Cro Cop za Index odgovorio na sva pitanja koja su ovih dana intrigirala svjetsku MMA javnost

KAO da prije samo tri dana nije odradio borbu u UFC-ovom oktogonu protiv opasnog Mustafe Al Turka. Na njegovom licu nema niti najmanje ogrebotine, a kaže da nije primio niti jedan udarac. "Okrznuo me prvim krošeom. Kasnije ništa", objašnjava Mirko Filipović sjedeći na terasi svog kafića Virage.

Iako mu nije najbolje sjeo tekst na Indexu nakon što je procurila informacija da će iz UFC-a ponovno otići u zemlju izlazećeg sunca, Cro Cop nije odbio razgovor. Dapače, inzistirao je na njemu.

"Ja nemam što skrivati, niti se čega sramiti. Stvar je vrlo jednostavna, a ostalo su samo priče. Istinu znamo ja i Dana White i ona glasi da sam ja dogovorio samo jednu borbu s UFC-om koju sam uredno odradio. Isto tako sam rekao da ćemo poslije Koelna sjesti i dogovoriti kako dalje."

U čemu je onda nastao problem?


"U tome što ja imam 35 godina i napokon sam zdrav. UFC mi sljedeću borbu može ponuditi tek za 6 mjeseci. I prije koelnskog turnira sam im rekao da mi to ne odgovara, ali je bilo govora o tome da će se to promijeniti. Već sam ranije najavio da u 2009. želim minimalno 3 borbe, gladan sam borbe, a svejedno mi je radi li se o ringu ili oktogonu."

Japanci su konkretniji?

"U Japanu sam velika zvijezda i tamo mogu nastupati na gotovo svakom turniru.  Imam puno obožavatelja koji silno žele moj povratak. Oni mi nude puno veću frekvenciju borbi, a tu je uvijek i mogućnost da bih ukrstio rukavice s Fedorom. On mi je i dalje prioritet."

Što je s onim "ne znam hoću li osvojiti UFC pojas, no umrijet ću pokušavajući?

"I dalje stojim iza tih riječi i svjestan sam da je najbolja konkurencija u UFC-u. Silno želim taj pojas, no ako bi sljedeću borbu imao tek za 6 mjeseci ne vidim kako bih ga uzeo. Tu izjavu sam rekao kada sam mislio da će stvari otići u drugom smjeru Pojas mi je cilj, no želim u sljedećih nekoliko mjeseci odraditi minimalno jednu borbu, a možda i dvije."

Jesi li potpisao ugovor s nekom od organizacija. Dana White je poludio jer kaže da si ga prevario?

"Stvar je malo prenapuhana, sve je to osim sporta i velik posao. I u UFC-u znaju da sam svoj dio ispoštovao, tako znam da neće biti spornih situacija i repova. Novi ugovor još nisam potpisao s niti jednom organizacijom, a kao što sam i rekao, spreman sam pregovarati s obje strane. Nikada se nisam našao u slađoj, a ujedno i u težoj situaciji. Dream mi nudi više borbi, a s druge strane svjestan sam kvalitete UFC-a."

I što na kraju?

"Ne znam zaista, treba odvagnuti i vidjeti. Ne vidim zašto ne bih odradio nekoliko borbi u Japanu i vratio se ponovno u UFC. Sve su to realne opcije. Bitno je da se fizički osjećam sjajno. Gotovo da mogu reći, nikada bolje."

Kakav je bio osjećaj boriti se u Koelnu?


"Veličanstven. Zaista sjajan. Sve je bilo puno šahovnica, hrvatskih zastava, svi su navijali. Čak mi je u nekim trenucima bilo malo žao mog protivnika jer su mu zviždali. Volio bih se ponovno boriti u takvoj atmosferi. Osjećao sam se kao doma. Zbog takvih svari i dalje treniram, adrenalin je neopisiv. To ne bih mijenjao za ništa."

Kako si zadovoljan svojom izvedbom, ako zanemarimo da još uvijek nisi potpuno spreman?

