Evo kako UEFA objašnjava nedosuđeni penal za Njemačku: "Jasno je što navijači misle"

Foto: Profimedia

ENGLESKI sudac Anthony Taylor nije dosudio penal za Njemačku protiv Španjolske pri rezultatu 1:1 u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Španjolska je prošla golom Mikela Merina iz 119. minute, no Nijemci su bijesni zbog odluke Taylora. Podsjetimo, Jamal Musiala je tukao po golu s vrha šesnaesterca, a lopta je na putu prema vratima u ruku pogodila braniča Španjolske Marca Cucurellu.

► Video situacije pogledajte na OVOM linku. 

Engleski sudac Anthony Taylor nije sudio ništa, a ni VAR soba se nije oglasila. Za bivšeg šefa hrvatskih sudaca Brunu Marića to je bio čisti penal, no s tim se mišljenjem ne slaže Dale Johnson, urednik nogometne rubrike ESPN-a. Johnson se posebno bavi nogometnim pravilima i sudačkim odlukama, a na svom je X-u napisao:

Kako UEFA vidi ovaj slučaj?

"Ruka blizu boka koja je u položaju prema tlu ili iza linije tijela ne bi smjela biti kažnjiva. Za razliku od penala protiv Danske i igranja rukom Joachima Andersena (lopta nije išla prema golu, op.a.), kad je položaj ruke neprirodan i stvara barijeru. Jasno je da navijači misle da su obje odluke krive, ali prema interpretaciji pravila nisu."

Bruno Marić: Ovo je penal

Suci su prije Eura dobili posebne naputke kako postupati oko igranja rukom, a baš je slučaj poput Cucurellinog ogledan primjer što ne bi smjelo biti kažnjivo. Bruno Marić je, pak, za Index rekao: "Ovo je kazneni udarac jer je udarac upućen prema vratima. Obrambeni igrač naginje svoje tijelo u namjeri da zaustavi taj udarac.

Iako će netko reći kako se ovdje radi o prirodnom položaju ruke za tu kretnju tijela, ja se ne bih složio jer je ruka odmaknuta od tijela i igrač preuzima rizik u kaznenom prostoru jer pokušava zaustaviti napredak lopte prema vratima.

Ovdje se radi o kaznenom udarcu, ali ne i o opomeni, jer po novim uputama UEFA-e koju su suci dobili, kad god ne postoji sigurnost da bi lopta završila u vratima, dovoljna je kazna što je dosuđen penal. Morala je biti obavezna VAR intervencija. Također, Taylor je morao odmah na početku isključiti Kroosa."

Nagelsmann: Ne razumijem kako se ovo događa

Odluka nikako nije sjela njemačkom izborniku Julianu Nagelsmannu: "Ako lopta ide jasno prema golu i Španjolac je zaustavi rukom, nije važno radi li to namjerno ili ne. To je zapravo najmanje važno. U pitanju je čisti penal. Onaj koji smo dobili protiv Danske znatno je manje penal nego ovo večeras. Ne razumijem kako se ovo događa kad imate priliku pogledati snimku 48 tisuća puta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.