Dalić ima pravo, ove brojke dokazuju da naši igrači nisu normalni

Foto: Index, EPA

HRVATSKA je prije osam mjeseci bila na koljenima. Zlatko Dalić s istim igračima došao je do finala SP-a. Objašnjenje je dijelom u tome što ti igrači ranije nisu znali kako reagirati u određenom momentu utakmice, kako sastaviti kombinatoriku, kada napasti, a kada se zajedno braniti. Kombinatorika ne nastaje zato što na treningu imaš nekoliko igrača Barcelone i Real Madrida. Oni prepoznaju što je sustav i u okviru njega funkcioniraju. Dalić je u Hrvatsku doveo sustav, stvorio je kompaktnu momčad koja je dalje napravila ono što je htjela. Sada već igraju na energiju i elan, analize više nisu važne.

Sreća? Ne možeš na sreću uzeti devet bodova u skupini i pobijediti šest ili sedam utakmica na SP-u. 

Zlatko Dalić stalno se vraća na utakmice koje je izgubio, usred SP-a priča o Brazilu i američkoj turneji jer time želi pokazati onima koji su ga napadali čemu takve utakmice služe. Svi su ga čudno gledali, ali on je znao što traži, a to je bila igru za Nigeriju. To je bilo Dalićevo finale, ključna utakmica turnira. Rekao je da je na početku puta on vukao momčad, a sada igrači vuku njega. Oni su sada jači od njega. Ovo što su napravili u Rusiji nije normalno. Imali smo najteži put jer smo jedini u povijesti SP-a igrali osam utakmica do finala. Dogodio se klik kakav nije viđen u povijesti. 

Englezi nisu znali gdje je lopta 45 minuta 

Dalić je sam najbolje objasnio kako je dobio Engleze. Rekao je igračima u poluvremenu da su bolji i da ih imaju, ali samo ako spuste loptu na zemlju i ubrzaju pas. Protok lopte Hrvatske po dodavanju iznosio je 1,36 sekundi, što je dosta brzo. Marcelo Brozović rekorder je otkad postoje FIFA-ina mjerila po broju pretrčanih kilometara, a imao je i najveći broj dodavanja od hrvatskih igrača. Dejan Lovren odigrao je perfektnu utakmicu i dirigirao obranom bez krivog poteza, dokazao je da je kralj zadnje linije. Nije krivo postavio nogu tijekom cijele utakmice. 

Način na koji je pala Engleska bio je izvan gabarita nogometne igre. Pozicijskim markiranjem stisnuli su protivnika u zadnju trećinu tako jako da je vratar Pickford ispucao čak 48 lopti, a od toga samo 44 posto točnih. Hrvatska je sve te lopte pokupila tako da ih je umirila i stavila u banku kod Modrića i Rakitića i onda je krenula gradnja igre, novi napad. Hrvatska nije nabijala i izbijala loptu. Rakitić, Modrić, Brozović i Vrsaljko sakrili su Englezima loptu koji nisu znali gdje se ona nalazi 45 minuta. 

Mario Mandžukić pretrčao je 12,6 kilometara, od toga 52 šprinta. To je neviđen presing i sprintevima je satrao Engleze. Tijekom cijele utakmice imao je loptu u nogama 14 sekundi. U tih 14 sekundi odradio je 22 dodavanja, svako iz prve i zabio gol za finale SP-a. Čovjek nije normalan. On zaslužuje da ga se zove ratnikom. Velika je uloga Šime Vrsaljka, imao je najveći posjed, najviše centaršuteva i sve je išlo preko njegove desne strane. Parametri su mu izvrsni, a do posljednjeg trena bilo je upitno hoće li igrati. Identičan je primjer Ante Rebić.

Englezi su me iznenadili i ne znam jesu li uopće pogledali neku našu utakmicu. Gledali su nas s visoka. Protiv Rusije smo igrali loše, s puno izbijanja, nismo mogli iznijeti loptu i fokus prije Engleske bio je na tome da se to promijeni. Imamo veznu liniju do koje moramo donijeti loptu. Momčad mora biti sigurna od Subašića koji ne izbija lopte, već mu obrana širi prostor. Brozović je pretrčao 16,6 kilometara jer je za razliku od Argentine, gdje je pazio Messija, bio pod manjim teretom u sredini. Da nismo imali njega, ne bismo tako moćno izgledali. Protiv Engleske smo imali pravog zadnjeg veznog i kompaktnost unutar ekipe. Dalić je pročitao Engleze koji su htjeli igrati i znao je da im ne smije dati da iznose lopte.

Nema ovdje analize, ovo igra srce

Nevjerojatna je mentalna snaga s kojom Hrvatska igra. Nakon 120 minuta nitko od tih profesionalaca ne želi iz igre, nitko nije umoran, a Dalić se hvata za glavu. Tijelo igra do jedne granice, a dalje radi glava, snaga volje, sve dok se ne desi ozljeda. Ta mentalna snaga vidi se i po brzini oporavka od ozljeda na turniru. Znanstveno je dokazano da mozak brže radi i pomaže oporavku. Svi će biti spremni za ovo finale. Znaju gdje su došli. Dalić se neće zaletjeti protiv Francuza, zna da ne smije primiti pogodak u kriznim minutama, u prvih pet ili u zadnji pet minuta poluvremena. S vremenom bi Hrvatska trebala uspostaviti presing i tražiti dominaciju preko vezne linije, okomito se zabijati preko Rebića i Perišića. Pogba će biti na Modriću, to je Deschamps pokušavao s Hazardom, ali Dalić sigurno ima plan, kao što ga je imao i protiv Argentine. Vjerujem da Francuzima možemo sakriti loptu jer to nitko u svijetu ne radi kao mi. Igramo mali nogomet na turniru. Dalić je sve rekao, igrači nose njega i sve nas. Sada više ne igra analiza, nego igra srce. S tim da na klupi imamo čovjeka koji ima kliker. 

Nadam se da nakon ovog uspjeha nećemo 20 godina čekati sustav. Mehanizme koje je donio Dalić moramo ugraditi u naše ekipe od pionira. Primjerice, zna se da golman ne smije trošiti i ispucavati lopte, to se ugrađuje od malih nogu, sustavi reprezentacija grade se 15 godina. S Dalićem prvi put nakon dugo vremena imamo sustav. Nijemci su ispali u prvom krugu, ali tko kaže da za četiri godine neće biti prvaci svijeta? Tome služi sustav. Jose Mourinho sjajno je opisao hrvatsko stanje: 

"Ovo je veliko postignuće za zemlju kojoj domaća liga nije tolika jaka i čiji igrači odlaze igrati u inozemstvo jer kada radite izvan svoje zemlje, osjećate se drugačije". To je taj naboj koji imamo i koji dosad nije imamo sustav i iskustvo. 

Hrvatska treba zadržati Dalića. Zaradili su ogromnu količinu novca, HNS mora detaljno razraditi sustav i to moraju raditi kompetentni ljudi. Dalića se mora pitati tko su to ljudi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.