Gabriel Gonzaga objasnio poraz od Cro Copa i najavio nastup u Zagrebu

Foto: Fightsite

GABRIEL GONZAGA stiže u Zagreb na povijesni UFC event koji nas ove nedjelje očekuje u zagrebačkoj Areni. UFC-ov veteran i jedan od najboljih jiu-jitsu majstora najpopularnije težinske kategorije trebao se boriti protiv Ruslana Magomedova, ali je perspektivni ruski teškaš prije mjesec dana ozlijedio koljeno i  bio prisiljen otkazati nastup. Nije UFC dugo čekao te je već idućeg dana pronašao zamjenu i u Zagreb pozvao Derricka Lewisa, 31-godišnjeg Amerikanca nadimka “The Back Beast” i borca koji se u svega šest godina profesionalnog bavljenja MMA-om prometnuo u jedno od poznatijih lica teške kategorije.

U intervjuu za Fightsite Gonzaga je podijelio svoje dojmove o novom protivniku. Istom se prigodom prisjetio posljednjeg dvoboja s Cro Copom te otkrio pogrešku koja ga je koštala slavlja u Krakovu, a nije ni izostala prognoza glavne borbe brazilskog borilačkog spektakla, odnosno okršaja između njegovog sunarodnjaka Fabricija Werduma i Stipe Miočića.

Brazilac je već 11 godina stalni posjetitelj najpoznatijeg oktogona. Tijekom tog razdoblja se naviknuo nositi sa svakavim problemima pa tako i promjenama protivnika.

“Malo me iznenadila ozljeda Magomedova, ali u ovom se sportu takve stvari događaju. Nisam razočaran promjenom, odnosno novim protivnikom. Derrick Lewis je jako dobar borac. Ja ne biram svoje suparnike. Ono što mi UFC ponudi, to ja i prihvatim“, započeo je Gonzaga.

Magomedov i Lewis se stilski dosta razlikuju, a takvi su i ishodi njihovih susreta. Dok borbe ruskog borca nerijetko odlučuju sudačke kartice, “The Black Beast” je u svojih 18 profesionalnih nastupa u samo dva navrata odluku prepustio sucima. Budući da je oba puta i gubio, nije ni čudo da se Amerikanac, nakon 2011. i susreta s Tonyjem Johnsonom, odlučio borbe završavati prije posljednjeg zvona. Iako svjestan opasnosti koje prijete, Gonzaga ipak smatra kako će u ovom susretu imati više prednosti njegov idući protivnik.

“On je snažniji borac koji voli tražiti nokaut. Moje se pripreme nisu previše promijenile s dolaskom novog protivnika, ali zato taktika je. Puno sam duže od njega u ovoj igri, posjedujem kvalitetan brazilski jiu-jitsu i treniram u Squared BJJ timu, ali priznat ću da je Lewis opasan sa snažnim udarcima koje smo imali prilike vidjeti u njegovim prethodnim nastupima.”

"Protiv Cro Copa sam skupo platio pogrešku"

Gonzaga je prije devet godina šokirao svijet i razočarao brojne Cro Copove fanove. Njegova priča s Mirkom svoj je nastavak dobila prošle godine u Krakovu kada mu se hrvatski borac osvetio za poraz s UFC-a 70. Brazilac se istog dvoboja prisjetio u ovom razgovoru te otkrio pogrešku koja ga je koštala slavlja u poljskoj Tauron Areni.

“Kao što su svi mogli vidjeti, imao sam prednost u tom dvoboju, sve se odvijalo dobro, ali teškaši jednostavno ne smiju napraviti pogrešku. Ja sam ju napravio kada sam ušao u klinč i zaboravio da se on bori u kontra gardu. To sam skupo platio i primio snažan lakat koji je zamalo odsjeo na stražnjem dijelu glave i od tog se trenutka više jednostavno nisam mogao oporaviti.”

Cro Cop i Gonzaga su 1-1 nakon eventa u Poljskoj, a svi znamo da UFC obožava organizirati trilogije. Jedna ovakva bi sasvim sigurno privukla i veliku pozornost fanova, ali do nje neće doći budući da se legenda hrvatskog sporta umirovila u studenom prošle godine.

“Nisam razočaran time što nećemo odraditi trilogiju. Ja se ne fokusiram na svoje protivnike, već na svoj napredak. Deset sam puta bolji borac nego što sam bio u prvom susretu s Cro Copom. U revanšu jednostavno nisam imao svoj dan.”

I dok bi mnogi pomislili kako će “Napao” svoje predstave u oktogonu najviše pamtiti po Cro Copovom zaštitnom znaku, odnosno ‘high kicku’ kojim je svladao jedno od najpoznatijih lica MMA scene, skromnom Brazilcu će u pamćenju najdublje urezanim ostati susret s Randyjem Coutureom iz 2007. godine. Tada je dobio priliku nastupiti u meču za teškaškog prvaka, ali do pojasa nije stigao, budući da ga je “The Natural” svladao tehničkim nokautom u trećoj rundi.

“Moj najbolji trenutak u oktogonu bi definitivno bila borba s Randyjem Coutureom kada samo se susreli u meču za titulu. To nije bio moj dan, ali sam odradio jako dobru borbu. S druge strane, ništa ne bih zaboravio i za ničime ne žalim, jer me je svo to iskustvo učinilo osobom kakva sam danas i mogu vam reći da sam zadovoljan rezltatom“, uz smješak je poručio Gonzaga.

"Miočić bi mogao pobijediti Werduma na bodove"

Ova godina donosi nam i jedan od najvećih borilačkih evenata. Na spektakularnom UFC-u 198 svoje su mjesto rezervirala najjača imena brazilske MMA scene. Nastup pred čak 45 tisuća euforičnih fanova, bio bi san svakog sportaša, ali na njegovu žalost, “Napao” neće biti jedan od onih koji će nastupiti pred svojim navijačima.

“Volio bih biti dio te priče, ali to vam je život“, kratko je prokomentirao Gonzaga.

Čast da predvode epsku večer u Brazilu pripala je teškašima Fabriciju Werdumu i Stipi Miočiću. Ovaj susret, kojem smo po prvi put trebali svjedočiti početkom veljače, bit će prva obrana pojasa za brazilskog borca.

“Werdum ima sve što mu treba za pobjedu, ali samo ako se pojavi s dobrom taktikom. Ako se odluči stajati i razmjenjivati udarce s Miočićem, onda bi mogao izgubiti na bodove“, prognozirao je Gonzaga.

“Napao” i Lewis će se ove nedjelje naći u sunaslovnoj borbi eventa koji počinje u 16:30 po lokalnom vremenu. Za Brazilca će ovo biti 22. nastup te potraga za 13. pobjedom u UFC-ovom oktogonu, odnosno 18. u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Sami kraj intervjua Gonzaga je iskoristio kako bi se zahvalio svim hrvatskim fanovima i najavio kvalitetan meč u kojem je obećao pružiti svoj maksimum.

“Za svu podršku, poruke i poštovanje želim poslati jedno veliko hvala svim fanovima u Hrvatskoj. Možete očekivati dobru borbu. Za vas ću dati sve od sebe! Hvala vam“, zaključio je Gonzaga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.