HRVATSKA REPREZENTACIJA

Danas se igraju tri jako važne utakmice za Hrvatsku. Evo za koga treba navijati

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija osigurala je svoj plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali još uvijek ne zna u kojem će se jakosnom šeširu naći prilikom ždrijebanja skupina. Trenutno se nalazi u drugom šeširu, ali i dalje može pasti u treći što bi joj, barem na papiru, donijelo i težu grupu na turniru.

Danas se igraju tri jako važne utakmice za Hrvatsku. U najboljem mogućem scenariju Hrvatska bi već danas mogla skočiti za jedno nositeljsko mjesto i time napraviti veliki korak prema osiguranju drugog šešira.

Hrvatska danas navija za Tursku i Norvešku

Ključni dvoboji danas igraju se u skupini G europskog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U skupini se vodi troboj između Nizozemske, Norveške i Turske. Svaka od te tri reprezentacije može zauzeti bilo koje od prva tri mjesta u skupini.

Nizozemska dočekuje Norvešku, dok Turska gostuje kod Crne Gore. Hrvatskoj bi idealan scenarij bio onaj u kojem Nizozemska gubi, a Turska uzima sva tri boda. U tom slučaju Nizozemska bi bila treća i ostala bi bez ikakve šanse za plasman u Katar. S obzirom na to da je Nizozemska ispred Hrvatske kada je u pitanju ljestvica za određivanje nositelja, Hrvatska bi se već danas mogla podići za još jedno mjesto.

Podsjećamo, od preostalih europskih reprezentacija koje su ispred Hrvatske jedino Italija i Portugal nisu osigurali plasman. Njihovo ispadanje u doigravanju donijelo bi Hrvatskoj i novi pomak na ljestvici.

U kaosu južnoameričkih kvalifikacija dvije reprezentacije prijete Hrvatskoj

Bitna utakmica se igra i u južnoameričkom dijelu kvalifikacija. Urugvaj i Kolumbija su reprezentacije koje su trenutno iza Hrvatske, ali je imaju šansu prestići. Kolumbija trenutno drži poziciju koja vodi u doigravanje, dok se Urugvaj nalazi izvan zone onih koji će se kvalificirati za turnir. U doigravanju će igrati po jedan predstavnik Azije, Afrike, Sjeverne i Srednje te Južne Amerike. Ždrijeb će odrediti dva para, a pobjednik svakog od tih parova ide na SP (dvije momčadi ukupno iz doigravanja).

Urugvaj danas gostuje kod Bolivije i Hrvatska će u tom susretu navijati za domaću momčad. S obzirom na to da je do kraja kvalifikacija na tom kontinentu još čak pet utakmica, moguće je jako puno kombinacija. U slučaju da makar jedna od dviju reprezentacija koje su najveća prijetnja Hrvatskoj ne ostvari plasman, to bi skoro pa sigurno bilo dovoljno da momčad Zlatka Dalića nađe svoje mjesto u drugoj jakosnoj skupini.

Vrlo bitnu ulogu će odigrati i HNS. On će za prijateljske utakmice u ožujku suparnike morati birati pametno. Eventualnim porazima u tim dvobojima Hrvatska bi si snizila koeficijent i umanjila šanse da zadrži svoje mjesto u drugom šeširu prilikom izvlačenja.

Hrvatska bi ostankom u drugoj jakosnoj skupini izbjegla okršaje s reprezentacijama poput Nizozemske i Portugala (plasiraju li se ondje), Danske, Meksika, Njemačke... 

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. studenog do 18. prosinca sljedeće godine. Bit će to posljednje prvenstvo s 32 reprezentacije jer od 2026. godine sudjelovat će 48 reprezentacija. Ždrijeb skupina održat će se prvog travnja sljedeće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.