Secret i od turnira je u godinu dana zaradio oko 90 tisuća kuna, a koliku naknadu prima, nije javno poznato. Reportažu o njemu radio je i BBC.

U ožujku 2019. FaZe Clan, jedna od najvećih esport organizacija na svijetu, potpuno je svjesno potpisala s 13-godišnjakom. H1hghsky1 je postao novi igrač jedne od najpoznatijih Fortnite ekipa na svijetu. Sve je to omogućio Epic Games dozvolivši 13-godišnjacima da se natječu na kvalifikacijama i u završnici za Fortnite svjetsko prvenstvo s nagradnim fondom od 30 milijuna dolara. 

Esport je uvijek bio industrija mladih i namijenjena za mlade, ali dobna granica za ulazak u profesionalni gaming sada je niža nego ikad. Najbolji igrači često se nađu pod svjetlima reflektora i s velikim primanjima i prije nego što ih bilo tko na to stigne pripremiti, a to sa sobom može nositi i kobne posljedice. Danas starija generacija profesionalnih igrača, pogotovo u Doti 2 i CS:GO-u, pa čak i LOL-u, sjeća se dana kada su se natjecali za par tisuća dolara. Rasli su s industrijom i pratili njen razvoj, a mnogi od njih i danas se loše snalaze pred kamerama i nerado daju izjave. Mladi danas ulaze u svijet šoubiznisa u kojem se uglavnom priča o stotinama tisuća ili milijunima. 

Profesionalni igrači brzo izgaraju, teško se nose sa stresom i pritiskom, a karijere im traju tek do 30. godine ili čak i kraće. Tek posljednjih godina radi se na tome da je jednako važno ono što rade izvan igre, kako bi ostali zdravi i normalno se razvijali, kao i ono što rade u igri da bi postali bolji igrači. Idući korak će biti kako od njih napraviti prave zvijezde, naučiti ih raspolagati novcem i razmišljati o budućnosti. Problem je u tome što za to nitko nije zadužen ni odgovoran. Naravno, određenu ulogu igraju i roditelji, ali koliki znaju kako je s 15 godina zarađivati 20 tisuća dolara mjesečno ili osvajati bogate nagradne fondove?

Foto: Valve / Pakistanac Syed Sumail "SumaiL" Hassan imao je tek 16 godina kada je s ekipom Evil Geniuses osvojio The International 5 i 6,6 milijuna dolara. 

Esport je šoubiznis u kojem glavne uloge imaju introverti, gameri koji su vlastitim odabirom odlučili svoje vrijeme uložiti u esport i postati najbolji na svijetu. Slava i novac došli su sporedno. Takvih će biti sve manje, odsad ćemo od najranije dobi odgajati esport zvijezde da bi bile baš to - zvijezde. Talent će uvijek pronaći put do vrha, a tamo kamo će vas odvesti imat će ga svatko. Pitanje je onda što će činiti razliku?

Pomicanje dobne granice za ulazak u profesionalni gaming otvara i brojne mogućnosti. To nije nešto što treba zabraniti ili osuditi, već čega treba biti svjestan i prema tome se pravilno postaviti. Komentari kako ta djeca koja snimaju za YouTube, ili streamaju na Twitchu, ili se pak natječu, daju loš primjer drugima jer prikazuju kako se igranjem može nešto ostvariti, a zapravo ne može, potpuno su neutemeljeni. Dječje zvijezde postoje već desetljećima, samo će sada sve češće dolaziti iz gaminga. 

Koliko je esport mlad, pokazuje i jedan domaći primjer. Najpoznatiji hrvatski profesionalni gamer Luka "Perkz" Perković četiri je puta osvajao europski LCS, a ove sezone ponovo će igrati finale. Osvojio je drugo mjesto na Mid-Season Invitationalu te se plasirao među najbolje četiri ekipe na World Championshipu 2018. U karijeri je samo od osvojenih turnira zaradio više od 1,8 milijuna kuna, a uz to prima i mjesečnu plaću koja od zadnjeg produljenja ugovora prošle godine navodno iznosi više od 20 tisuća eura mjesečno. Perkz je sve to napravio s punih 20 godina, a natječe se već četiri godine.

Foto: Riot Games

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.