PREDRAG NALETILIĆ

Gazzetta se oprostila od Predraga Naletilića: Bio je marketinško čudo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREDRAG NALETILIĆ, jedan od najpoznatijih hrvatskih nogometnih menadžera, pokopan je u petak na zagrebačkom Mirogoju nakon smrti u 89. godini.

Naletilićeva je karijera bila najviše vezana za Italiju, u kojoj je ostavio ogroman trag, toliko velik da je La Gazzetta dello Sport izdvojila prostor da se oprosti od njega.

"Doveo je Vujadina Boškova u Italiju, odveo Adriana Gallianija u dom Edina Džeke, iako se iz toga ništa nije izrodilo, te pomogao Robertu Prosinečkom da zablista u inozemstvu", napisao je Carlo Laudisa u uvodu Gazzettina teksta.

"Svi su ga zvali Nale. Već u nadimku krilo se marketinško ludo: četiri jednostavna slova koja svugdje postaju lako prepoznatljiva. Predrag Naletilić obilježio je eru, postao je glavna faca u nogometu bivše Jugoslavije. Hrvat iz Zagreba bio je kao kud kuće i u Beogradu kao tajnik saveza. Zatim je dopratio Vujadina Boškova na njegovu talijansku avanturu, ali i pomogao Prosinečkom i Stojkoviću da zablistaju i u inozemstvu. Iznad svega, bio je Berlusconijev veleposlanik na Balkanu i pomogao Adrianu Gallianiju i Ariedu Braidi da dovedu Bobana i Savićevića.

Nale nas je napustio s 88 godina. Posljednjih mjeseci borio se s bolešću, uz svog sina Marka, nasljednika njegova ogromnog menadžerskog iskustva. Kad je menadžerska profesija nastala, on je već bio međunarodni posrednik. Tečno je govorio barem četiri jezika, neprestano putovao Europom i svugdje stvarao saveznike. Ali sjedište mu je uvijek bilo u Milanu. Mjesta u kojima je odsjedao postala su vrlo popularna, jer gdje god je išao, tamo su se dogovarali poslovi. Dok još nije bilo interneta, glas o njegovu talentu širio se pričom. Nikad ništa nije prepuštao slučaju. Stanić, Vlaović i Šimić također su bili njegovi igrači. Uvijek je tražio nove uspjehe, bez straha od pogrešaka, kao onda kad je doveo Gallianija u dom vrlo mladog Bosanca zaljubljenog u crveno-crnu boju, Edina Džeke. Od tog posla nije bilo ništa, ali dao je sve od sebe. Kao i uvijek. Nale je otvorio mnoga vrata, graciozno i diskretno, kako samo on zna", napisao je Gazzettin novinar u oproštaju od Naletilića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.