SUĐENJE U HNL-u

Evo zašto je Šibenik sucima poručio da je dosta zaje*ancije: "Nas nitko neće krasti"

Foto: Pixsell / H. Jelavić

PALJBA po sucima Prve HNL sada stiže sa Šubićevca. Prvi operativac kluba i nekad prekaljeni stoper HNL-a Joso Bulat nakon dramatičnog poraza protiv Istre u važnoj utakmici u Puli (3:2) poručio je sucima i ekipi iz VAR-sobe da obave oftalmološki pregled. 

"Ma oni nas zaje*avaju. Ako ne znaju raditi, neka uopće ne sude, ali neće nas nitko valjda krasti. Ako griješe, zašto se nikad ne ispričaju?" u nekoliko riječi čelnik Šibenika sažeo je sliku HNL-a ove sezone. 

Od gostovanja Šibenika u Puli prošla su već dva dana i Bulat je stotinu puta izvrtio snimku situacije zbog koje se najviše žali na suca Bela i Matocovu ekipu iz VAR-sobe, ali nije promijenio mišljenje. Kaže nam da čvrsto stoji iza svega što je rekao nakon utakmice u kojoj su Šibenčani, podsjetimo, vodili 1:0 pa izgubili nakon preokreta i dramatične nadoknade kada su triput od suca tražili kazneni udarac. Jedna situacija je Bulatu i dalje nezamisliva. 

> OVDJE POGLEDAJTE SAŽETAK I SPORNE SITUACIJE 

"Igrač Istre zakašnjelom reakcijom radi prekršaj nad našim igračem. To je čist penal, ali sudac Bel šuti. Šuti i VAR, ne reagira i ne zove Bela da to pogleda u miru. Zašto mi plaćamo suce, kotizacije i VAR? Pitam se čemu VAR ako ga nećemo koristiti u ovakvim situacijama? Nitko me ne može razuvjeriti da je to bio penal. Sudac je bio blizu, ako nije vidio, VAR je trebao reagirati. Znam da će oni sada izvući pravila prema kojima tu nije bilo elemenata, ali postavljam pitanje - kad ima elemenata? Ako nitko od njih ne vidi dobro, rekao sam već, postoji rješenje za to", kaže Joso Bulat.

"Cijeli smo život u nogometu, a sad ne znamo pravila"

Tragikomično suđenje i dalje je dominantna tema domaće lige, a pokušaji da se problem riješi zasnivaju se na rotiranju jednih te istih imena, isluženih ali zaslužnih kadrova, nećaka i sinova. Žale se skoro svi klubovi. Njihovi čelnici otvoreno govore da sumnjaju u regularnost lige, spominju krađe i pozadinske procese. Takvi istupi bivaju sankcionirani, disciplinski sudac odrezat će vjerojatno kaznu i Bulatu, ali tko će riješiti ključni problem - potpuni izostanak povjerenja u sustav i regularnost natjecanja?

"Ma tko će me to kazniti? Neka disciplinski sudac Klakočer kazni sam sebe, mene neće jer nema zašto. Nisam nikoga uvrijedio, rekao sam svoje mišljenje, na to imam pravo, zar ne?" upitao se. 

Da, ali kad postoji sumnja u regularnost lige, postoji mogućnost i da ta liga nije sportsko natjecanje jer joj nedostaje osnovni preduvjet.

"Ružno je da se 30 godina nismo maknuli od tih priča, kao da smo još u devedesetima, a zapravo je liga napredovala, HNS je bolji, sve je bolje, pa i suđenje u HNL-u. Greške se događaju, ali smeta me što sudac nikad ne dođe kod nas i ispriča se. Zar je problem priznati pogrešku i kazati da je bilo nenamjerno? Nitko im ne bi rekao ni riječ. Kada se iz kola u kolo događaju greške, a reakcije nema, isprike nema, je li to onda neznanje ili što? Ako nije neznanje, onda se s pravom pitam je li to slučajno", govori nekadašnji kapetan Šibenika koji je kao predsjednik nakon osam godina vratio klub u prvu ligu i uspio ga utržiti kolumbijskim ulagačima. 

Pitali smo ga logično pitanje: Zašto je šutio dosad?

"Logično je pitanje je li ovo neka zaje*ancija"

"Smatrao sam da nema potrebe dizati tenzije, uvijek sam sklon tom razmišljanju. O toj temi razgovarali smo često i dok smo bili u drugoj ligi i znate da nisam sklon napadanju sudaca te da sam češće na njihovoj strani nego protiv njih. Često sam ih branio, znam da imaju djelić sekunde za odluku, ali čemu onda služi tehnologija ako se ne koristi u teškim situacijama? Dalje, mi više nemamo pravo šutjeti jer smo dvaput oštećeni u Gorici, onda nam protiv Belupa sviraju penal za Pandžinu ruku, dok takvu situaciju ne dosude nama u Gorici. Suci kao da se oslanjaju na to hoće li iz VAR-a zvati, ako ih ne zove, mirni su. Logično je da će netko postaviti pitanje je li to zaje*ancija ili nešto drugo", odgovara Bulat.

Nešto drugo, možda strah od reakcije čelnika klubova koji su ujedno i najviše rangirani članovi HNS-a i koji će sutra odlučivati o njihovoj karijeri, pokrenuti njihovu smjenu ili unaprjeđenje? Upravo to se dogodilo nakon utakmice Šibenika i Rijeke, kad je Damir Mišković poručio da neće stati dok ne sruši sudačku organizaciju. Želja Rijekinog gazde realizirala se za 48 sati. 

"Komisija je pala nakon naše utakmice, točno. Smatram da je Rijeci tada poništen regularan gol jer nije bilo zaleđa", kaže Bulat.

Čini se da razumije Miškovićevu reakciju.

"Ne bih se miješao u odluke Saveza niti imam svog favorita za predsjednika komisije. Dosad je to bio Ante Kulušić iz Šibenika, s njim sam često razgovarao o onome što mi u nogometu i na terenu proživljavamo. Nagledao sam se svega zadnjih godina, iz ove perspektive imam drugačiju sliku nego kao igrač. Izvršni odbor HNS-a u nadolazećem tjednu će odlučiti o sastavu nove komisije i bitno je samo da izaberu kvalitetno rješenje. Ne treba se voditi za jakim imenima", smatra Bulat.

Nakon utakmice u Puli još odgovara na pozive i vrti jednu te istu snimku.

"Svi me zovu, stotinu poziva imam, ljudima nije jasno. Prvi susjed govori mi danas da više ne zna što je kod nas ruka, a što nije, iako cijeli život prati nogomet. Sudačka komisija na ovo bi kazala da se VAR nije trebao umiješati, oni uvijek imaju neko opravdanje i neko pravilo", rekao nam je Bulat i naglasio kako je njegov posao da zaštiti klub.

"Da se razumijemo, našu momčad ovo neće oslabiti, već dodatno ojačati. Neću dozvoliti da nam rade štetu, napravit ćemo sve što možemo u zakonskim okvirima da zaštitimo naš klub, ali i sve druge klubove."

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.