Gazzetta: Razmaženko je godinama zabijao samo u Serie B. Sada je heroj Hrvatske

Foto: Profimedia

GAZZETTA DELLO SPORT posvetila je veliki tekst Bruni Petkoviću povodom njegovog gola spasa za Hrvatsku u produžecima četvrtfinala SP-a protiv Brazila. Talijanski sportski list svjetskog glasa to je napravio jer je Petković neposredno prije punoljetnosti, od ljeta 2012. pa sve do ljeta 2018., kada ga je u Hrvatsku i Dinamo vratio Nenad Bjelica, igrao u Italiji. I to, podsjeća Gazzetta, prilično neuspješno.

"Petković je godinama igrao u Italiji, i to porazno za napadača"

"Petkovićeve brojke tijekom boravka u Italiji su dosta porazne za napadača: Samo četiri gola u 15 nastupa u Serie C te nešto bolja statistika od 12 golova u 56 utakmica u Seria B, ali Petković je bio grozan u Serie A. U 42 utakmice koje je u prvoj ligi odigrao za Cataniju, Bolognu i Veronu nije uspio zabiti ni gola.

Zapravo, jedini koji je iz njega uspio izvući nešto tijekom šest talijanskih godina bio je Serse Cosmi. U dvije sezone pod njim u drugoligašu Trapaniju Petković je u 38 utakmica postigao 10 golova te u ljeto 2016. došao na prag prve lige, ali ih je u doigravanju izbacila Pescara.

"Zabijao je samo pod Cosmijem koji je ponavljao da Petkovića treba maziti i paziti"

Četiri mjeseca ranije Petković je došao u ruke jedinog čovjeka koji je shvaćao da ima pravog napadača, ali samo ako se istrpe njegove brojne krize i padovi forme. Cosmi, trener koji je vodio sjajne napadače, primjerice Diega Milita, prihvatio se rada s Petkovićem nakon što se ovaj potucao po Cataniji, Vareseu, Reggiani i Virtus Entelli. Tvrdi da je Petković najbolji kojeg je trenirao. "Ali pod uvjetom da ga se pazi i mazi", napominjao je.

To nisu uspjeli u Bologni, gdje u 21 utakmici u Serie A nijednom nije zabio, kao ni u Veroni, koja je s njim ispala u drugu ligu. Kako bi si spasio karijeru, Petković se morao vratiti tamo gdje je počela, u Hrvatsku.  

"42 utakmice bez gola u Serie A i spektakularni preporod povratkom u Hrvatsku"

Tamo se spektakularno preporodio, ali i pokazao da je i dalje igrač ogromnih amplituda. Debitirao je za Hrvatsku protiv Azerbajdžana i u prvih deset utakmica za reprezentaciju postigao je šest golova i bio najbolji igrač u kvalifikacijama za Euro 2020. Činilo se da je Hrvatska napokon našla veliku devetku. Međutim, Petkovićeva magija opet je izblijedila kada je bilo najvažnije. Euro 2021. za njega je bio katastrofalan.

"Međutim, slijedio je novi veliki pad mušićavog napadača"

Dalić je od njega tražio da na Euru bude ono što je na SP-u bio Mandžukić, ali dobio je to da ga pet mjeseci nije zvao u reprezentaciju. Vratio ga je ipak u studenom 2021. i u sedam utakmica od Petkovića dobio nula golova. Osma mu je bila ulazak kao zamjena protiv Brazila i četiri minute prije kraja četvrtfinalne utakmice SP-a pri vodstvu protivnika 1:0 opalio je i zabio gol karijere. S druge strane sada nije bio Azerbajdžan, nego Brazil. 

Zahvaljujući Petkovićevom golu nitko se s te utakmice neće sjećati Neymarove sjajne akcije i golčine kojom se izjednačio s Peleom. Najveći oplakuje nasljednika s 200 milijuna Brazilaca koji su neutješni jer su do 116. minute imali polufinale SP-a protiv najvećeg suparnika Argentine te čekali ono što shvaćaju kao svoje pravo.

"Brazilu je naslov prvaka svijeta uzeo tip koji se godinama nije mogao sastati s golom ni u talijanskim davljenicima"

Šesti naslov prvaka svijeta, koji čekaju već 20 godina i za koji su bili toliko uvjereni da je njihov da su već vijećali kako što bolje grafički na dres ugraditi šestu zvijezdu, uzeo im je tip koji se godinama nije mogao sastati s golom u talijanskim davljenicima.

Tako je ogroman put napravio dječak koji je sa samo 13 godina napustio rodni Metković i zbog Dinama se preselio u Zagreb te živio u stanu sa Šimom Vrsaljkom, a prvi susjed mu je bio Jozo Bandić, trener Dinamove škole. On i supruga prali su malom Petkoviću rublje, nakon čega je slijedila njegov kalvarija po Italiji, od Serie C, preko B, do A, i tužan rezime tamo od nula golova. Petković je sve to, ali i ono što se dogodilo na kraju produžetka protiv prvog favorita SP-a. I sada za njega zna cijeli svijet."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.