mario mandžukić

Gdje je otišao Mandžukić? Umjetni bogataški klub ide po povijesni uspjeh

Foto: Screenshot Twitter Al-Duhail

MARIO MANDŽUKIĆ je na Badnjak, u popodnevnim satima, potpisao za katarski klub Al-Duhail. Talijanski mediji su objavili da će Juventusu pripasti pet i pol milijuna eura odštete, dok će bivši hrvatski reprezentativac za godinu i pol zaraditi oko 10,5 milijuna eura. Odnosno, Mandžukić će godišnje zarađivati sedam milijuna eura, milijun više nego u Juventusu.

 

Nakon odlaska iz HNL-a, Mario Mandžukić je igrao za velike, trofejne klubove. Osvajao je državne i kontinentalne naslove, igrao je na najvišoj mogućoj razini i dolazak u katarski klub na neki je način prekretnica u karijeri 33-godišnjeg napadača. Mnogi tvrde da je odlukom da dođe u Al-Duhail i da se distancira od elitnog nogometa najavio kraj ozbiljne karijere.

Novi klub Marija Mandžukića klub je bez tradicije i prošlosti, stvoren baš kao puno toga u Kataru, na umjetan način novcem tamošnjih šeika. Sjedište Al-Duhaila je u Dohi, a domaće utakmice klub igra na stadionu Abdullah bin Khalifa. Al-Duhail je jedini klub u povijesti katarskog nogometa koji je osvojio naslov prvaka u debitantskoj sezoni u elitnom razredu tamošnjeg nogometa.

Klub je osnovan kao Al-Shorta Doha, a 2009. preimenovan je u Lekhwiyu. S obzirom na to da klub ima daleko najveći budžet u katarskom nogometu, ne čudi strelovit uspon k vrhu. Nakon reformacije kluba, Lekhwiya je ušla u Drugu katarsku ligu u kojoj je prve sezone zauzela četvrto mjesto. No, već 2010. klub osvaja Drugu ligu i ulazi u elitni rang. U debitantskoj sezoni osvaja naslov prvaka, a to je bio početak zastrašujuće dominacije u katarskom nogometu. Klub je osvojio šest naslova u nizu, a 2017. fuzijom između sportskog društva El Jaish i Lekhwiye nastaje Al-Duhail.

Sezone 2017./2018. Al-Duhail postaje prvi klub u povijesti Katara koji je u istoj sezoni osvojio sva tri domaća naslova – prvenstvo, Katarski kup i Emirov kup.

Nakon dominacije u domaćoj ligi, uprava kluba želi napraviti iskorak i u azijskoj Ligi prvaka. To je ključan razlog zašto je doveden Mario Mandžukić. Uz hrvatskog napadača prva zvijezda kluba je Mandžukićev bivši suigrač iz Juventusa, Marokanac Medhi Benatia. U klubu uglavnom igraju domaći igrači, a od stranaca su tu još Belgijac Edmilson Junior, Iračanin Mohanad Ali, Tunižanin Youssef Mskani i Ganac Evans Mendah.

Trener je Portugalac Rui Faria, 44-godišnji stručnjak koji je cijelu karijeru bio desna ruka Joseu Mourinhu. Od 2002. do 2019. Faria je u stopu pratio Mourinha, no ove godine se odlučio na iskorak i preuzeo je najbolji katarski klub. Premda je Al-Duhail klub mizerne prošlosti i tradicije, trenirala su ga neka ugledna imena europskog nogometa. Izdvojit ćemo slavnog Belgijca Erica Geretsa, prvaka Europe s PSV-om 1988. te kapetana prve zlatne generacije belgijskog nogometa i Michaela Laudrupa, najboljeg danskog nogometaša svih vremena.

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.