Finale s Grcima je nagrada. Za nešto više Hrvatska će trebati pravog Hezonju

Foto: Profimedia, Ivana Ivanovic/PIXSELL

BIVŠI hrvatski košarkaški reprezentativac Roko Ukić za Index komentira nastupe Hrvatske na turniru u Pireju, s kojeg pobjednik odlazi na Olimpijske igre u Parizu. Ovo su njegovi dojmovi nakon tijesne pobjede nad Dominikanskom Republikom i plasmana u finale protiv Grčke.

U PROGNOZI utakmice s Dominikanskom Republikom rekao sam da će biti zahtjevna jer je to ekipa koja nam ne paše. Imaju izrazito jaku, na momente i agresivnu vanjsku liniju, pa iako je ona napadački odigrala srednje ili slabo, a ne briljantno, zadavala nam je probleme.

Ogromnu dominaciju imali smo preko Ivice Zupca, koji je s 25 poena, devet skokova i šutom 10/10 apsolutno vladao u reketu. U drugom poluvremenu su Šarić i Hezonja dali ruke, svaki na svoj način. Daleko od toga da im je to bila najbolja utakmica koju su odigrali u životu, ali je bila svrsishodna, pogotovo u bitnim trenucima od Marija Hezonje.

Ono što je u trećoj četvrtini za napad Hrvatske bio Hezonja, to je u četvrtoj bio Smith, koji je s 10 od 14 poena bio ključan u trenucima kad su Dominikanci mogli otići na veću prednost. 

Jaleen Smith je 10 od svojih 14 poena dao u zadnjoj četvrtini (Profimedia)

Dominirali smo u skoku, imali smo dobru energiju, branili smo vrlo dobro, ali treba i odati priznanje Dominikancima, koji su stvarno igrali na gornjoj granici energetskih mogućnosti, branili nas vrlo dobro i, osim Zupca, nijedan naš igrač nije mogao steći nikakvu prednost ni za sebe ni za druge. U takvoj situaciji igrala se egal utakmica u svih 40 minuta osim naše najveće prednosti od deset poena, koja se brzo istopila. 

Zubac i Šarić neće moći dominirati kao dosad

Momcima i stožeru apsolutne čestitke jer su napravili što su htjeli. Nakon prošlog ljeta kad smo bili u skupini s Luksemburgom i sličnim liliputancima, sad smo 40 minuta daleko od Olimpijskih igara.  

Umjetnički dojam je apsolutno nebitan i nedjeljna utakmica je nagrada cijeloj ekipi za ova dva zajednička ljeta. Treba gledati isključivo na taj način i igrati rasterećeno. Naravno da su Grci favoriti, najuvjerljivija su reprezentacija ne samo ovog turnira nego svih kvalifikacija, pregazili su Slovence, ali i mi smo.

Giannis Antetokounmpo (Profimedia)

Znat ćemo kako igrati protiv Grčke, znamo da za njih igra jedan od tri ili pet najboljih igrača na svijetu u zadnjih 10 godina. Istina, nije u natjecateljskom ritmu jer je odigrao samo tri utakmice nakon dva mjeseca, ali on je istim ovim Dominikancima zabio 32 poena bez promašaja. Imaju velika tijela, pa mogu braniti na sve načine, Zubac i Šarić sigurno neće imati napadačku dominaciju na kakvu su naviknuli na turniru.

Zato ćemo za pobjedu ili neku konkurentnu utakmicu trebati bolji učinak vanjske linije. Naravno da je za to najsposobniji Mario Hezonja i treba se nadati njegovoj inspiriranoj šuterskoj večeri ako želimo biti pravi. Dosad je na turniru nismo vidjeli. Vidjeli smo Hezonju u razigravanju, skoku, ali onakvog Hezonju koji je zabio 39 poena protiv Brazila još nismo vidjeli, a ja sam uvjeren da on u sebi ima jednu utakmicu na turniru tog tipa.

Uopće nije bitno što smo imali nekoliko sati manje odmora, to u ovakvoj utakmici nije presudno. To je bilo važno protiv Novog Zelanda, čija se atraktivnost ne može mjeriti sa Slovenijom, dok se na utakmici protiv Grčke može izvući na adrenalin bez obzira na četiri sata odmora manje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.