Direktor Kiela se pijan izlajao: Ne možete dobiti utakmicu Lige prvaka ako ne potkupite suce!

NOVI detalji u "aferi namještaljka" govore kako je u cijelu priču oko potkupljivanja sudaca uključeno barem nekoliko europskih klubova.

Uwe Schwenker, čelni čovjek Zagrebova četvrtfinalnog protivnika u Ligi prvaka, Kiela, kotira za jednog od najutjecajnijih ljudi u njemačkom i europskom rukometu. Mnogi ističu kako je on čovjek koji vuče sve konce u EHF-u i u Njemačkom rukometnom savezu, a sada se nalazi u središtu optužbi koje pršte sa svih strana.

Je li Schwenker svojim utjecajem priskrbio "vjetar u leđa" Kielu? Svakako.

Je li direktno kontrolirao suce koji su sudili njegovoj momčadi? Za sada još nije dokazano.

"Što trijezan misli, pijan govori"

Najnovija optužba stiže iz redova HSV-a, najljućeg Kielova protivnika u rukometnoj Bundesligi. Naime, predsjednik momčadi Blaženka Lackovića, Andreas Rudolph, ispričao je jednu situaciju koja ide u prilog tezi da su se godinama potkupljivali suci u najelitnijem natjecanju europskog rukometa, Ligi prvaka.

"U srpnju 2007., ugostio sam Uwea Schwenkera u svojoj kući na Mallorci. Jeli smo i družili se. Nakon što se dosta popilo, Uwe mi je rekao: Richard, već dugo mi je sasvim jasno kako se utakmica u Ligi prvaka može dobiti jedino s potkupljivanjem sudaca", rekao je Rudolph.

Inače, Uwe Scwenker je jučer podnio ostavku na mjestu dopredsjednika Bundeslige, no ostao je glavni izvršni direktor Kiela. 

Dok se njemački organi bave njegovim slučajem, Schwenker se malo pritajio. Tako nije bio na prvom četvrtfinalnom dvoboju Zagreb - Kiel u Ledenoj dvorani zbog navodnih želučanih problema.

"Volarević dobio i više od 100 tisuća eura"

Njemački Fokus pak piše kako se istraga oko namještanja utakmice finala Lige prvaka 2007. između Kiela i Flensburga usmjerava prema Hrvatskoj. Naravno, u središtu skandala je i hrvatski trener Noka Serdarušić, koji je bio treneru Kiela u tom finalu. Također, sumnja se da je Nenad Volarević, visokopozicionirani čelnik Jadranskog osiguranja bio posrednik između Kiela i poljskog sudačkog para Baum - Goralzcyk koji je sudio finalnu utakmicu.

Istražitelji inače pregledavaju papirologiju Kiela i dokumente te su došli do podataka da je Nenad Volarević navodno od Kiela dobio i više od 100 tisuća eura.

"Nije pitanje je li novac otišao, pitanje je gdje je završio", rekao je tužitelj u Kielu Uwe Wick koji traži širenje istrage na Hrvatsku od koje su njemački organi zatražili pomoć u rasvjetljavanju činjenica.

Afera Šapina - Hoyzer niti blizu ovoj rukometnoj

Stephan Scroeder s kelnskog Instituta za Sport i tržište usporedio je kakvu su razmjeri ove rukometne afere s nogometnom aferom s namještanjem utakmicama u kojoj su sudjelovali sudac Robert Hoyzer i braća Šapina.

"Kada uspoređujemo nogometni skandal s ovim rukometnim to su dvije sasvim različite stvari. U nogometnom slučaju radi se o pojedincu, a ovdje se čini da je cijeli sport pod sumnjom. Kredibilitet rukometa je strašno narušen", zaključuje Schroeder.

M.Š.
Foto: THW Kiel

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.