PAD STIPE MIOČIĆA

Dana White u jednoj rečenici poslao Miočića u penziju. Ovo je njihov plan

Foto: I. Kralj / Pixsell, Reuters, Jeff Bottari

NAKON teškog poraza Stipe Miočića i ustoličenja novog teškaškog prvaka Francisa Ngannoua svijet UFC-a će doživjeti promjene. Je li ovo kraj za rekordera Miočića i što poruka Danea Whitea na kraju priče govori o njihovom odnosu, kao i o odnosu cijele organizacije prema teškaškom prvaku hrvatskih korijena koji je, osim titule, predao UFC-u moć da s kamerunskim udaračem otvori novo, golemo tržište? Miočić nije ni napravio pretrage glave nakon teškog nokauta, a Ngannou i White već su ušli u polemiku s Jonom Jonesom oko iznosa koji traži za njihovu borbu.

Za Index o UFC-u nakon borbe Miočića i Ngannoua piše Igor Pokrajac, bivši UFC-ov borac, koji je prošao uspone i padove nemilosrdnog sporta.

Mnogi koji su me sinoć slušali kako komentiram meč kažu da sam bio iznenađen nokautom, ali pronađite mi danas nekoga tko nije. Dok gledaš borce sa strane, dok ulaze u ring i spremaju se za borbu, pokušavaš na njima vidjeti emocije. Mi borci uvijek pokušavamo vidjeti koliko su fokusirani, a to je dijelom i pokazatelj koliko žive za ovaj meč. Prije ovog meča vidio sam nervozu kod Ngannoua, dok je Stipe Miočić bio fokusiran, a psihički je inače jedan od najstabilnijih boraca. Sve je ukazivalo na to da će biti bolji u ovoj borbi. Kladionice govore jedno, ali znamo da je on raznovrsniji borac i da je već rušio Ngannoua prije tri godine. Skinuo je kilograme i znali smo da će njegova taktika voditi tome da bude još ubojiti nego u prvoj borbi. 

No kad je krenulo, očekivao sam puno više kretanja od Stipe, bio je lakši i to je očito bila taktika da dobije na brzini. Očekivao sam puno više ulaza i izlaza u stand-upu, jači presing na Kamerunca, jer bilo je evidentno da je on danas u puno boljoj formi nego što je bio prije tri godine, kad je izgubio od Stipe. Da se našao pod pritiskom pod kakvim se našao u prvom meču, ne znam kako bi Ngannou završio. I dalje mislim da je Stipe kompletniji borac, ali očito je tih 13 kilograma prevagnulo.

Ušao je u Ngannoua sa spuštenim rukama i s desnim aperkatom, a on ga je uhvatio i tu je krenulo sve loše za Stipu u tom meču. Uzdrmao ga je, a tijelo pamti udarac. Vraćao se i pokazao je srce, ali Stipi to nije bilo dovoljno. No psihički je stabilan, ima veliku potporu tima i obitelji, ima dijete kod kuće. Primio je sportski ovaj poraz, čestitao je Ngannouu i pokazao da je sportaš od glave do pete. Zato vjerujem da će se Stipe vratiti.

UFC zanima samo pay per view 

Činjenica jest da je stao nakon početnog pritiska, a mi samo možemo nagađati zašto se to dogodilo. Ngannou se pokazao kao ozbiljan borac i ova pobjeda dala je njegovoj karijeri, osim titule, jedan važan pečat. To je važno, on je sada ozbiljan. UFC-u je, dakako, laknulo što je on prvak i to se vidjelo kod Dane Whitea na presici nakon meča. On je programirana priča i atraktivniji je za gledatelje, normalno je to što se događa. Znamo da Stipe nije lajavac i cijelu tu priču znamo. On se uvijek borio na više frontova, ali navijači taj put cijene. Ono što organizaciji odgovara na tržištu je druga strana medalje, druga priča i neizostavan dio cijelog spektakla oko najjače promocije na svijetu. Veća gledanost donosi više novca. U vremenu smo pandemije i računice su vrlo jasne. 

