tenis

Dodigu je ovo peti Grand Slam. Samo jedan hrvatski tenisač mu je blizu

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

IVAN DODIG je osvojio Australian Open u parovima. S partnerom Filipom Polašekom pobijedio je Joea Salisburyja i Rajeeva Rama 6:3, 6:4. To mu je peti Grand Slam naslov. Dodig je po tome najbolji hrvatski tenisač u povijesti.

Veteran iz Međugorja briljira pod stare dane

Njegov pothvat tim je vrjedniji što ga je ostvario protiv branitelja naslova te nakon što je zagazio u 37. godinu. Dodig je prije mjesec i pol proslavio 36. rođendan, no godine mu ne smetaju jer je sve naslove na najvećim turnirima osvojio otkako je prešao 30. 

Poznato je da je Dodig specijalist za parove. U mješovitim parovima osvojio je tri Grand Slama. Roland Garros 2018. i 2019. te Wimbledon 2019. Sva tri naslova na najvećim turnirima uzeo je s Tajvankom Latishom Chan. Osim toga, bio je finalist Australian Opena 2017.

U muškim parovima osvojio je Roland Garros 2015. s Marcelom Melom iz Brazila te ove godine Australian Open s Polašekom. U ovoj konkurenciji bio je finalist u Wimbledonu 2013.

Pavić se jedini može mjeriti s Dodigom te ga preskočiti

Jedini hrvatski tenisač koji se može mjeriti s Dodigom po broju naslova na najvećim turnirima je Mate Pavić. On ima i veliku priliku preskočiti ga jer mu je tek 27 godina. Pavić je također specijalist za parove.

U muškim parovima osvojio je Australian Open 2018. i US Open 2020. U mješovitim parovima osvojio je US Open 2016. i Australian Open 2018. 

Prvi hrvatski Grand Slam naslov također je bio u paru

Prvi hrvatski tenisač koji je osvojio Grand Slam također je to uspio u paru. Dragutin Mitić je 1938. u mješovitom paru s Francuskinjom Simone Mathieu osvojio Roland Garros.

Nikola Pilić osvojio je US Open u muškim parovima 1970. 

Goran Ivanišević osvojio je Wimbledon u singlu 2001. Dva puta je došao do finala Roland Garrosa u muškim parovima, ali je izgubio i 1990. i 1999. 

Iva Majoli je u singlu osvojila Roland Garros 1997. 

Mirjana Lučić je u paru osvojila Australian Open 1998.

Martin Čilić je u singlu osvojio US Open 2014.

Nikola Mektić osvojio je Australian Open u mješovitim parovima 2020. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.