Bild: Leipzig će prodati i Olma i Gvardiola. Evo koliko će od toga dobiti Dinamo

Foto: Profimedia

U DINAMU će u ljetnom prijelaznom roku biti vrlo prometno. Gotovo sigurno odlaze Dominik Livaković i Joško Šutalo za koje bi Dinamo mogao dobiti oko 30 milijuna eura, a nije nemoguće da transfer ostvari i Luka Ivanušec za kojega je porastao interes nakon dobrih igara u nastavku prvenstva.

Bit će i dolazaka, ali bi se lako moglo dogoditi da Dinamo zaradi još dvadesetak milijuna eura a da ne proda nijednog igrača. Naime, Dinamu prema ugovorima o transferu pripada po 20 posto budućeg transfera Danija Olma i Joška Gvardiola koji su u Leipzig otišli 2020. odnosno 2021. godine.

Olmu istječe ugovor

Dinamo je dosad za Olma sa svim bonusima dobio 29 milijuna eura, a pripast će mu 20 posto od razlike u odnosu na taj iznos i iznos koji će Leipzig dobiti za Španjolca. Njemu sljedećeg ljeta istječe ugovor i Leipzig mu je dao ultimatum da ili potpiše ugovor ili da na ljeto potraži novi klub.

Za njega su zainteresirani brojni klubovi, a budući da ulazi u zadnju godinu ugovora, Leipzig bi za njega dobio oko 50 milijuna eura. Dinamu pi pripalo 20 posto od razlike od 21 milijun eura, odnosno 4.2 milijuna eura.

No, neusporedivo više Dinamo će zaraditi prodajom Joška Gvardiola za kojeg Nijemci traže 100 milijuna eura, što je njegova realna cijena. Za njega je Leipzig dosad isplatio Dinamu 18.8 milijuna eura a Dinamu bi, ako bi ga Leipzig prodao za 100 milijuna, pripalo 20 posto od 81.2 milijuna eura odnosno nešto više od 16 milijuna eura.

Bild je danas objavio da će Leipzig morati prodati oba bivša Dinamova igrača ovog ljeta jer postoji realna šansa da ostane bez Lige prvaka na kraju sezone. Porazom od Leverkusena Leipzig je ispao iz top 4 Bundeslige, a neigranje u Ligi prvaka napravili bi goleme probleme Nijemcima.

Leipzig mora zaraditi novac na druge načine

Naime, prema UEFA-inom propisu o financijskoj održivosti, klub ne smije dobivati novac od samo jednog sponzora, u ovom slučaju Red Bulla, nego mora ostvariti prihod i kroz druge izvore, kao što su TV prava i prodaja igrača. Leipzigu na ljeto treba 100 milijuna eura iz tih "drugih" izvora jer od Red Bulla godišnje dobije oko 60 milijuna eura.

Bild tvrdi da će Leipzig prodati Olma i Gvardiola jer se Olmu ionako već duže vrijeme ide u Španjolsku, a Gvardiola želi pola Europe i ne bi ga trebao biti problem prodati. Za sve će biti ključan Leipzigov plasman do kraja sezone. Pet kola prije kraja od Lige prvaka ga dijele samo dva boda, ali i nezgodan raspored.

U sljedećem kolu dočekuje davljenika Hoffenheim, onda ide u goste izravnom konkurentu za Ligu prvaka Freiburgu, a u predzadnjem kolu ga čeka teško gostovanje kod Bayerna koji će se, po svemu sudeći, do zadnjega kola s Borussijom boriti za naslov prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.