DREAM TEAM FOOTBALL LEAKSA Reprezentacija nogometne noćne more

Grafika: Index.hr

POHLEPA nogometaša, nevjerojatne cifre koje traže i dobivaju od klubova, te najblaže rečeno čudne klauzule koje postavljaju pred poslodavce ili koje im oni uvjetuju, kriteriji su za ulazak u ovu selekciju besramne raskoši i bogatstva, ali i sramote i bizarnosti, sastavljenu zahvaljujući detaljima iz ugovora između zvijezda i klubova koje otkriva Football Leaks, dok idealnu momčad od njih sastavlja Mediapart.

HUGO LLORIS

Njega Tottenham za pobjedu nagrađuje sa 7 tisuća funti, ali Spursi mu, utvrđeno je ugovorom, i za svaki poraz plaćaju 3,5 tisuće funti, dakle oko 35 tisuća kuna "utješnine".
 
THIAGO SILVA
 
Iznosi koje je beskrajno bogati najbolji klub Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Parizu platio za brazilskog braniča govore o tome koliko će daleko klub tog ranga ići kako bi doveo željenog igrača. Kada je 2012. došao iz Milana, zajamčeno mu je 8 milijuna eura godišnje plaće neto, uz klauzulu da će i u slučaju povećanja poreza i dalje primati jednaki iznos. Osim toga, klub mu za režije mjesečno daje 12 tisuća eura, godišnje osam letova na relaciji Pariz-Rio za cijelu stoperovu obitelj, pet ulaznica za VIP lounge na svakoj utakmici na Parku prinčeva, 400 tisuća eura za naslov prvaka Francuske, 300 tisuća eura za ulazak u Ligu prvaka (tako je, ne za pobjedu u natjecanju!), 250 tisuća eura za osvajanje francuskog kupa, milijun eura za osvajanje Lige prvaka, 350 tisuća eura ako nastupi na 60 posto utakmica u sezoni te 33.333 eura ako poštuje etička pravila kluba. Dakle, ako ne govori negativno o klubu i treneru, ako je ljubazan prema navijačima i ne kladi se u kladionicama. Uz sve ovo, PSG se obavezao da će platiti Silvin porezni dug iz Italije u iznosu od 2,5 milijuna eura, a zbog dvostrukog oporezivanje u obje zemlje među kojima se selio, PSG je Brazilcu "posudio" 355 tisuća eura kako bi pokrio razliku. PSG je također kompenzirao gubitak koji je Thiago Silva imao zamjenom Milana sa PSG-om kada je riječ o ugovoru s igračevim sponzorom jer, s obzirom na to da Nike smatra Milan klubom najviše, a PSG srednje klase, Silvi je ovim prelaskom godišnja gaža od američkog sponzora smanjena za 140 tisuća eura. Ali, bez brige, pokrio je to PSG.
 
MATIJA NASTASIĆ
 
Srpski stoper u Schalkeu morao je medicinski dokazati da ne može nositi Adidasove kopačke ako je želio nositi radnu obuću nekog drugog proizvođača. Jer prema ugovoru s njemačkim klubom, mora nositi kopačke isključivo ove njemačke tvrtke. Iznimka je dopuštena samo ako donese liječničku dokumentaciju.
 
THOMAS VERMAELEN
 
S obzirom na to da je vječno ozlijeđen, logično bi bilo očekivati da je Barcelona u ugovor s njim ugradila odredbu o broju odigranih utakmica ili nešto slično, ali Kataloncima je od toga važnije da nauči njihov jezik. Ili kako piše u ugovoru "da izvrši maksimalan napor kako bi se integrirao u katalonsko društvo, poštovao njegove vrijednosti, što se može postići učenjem katalonskog jezika, ključnog dijela integracije". Tu nije kraj bizarnostima u ugovoru belgijskog braniča i Barcelone jer klub se obavezao da će mu isplatiti 100 tisuća eura godišnje "kao kompenzaciju što ga može koristiti na bilo kojem mjestu u momčadi."
 
RAFAEL VAN DER VAART
 
Nizozemski veznjak u ljeto 2015. prešao je iz HSV-a u Betis, a prema ugovoru s novim klubom poslodavac mu je dopustio da nosi kopačke koje želi "sve dok nemaju ni traga crvene boje", s obzirom na to da je ona zabranjena zato što je glavna boja Betisova žestokog gradskog rivala Seville. Osim toga, Betis ga reketari u rukavicama, jer ugovorom se obavezao da će jedan posto zarade "dobrovoljno" uplaćivati u klupski mirovinski fond za bivše igrače Betisa.
 
