Esport

Evo koliko iznosi najveći nagradni fond u povijesti esporta

Foto: Dota2/Flickr

THE INTERNATIONAL 8, najveći Dota 2 turnir na svijetu, ponovno je postavio novi rekord u visini nagradnog fonda te on sada iznosi 24.843.730, što je otprilike 100 tisuća dolara više nego prošlogodišnje izdanje turnira. Glavni dio turnira upravo počinje u Rogers Areni u Vancouveru gdje će jedan od preostalih 16 timova postati bogatiji za deset i pol milijuna dolara. 

>Počinje najbogatiji esport turnir na svijetu

Nagradni fond za The International 8 u velikoj većini se sastoji od 2018 Battle Pass crowdfunding kampanje putem koje je prikupljeno više od 24 milijuna dolara dok 1,6 milijuna osigurava Valve. Bilo je pitanje hoće li osmi po redu The International uspjeti oboriti prošlogodišnji nagradni fond jer je u velikom dijelu kampanje zaostajao za 2 do 3 posto. Međutim, izlaskom trećeg, posljednjeg loot boxa imena Immortal Treasure III, nagradni fond je napokon premašio onaj prošlogodišnji te tako postavio novi rekord. Koliko će na kraju iznositi nagradni fond još nije poznato jer igrači i dalje mogu doprinositi njegovom rastu kupovinom digitalnih dobara u igri.

Foto: Dota2/Flickr

Usporedbe radi, nagradni fond za League of Legends World Championship 2017. ukupno je iznosio nešto manje od pet milijuna dolara, iako se i on dijelom financirao od crowdfunding kampanje. Counter-Strike: Global Offensive po tom pitanju još više zaostaje. Prema podacima stranice esportsearnings.com prošle je godine u CS:GO esportu podijeljeno manje od 20 milijuna dolara putem 397 registriranih turnira i natjecanja. Treba uzeti u obzir da različite igre funkcioniraju u različitim esport sustavima zbog čega vlada toliko velika razlika između nagradnih fondova. Međutim, kada govorimo o najvećem nagradnom fondu za jedan turnir, The International već godinama nesmetano sjedi na tronu.

Grafika: Wykrhm Reddy/Facebook

Inicijalna faza turnira već je odigrana, a ostatak će se odigrati pred publikom. Već u prijepodnevnim satima u ponedjeljak red za ulazak u dvoranu je bio golem pa je i početak programa pomaknut za 30-ak minuta kako bi svi uspjeli proći osiguranje i ući. S turnira su već ispale dvije ekipe, Invictus Gaming i paiN Gaming, a preostalih 16 će u sistemu dvostruke eliminacije pokušati otići do kraja i osvojiti glavnu nagradu. Podsjetimo, ni jedan igrač ni jedna organizacija The International nisu uspjeli osvojiti dvaput, tolika je konkurencija na najvećem esport turniru na svijetu. Sve mečeve možete potpuno besplatno pratiti na Twitch.tv platformi i u klijentu za Dotu 2. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.