Vratit ću se meču. Stipe je smršavio da dobije na brzini, ali žao mi je što nakon početnog pokušaja nije nastavio. Njegova neaktivnost u drugoj rundi prouzročila je ono što se dogodilo. Ngannou je bio u šansi da plasira jače udarce, a akumulacija udaraca nanijela je Stipi veliku štetu. Primio je težak nokaut zbog kojeg će se oporavljati nešto duže nego što je planirao. No ja čvrsto vjerujem u njega i vjerujem da se još neće oprostiti. Ključno je koliko će taj oporavak trajati i kolika će biti pauza do njegovog idućeg meča. Žao mi je jako, a, kako mi se čini, tu nema nikakve dileme, što nećemo gledati trilogiju Miočića i Ngannoua. Prema reakcijama UFC-a nakon meča, za to nema nikakve šanse. Ngannou je samo odgovarao na novinarsko pitanje bi li opet išao u ring s Miočićem, a Dana White je u pohvalama Stipi kao najvećem teškašu u povijesti zapravo najavio njegov oproštaj. Ja se ne bih kladio na to, ali dobro.

Ja sam i prije meča bio uvjeren u Stipinu pobjedu iako nisam umanjivao rizik i znao sam da jedan udarac Ngannoua, ako ga pogodi kako treba, može biti koban. To nije naročita filozofija. Vjerovao sam da će Stipe s manjom kilažom raditi još veći pritisak nego u prvoj borbi i u tome sam vidio bingo. Ngannou ima tešku ruku i Stipe je u prvoj rundi već primio težak udarac. Donekle se oporavio, mislili smo da se oporavio skroz, ali onda ga je Ngannou pogodio jednom, pa drugi put i tad je priči bio kraj.

Za Stipu kraj, ali za neke novi početak. Tako to ide. Jon Jones je odmah nakon meča na Twitteru izbacio poruku: "Show me the money." Fanovi su ga nazvali kukavicom, ali on je odgovorio da ne bježi od te borbe i da poruka nije bježanje od odgovornosti. Može vam izgledati čudno da prvak poluteške kategorije postavlja uvjete prvaku iz teške, ali znamo da Jones ima borilačke, ali i druge kvalitete zbog kojih je njegov meč s Ngannouom odmah glavna tema. On ne krije da je spreman na prelazak u tešku, ali želi da ga se za to dobro plati. Jones je svjestan koliki pay per view i appearance money donosi, u tom pogledu on je nešto kao Brock Lesnar. Neupitne su njegove velike borilačke kvalitete i baš svi su svjesni koliko donosi kompaniji. Vidjeli smo najnoviji komentar Dane Whitea, koji mu je sad poručio da se smiri i da, nakon što pogleda meč Ngannoua i Miočića, može samo skidati kile da se vrati nazad u svoju kategoriju. No sve je to spektakl, vidjet ćemo kako će se razviti.

UFC duguje Stipi više od ovoga

Odnos UFC-a i Dane Whitea prema Stipi nakon poraza okarakterizirao bih kao nepošten. Nije u redu, kad već borcu izražava poštovanje, da mu stavlja riječi u usta. Dana White je rekao da se Stipe, ako želi, uvijek može vratiti. To nikako nije u redu. Ne bi ga baš trebalo gurati u penziju i govoriti da je najveći u povijesti. Na presici se UFC do kraja razotkrio, laknulo im je što je Ngannou projekt i oni ga grade od prvog dana. Ne bih volio da se Stipe povuče niti smatram da će to tako biti. Stipe je izgubio i od Cormiera pa ga je opet pobijedio i uzeo titulu. Ne bih otpisivao Miočića, on nije klinac, nema užasan skor i UFC ga mora ispoštovati u narednim mečevima, naravno, ako se Stipe na to odluči.

Pobjede i porazi se događaju u karijeri borca i za nas je to normalno, ali UFC ima svoju politiku i treba biti svjestan toga. Njihov menadžment sve radi zbog pay per viewa, koji s Miočićem na tronu teške kategorije nisu mogli isporučiti. S pobjedom Ngannoua otvaraju se za UFC nova tržišta, otvara im se golemo francusko govorno područje, Afrika i Francuska, gdje se sada mogu održavati mečevi slobodne borbe, što je dosad bilo zabranjeno. Vidim da će se jedan veliki UFC event uskoro održati u Parizu, to je sigurno plan. Na tom planu radi se već dugo.

U borilačkom sportu, koji je nemilosrdan, nemate pravo na grešku. Kad pobjeđujete, svi vas dižu, kad izgubite, svi gaze po vama. Uvijek postoje ljudi koji vas podržavaju na vašem putu, ali i oni koji vas ne podržavaju i to je nezahvalno. 

Stipe je, moram to naglasiti, i dalje šampion. Fanovi su uz njega, ali Ngannou je zasluženo prvak. Nedavno je došao u organizaciju i ima nevjerojatnu životnu priču. Svaka mu čast. UFC to gura, ali pustimo, čovjek je došao s ulice i postao prvak UFC-a. Filmska je to priča i bit će zanimljivo i dalje gledati kako se razvija.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.