XIN XU
 
Nepoznati Kinez vrijedan milijuna veliki je misterij, pa je samim time zaslužio biti u ovom biranom društvu, jer Guangzhou Evergrande Taobao u siječnju ove godine platio je 4,3 milijuna eura za igrača koji je do tada nastupao za B momčad Atletico Madrida, gdje mu je vrijednost bila procijenjena na mnogo manje, na samo 150 tisuća eura.
 
LUCAS SILVA
 
Srčana mana koja je otkrivena u ljeto ove godine spriječila ga je da se nametne u Realu koji je imao velikih planova za ovog Brazilca. Toliko velikih da je za igrača kojeg mjesečno plaća tek "pišljivih" 6,5 tisuća eura u njegovu ugovoru postavio odštetnu klauzulu od čak 500 milijuna eura.
 
EZEQUIEL LAVEZZI
 
Početkom ove godine Argentinac je iz PSG-a otišao u Kinu, novi Eldorado za nogometaše, gdje mu je u klubu prikladnog imena Bogatstvo (Hebei China Fortune), za svaki od 23 mjeseca ugovora, zajamčeno 2,5 milijuna dolara ili ukupno 56,7 milijuna, što ovog gotovo veterana (31) čini jednim od pet najplaćenijih nogometaša svijeta. Ali Lavezzi nije samo popušio bajke koje se pričaju o Kini, nego je čuo i istinite priče o tome da se jako puno igrača nije uspjelo naplatiti kod tamošnjih poslodavaca, pa se osigurao. I to tako da u ugovoru stoji da mu je klub do 19. veljače bio dužan platiti 26,7 milijuna dolara. Da mu do 10. ožujka nije platio taj iznos, bio bi mu dužan još 20 milijuna, a u slučaju da ništa od ovog nije plaćeno do 17. ožujka, ugovor se raskida, a Lavezzi dobiva 20 milijuna dolara. Sav novac Kinezi mu isplaćuju na njegov račun u Luksemburgu, a osim hrpetina keša, morali su mu osigurati namješten stan, vilu, dva automobila, vozača i prevoditelja, kako ne bi bilo izgubljenosti u prijevodu oko svih ovih iznosa i bonusa.
 
SERGIO AGUERO
 
Kada je Kun prije pet godina prešao u Manchester City, njegov dotadašnji klub Atletico dobio je 45 milijuna eura odštete. Ali na Calderonu i dalje zarađuju na igraču koji je odavno napustio stadion uz rijeku Manzanares i svaki put kada Aguero zabije za City, u Madridu je malo slavlje. Razlog? Ugovorom o prodaji igrača, Atleticu je zajamčeno da za svakih 15 golova koje Argentinac postigne za njegov aktualni klub, starom ide 250 tisuća eura. Aguero je dosad u Cityju poentirao 152 puta, dakle Atletico je dosad zbog toga bogatiji za 2,5 milijuna eura. 
 
MARIO BALOTELLI
 
Liverpool je napravio jednu od najvećih grešaka posljednjih desetljeća kada je prije dvije godine doveo Maria Balotellija, jer za jedan gol u samo 16 utakmica otada je platio: 85 tisuća funti tjedno, 120 tisuća funti bonusa za svakih pet odigranih utakmica, 5 tisuća funti za svaki postignuti gol, dok se uzimajući u obzir napadačev učinak, smiješnim čini zajamčeni bonus od 400 tisuća funti ako postane najbolji strijelac prvenstva. Ali šlager ugovora sa ćudljivim Balotellijem krije se u klauzuli o nagradi za lijepo ponašanje: "Ako igrač ne bude isključen više od tri puta zbog grubosti ili pljuvanja na drugog igrača, na kraju sezone dobit će milijun funti."

NEYMAR
 
Iako je nogometaš, Neymar je za honorar od američkog ogranka Paninija, proizvođača samoljepljivih sličica, morao uposliti ruke. Jer obavezao se da će isporučiti 600 autograma na sličicama i za to dobiti 50 tisuća dolara, što znači da je svaki njegov autogram za dijete koje skuplja sličice plaćen 83 dolara. 
 
Izbornik: FABIO CAPELLO
 
U ljeto 2013. Messi je u Južnoj i Sjevernoj Americi organizirao tri humanitarna meča na kojima su igrali Neymar, Cavani, Lavezzi,  Materazzi, Malouda, a vodio ih je slavni trener Fabio Capello. Iako je povod i svrha utakmica skupljanje novca za djecu, Capello nije ostao bez honorara: za tri sjedenja na klupi tijekom revijalnih utakmica na kojima trener uopće nije potreban, zajamčeno mu je 75 tisuća dolara. Na kraju je jedna od ekshibicija otkazana pa je na Capellov ruski račun plaćeno "samo" 50 tisuća dolara, a on se za cijelu tu gnjavažu, osim s navedenom sićom, utješio i letovima u business klasi i odsjedanjem u hotelima s pet zvjezdica. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.