gnk dinamo

Dinamovi konkurenti nisu imali gdje gledati utakmicu protiv Sturma. Bolje da nisu

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

DINAMO je u zadnjoj pripremnoj utakmici na Maksimiru pobijedio Sturm 4:3. U neobičnoj utakmici koja se igrala dvaput po 60 minuta s četiri pauze Željko Kopić je svakoj postavi igrača dao po sat vremena i po onome što su igrači pokazali, može se zaključiti da Dinamo i više nego spreman dočekuje nastavak prvenstva.

Dinamove navijače će vjerojatno zabrinuti tri primljena gola od Austrijanaca, ali sva tri je primila rezervna obrana iz koje nitko neće biti u početnoj postavi u nastavku prvenstva. No, ono što može veseliti Dinamove navijače je iznimno dobra igra u napadu koja je često znala šepati u prvom dijelu prvenstva.

Ono na čemu je Kopić očito radio je brza tranzicija iz obrane u napad koja s ovakvim Ivanušecom, ali i vrlo raspoloženim igračima iz druge postave izgleda jako dobro. Dinamo s puno više igrača dolazi u završnicu, puno više igrača isprati onoga koji povuče kontru ili polukontru, a s visoko postavljenim bekovima radi strašno puno problema momčadi koja se brani.

Prvo poluvrijeme:

Veliki broj igrača u završnici automatski omogućava bolji visoki presing koji Kopić vidno forsira. Ponekad mu se dogodi da dogovor ne ispoštuju svi igrači pa jedan za drugim iz presinga ispadnu, ali kad se drže dogovora i kad netko iz vezne linije podvikne da svi krenu prema naprijed, to djeluje jako dobro.

Sturm, koji je drugi na tablici ozbiljne lige kao što je austrijska, nije imao nikakve šanse u iznošenju lopte protiv tako postavljene Dinamove igre. Uglavnom su ih ispucavali, a tamo je najčešće odlični Dino Perić dobivao apsolutno sve skokove, bio je pravovremen u izlascima na igrača, a ništa lošiji nisu bili ni Theophile-Catherine i Šutalo.

Ivanušec odličan

Luka Ivanušec se na ovim pripremama odlično snašao na poziciji veznog igrača, odakle je stalno jako opasan iz drugog plana, višak je ionako uvijek znao napraviti. Njegov imenjak Menalo također se nametnuo na ovim pripremama, a treba pohvaliti i Denija Jurića koji je, kad je zdrav, iznimno koristan igrač u izgradnji napada. Stalno se nudi, traži loptu i sudjeluje u praktički svim akcijama.

Slatke brige u drugom poluvremenu Kopiću su zadali igrači iz drugog plana. Energija i želja s kojom je u utakmicu ušla vezna linija Štefulj - Bulat - Gojak - Baturina - Špikić bila je stvarno nevjerojatna. Pregazili su igrače Sturma trkom i kombinatorikom i prava je šteta da ih suigrači u obrani nisu pratili.

Drugo poluvrijeme:

Jedan gol skuhao je inače odlični Gojak koji je neoprezno izgubio loptu, ali ono što su odigrali prema naprijed je bilo za svaku pohvalu. Bulat i Štefulj su sjajno surađivali po lijevoj strani i prava je šteta da navijači nisu uspjeli vidjeti treći i četvrti gol. Oba su pala nakon odlične kombinacije Bulata i Štefulja, a treći i nakon strašnog driblinga Marka Tolića.

Bočkaj i Bulat jako opasni iz prekida

On je i dalje pomalo enigma u čitavoj priči. Kopić mu je dao prostora da igra na ovim pripremama i Tolić je uglavnom dobro reagirao, ali i dalje nije uspio izboriti mjesto u prvoj momčadi. No, Kopić ga je gurnuo više u napad i dao mu više slobode baš kao što je igrao u Lokomotivi, a to mu odgovara. Ipak, Oršić, Jurić i Petković, kad ozdravi, su za sad ispred njega kad je riječ o udarnom sastavu.

Petar Bočkaj se solidno adaptirao na novu momčad koja ga dosta traži s loptom i stalno ga tjera prema naprijed, gdje je najopasniji. Takvog centaršuta nema u HNL-u, ali iz prekida ništa manje opasan nije ni Marko Bulat koji iz kornera djeluje kao da može pogoditi koga i gdje želi.

Ne treba raditi euforiju jer su ovo samo pripreme branitelja naslova od kojeg se i očekuje da bude na visokom nivou. No, tjedan dana prije nastavka prvenstva i derbija s Rijekom Kopićeva momčad izgleda jako dobro. Ako će većinu utakmica igrati u ritmu u kakvom je bila na pripremama, teško će je konkurenti, koji bolje da i nisu gledali utakmicu sa Sturmom, skinuti s prvog mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.