Dinamo je u najboljoj poziciji, a Hajdukov stil igre mi nije jasan nimalo

Foto: Pixsell

Dinamo je u velikom derbiju 24. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku 1:0 golom Frana Brodića iz penala u 95. minuti i potpuno se vratio u borbu za naslov prvaka. Utakmicu i stanje u SHNL-u komentirao je bivši Dinamov trener Nikola Jurčević.

Kad se sve zbroji i oduzme, Dinamo je bio bolji, osobito u drugom poluvremenu, ali nitko ne može reći ni da po bod svakome ne bi bio najrealniji ishod. Na kraju je presudio taj glupo skrivljeni penal u sudačkoj nadoknadi, koji je bio čist, i Dinamo je došao do velike pobjede, koja ga stavlja u odličnu situaciju.

Lako je sada govoriti da je Rijeka trebala igrati hrabrije i da se morala drukčije postaviti, ali Rijeka je redovito gubila u Maksimiru i nije baš samo tako lako doći i napasti Dinamo u Zagrebu. Ipak, Dinamo je s druge strane jako iskusna europska momčad koja zna kako se igraju ovakve utakmice.

Dinamo ima pobjednički DNK

Dinamo ima pobjednički DNK i sve što godinama prolazi u Europi, preslikava se na situacije u SHNL-u. Dvije utakmice s Betisom, jedna pobjeda i prolazak u osminu finala Konferencijske lige, dale su Dinamu jako puno samopouzdanja. Rijeka i Hajduk to nemaju jer ne igraju te utakmice, a to radi veliku razliku.

Dinamo je u dvoboju protiv Betisa vidio da je i dalje dobar te je iz tog susreta izvukao veliku energiju unatoč ogromnom broju odigranih utakmica i natrpanom rasporedu. Osim same igračke kvalitete, koja nije upitna u Jakirovićevoj momčadi, to je često presudan element.

Ključna stvar u ovom Dinamovom uzletu jest činjenica da je Sergej Jakirović konačno standardizirao zadnju liniju. Tijekom čitave sezone bilo je puno lutanja, činilo se kao da je Jakirović bio u nekom labirintu kad je obrana u pitanju.

Nisi znao tko je stoperski par, tko igra lijevog beka, tko igra desnog, ali sad mi se čini da je iz tog labirinta izašao i to izgleda puno bolje. Sve polazi od obrane; ona daje sigurnost i stabilnost ostatku momčadi.

Hoće li startati Kaneko ili Špikić, Sučić ili Ademi, manje je važno, nema tu prevelike razlike i ne mijenja se previše koncepcija. Puno je važnije standardizirati obranu, a Dinamo je jako puno dobio povratkom Kevina Theophile-Catherinea.

Trebalo je više razumijevanja za Bernauera

Znam da je bilo puno sumnje kada je on dolazio, bilo je čak i podsmijeha, ali sada jako dobro vidite koliko njegovo iskustvo, mirnoća i liderske kvalitete znače ovoj momčadi. Uz njega je stasao i taj Maxime Bernauer, oko kojega su svi bili prekritični.

Teško je Dinamu nekoga čekati jer za to nema vremena. Svaku utakmicu se mora dobiti, nemaš puno popravnih ispita i nemaš vremena za aklimatizaciju. Bernaueru je očito trebalo i sad se vidi da u biti nije toliko loš igrač. Isto je bilo i s Takurom Kanekom, koji je bio u drugom ili trećem planu, a sad je standardni član prve postave. 

Ne mislim da će Rijeka pasti nakon ovog poraza. Momčad Željka Sopića pokazala je da može pobjeđivati u serijama te je iskoristila tu poziciju u kojoj su svi pričali samo o Dinamu i Hajduku i izbila na prvo mjesto.

Ništa tu još nije gotovo, ali je Dinamo sada u najboljoj poziciji jer je, unatoč svim problemima ove sezone, manje-više na diobi prvog mjesta i u jako dobroj formi. Dinamo je u pozitivnom zamahu i ako dobije onu zaostalu utakmicu, bit će na vrhu. Kako bi se reklo - Dinamo je sada na štihu.

Hajduk igra u grču

Meni je najveća enigma Hajduk. Ima dosta iskusnih igrača koji su igrali u inozemstvu. Tu su Josip Brekalo, Filip Uremović, Filip Krovinović i Marko Livaja, ali nastavlja se njihova igra u grču. Previše su nervozni, previše preskaču igru i samo traže Livaju, zbog čega trenutačno igraju ispod svojih objektivnih mogućnosti.

Vidjet ćemo kako će dvije utakmice s PAOK-om utjecati na Dinamovu energiju i hoće li biti emotivnog pražnjenja. Puno je kola do kraja, a ne treba zaboraviti da Dinamo mora ići i u Rijeku i u Split; to će biti strašno teška gostovanja. Dao bih malu prednost Jakirovićevoj momčadi, ali nedovoljno da bih Dinamo ili bilo koga proglasio nekakvim favoritom do kraja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.