"Jako sam zadovoljan, ako se sve uzme u obzir. Pa vidjeli ste da nisam uputio niti jedan udarac nogom, a to mi je najveće oružje. To sam znao i prije borbe, fokusirao sam se samo na boksanje i hrvanje. Noga je dobro, no još se bojim rotacija. Kroz nekoliko mjeseci bit ću apsolutno oporavljen. Sad je taj dio na 50 posto."

Kako si doživio Al Turka? Je li pozitivno ili negativno iznenađenje?

"Doživio sam ga pozitivno. Krenuo je dosta agresivno, pokušao je širokim krošeima doći do moje brade. Kasnije je pokušavao ući u noge, ali sam ga lakoćom otresao. Nije mu jedino trebalo to s okom."



Zar ga nisi udario prstom u oko?


"Jesam, no to nije bio tako jak udarac. Doslovce sam ga okrznuo. To je bilo više odgurivanje, a on je naletio na moju ruku. Pogledao sam suca, on mi je rekao da nastavim. Ipak je moje tu da se tučem, zar ne? No, nema govora da je to prevagnulo. On je već bio na rubu od serije ranije."

Jesi li razmišljao o prošlim borbama u UFC-u. Bi li danas napravio nešto drugačije? Je li ti kroz glavu prošao nokaut od Gonzage?


"Nisam i ne žalim za ničim. Tada sam ušao u te borbe motiviran novcem, a ne željom za pobjedom. Danas je to druga priča. Osim toga, dosta sam napredovao, posebno u hrvačkim tehnikama, kondiciji i snazi. Što se tiče nokauta, mogu samo reći da nije sramota pasti, nego se sramota ne dignuti."

Kažeš da si napredovao najviše u hrvačkim tehnikama. Zašto više ne koristiš borbu na parteru?

"Ja sam prvenstveno udarač, no kao što sam rekao jako sam puno radio i parter, te razna bacanja. Bez lažne skromnosti mogu reći da sam sada i tu vrlo dobro potkovan. Vidjeli ste kako sam dva puta otresao Al Turka kada me pokušao srušiti U budućnosti ću više koristiti i te vještine."

U najavama si govorio o nekim protivnicima koje bi volio vidjeti u drugom kutu? Neovisno o tome gdje ćeš nastaviti karijeru, koja su to imena?

"Fedor je vječna želja, najveći izazov. U UFC-u bih volio dobiti priliku za revanš protiv Minotaura, a Couture je također legenda protiv koje bih se volio boriti. Ako želiš pojas, moraš se boriti protiv svih najboljih, tako da mi je svejedno. Ovaj Velasquez se pokazao kao vrlo perspektivan borac."

Rekao si da ti je Fedor velika želja. Misliš li da bi se sada išta promijenilo?


"Mislim da bi. Imam točno taktiku u glavi i smatram da bi ovaj puta bio ja onaj koji bi izašao kao pobjednik. Uoči prve borbe bilo je mnogo problema. Iako sam bio odlično spreman, tamo sam stigao prerano i sedam dana oka nisam sklopio. Već sam nakon 3 minute vadio gumu. Danas je to sasvim druga priča."

Danas si spremniji?

"Puno spremniji. Prema svim testovima imam tijelo dvadesetpetogodišnjaka. Mjerenja su pokazala iznimne rezultate svih kondicijskih opterećenja. Imam 106 kilograma mišića i nikada nisam bio jači."

Unatoč tome imaš gotovo 35 godina i neminovno ti se bliži kraj karijere. Što misliš o nasljednicima Zelgu Galešiću i Goranu Reljiću?


"Mislim da su dobri. Gorana malo poznam, a Zelg je dobar borac. Mislim da je zanemario parter i da bi tu trebao napredovati za još bolji rezultat."

Što je sa Igorom Pokrajcem, tvojim dugogodišnjim sparing parterom? Priča se da bi mogao potpisati ugovor sa Strikeforceom
?

"Ne znam detalje, pa ne mogu ništa tvrditi, no on je definitivno zaslužio priliku. I zbog svojih kvaliteta i zbog rezultata. Ja ću učiniti sve da mu pomognem, a na njemu je da priliku iskoristi."

Marko Petrak
Foto: UFC, MMAid.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.