Dinamo godinama traži lijevog beka. Sad ga je našao slučajno

Foto: Vojko Basic / CROPIX

DINAMO je jučer na Poljudu pobijedio Hajduk 1:0 golom Sandra Kulenovića i plasirao se u finale SuperSport Kupa. Momčad Sergeja Jakirovića u finalu će igrati protiv Rijeke. Prva utakmica na rasporedu je 15. svibnja u Maksimiru, a uzvrat 30. svibnja na Maksimiru, pet dana nakon završetka SuperSport HNL-a.

Dinamo je sinoć odigrao jako dobru utakmicu, ali samo u prvom poluvremenu u kojem je propustio deklasirati Hajduk. U drugom je stao i uveo se u nervozu u završnici susreta kad je Hajduk navalio po izjednačenje i mogao je do njega doći da Niko Kristijan Sigur nije u sudačkoj nadoknadi promašio čisti zicer.

Savršene dvije utakmice francuskog beka

Jedan od onih koji su čitavu utakmicu odigrali na visokom nivou, kao i onu prije četiri dana, bio je Ronael Pierre-Gabriel, koji je ponovno igrao na lijevom boku. Francuz je odigrao 180 minuta na Poljudu bez ijedne greške.

U prvenstvenom derbiju u subotu bio je pod opterećenjem žutoga kartona iz 2. minute, ali to ga nije spriječilo da zaustavi sve Hajdukove napade koji su išli preko njegove strane. Jučer je imao puno veću napadačku ulogu u Jakirovićevom sustavu 4-4-2 i pokazao je da jednako dobar može biti i u napadu i u obrani.

Izvor: SofaScore

Pierre-Gabriel, popularni RPG, nije bio nimalo impresioniran ambijentom, što nije ni čudno za 25-godišnjeg igrača koji u nogama ima 140 utakmica u Ligue 1, Bundesligi i La Ligi. Pokazao je, za hrvatske okvire, nevjerojatnu stabilnost u obrani, a nekoliko puta je loptu iznio duboko na protivničku polovicu.

Stigao kao slobodan igrač

U Dinamo je stigao u veljači iz Nantesa kao slobodan igrač. Bio je u igri i ljetos, ali su tad Francuzi tražili oko tri milijuna eura, što je Dinamu bilo previše. Došao je primarno kao desni bek, nakon što je Dinamo ostao bez Moharramija, iako su u Maksimiru znali da može igrati i lijevo.

Tamo je u ideji trebao biti Takuya Ogiwara, koji nikako da se potpuno oporavi od ozljede. Ušao je Japanac na Poljudu u sudačkoj nadoknadi, ali je u zadnjih 11 utakmica odigrao isto toliko minuta. Navodno je konačno spreman, no morat će se jako namučiti da se izbori za poziciju kraj RPG-a.

Izvor: SofaScore

Preporučio ga Theophile-Catherine

Pierre-Gabriel došao je, između ostalog, na preporuku Kevina Theophile-Catherinea, koji je s njim igrao u Saint-Etienneu. Tamo je počeo karijeru, a slavni francuski klub ga je 2018. prodao Monacu za šest milijuna eura. Godinu dana kasnije Monaco ga je prodao Mainzu za 5.5 milijuna eura odakle je kasnije išao na posudbe u Brest, Strasbourg i Espanyol da bi ljetos kao slobodan igrač otišao u Nantes.

Svugdje je igrao, a sad se ustalio u Dinamovoj postavi. Odnosno morao bi nakon ovako dobre dvije predstave u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa. Bolje rješenje od RPG-a Jakirović nema i ne bi više trebao eksperimentirati na toj poziciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.