Čovjek koji je napravio funcuta Darija: Cijeli život govorim mu da radi kao Dražen i ne trči za lovom!

Foto: Index, Halopix / T. Čuveljak, sibenik.in
 
DARIO ŠARIĆ na dobrom je putu da postane rookie godine u NBA ligi, a tu šansu ne treba gledati samo kroz prizmu ozljede njegova kolege iz Philadelphije Joela Embiida koji je bio prvi favorit. 
 
Šibenčanin je eksplodirao u veljači, kada rookieji prema nepisanom pravilu padaju, izmoreni i nespremni na žestoki NBA ritam utakmica i putovanja. Šarić je baš u tom razdoblju postao prvi igrač Philadelphije. Iskoristio je ozljedu Embiida, stagnaciju Okafora i tradeove Noela i Ilyasove, dobio loptu u ruke, ustalio se na poziciji "četvorke", popravio postotak šuta (17), ali i ostale elemente u igri. I tu je prekršio pravilo jer s više lopte u rukama postiže bolje brojke. Šarić po mnogočemu nije obični rookie.  
 
U NBA je stigao s preko 60 odigranih utakmica u sezoni za Efes u prvenstvu i Euroligi te nastupom na Olimpijskim igrama. U Riju je pokazao da ga ne određuju samo brojke, već i stav kakav ćete rijetko čuti od 23-godišnje zvijezde. Pa nam je tako nakon četvrtfinala protiv Srbije, utakmice "na kojoj se nije pojavio", u mikrofon rekao: "Ja sam kriv. Igrao sam kao zadnja pička". 
 
Tko je Darija oblikovao u takvog igrača, pitali smo čovjeka koji ga je napravio. Njegov otac Predrag Šarić Šiši, jedan od najboljih šibenskih košarkaša koji je u Šibenci 80-ih godina igrao s Draženom Petrovićem, bez oklijevanja kaže da je zaslužna mama Veselinka. Cijela obitelj Šarić inficirana je košarkom: Veselinka je bila odlična igračica šibenskog Elemesa, a u sportu je i kći Dana, godinu dana mlađa od Darija.
 
 
 
Nisam ga gurao u košarku, kriva je mama 
 
"Nisam Darija gurao u košarku. Nakon karijere, u kojoj nisam zaradio mnogo, s bratom sam uložio u autoprijevozničku tvrtku. Razmišljao sam o tome da za moju djecu treba biti posla i izvan košarke", priča Šiši. 
 
"Mama je najzaslužnija i danas je s njim u Americi. Vodim obiteljski biznis i žena je podnijela najveći teret njegova treninga. Sada je s njim u Americi. No treba reći da je Dario zacrtao cilj i došao do njega. Na kraju se sve isplatilo, daj Bože samo da bude zdrav i da što duže ostane u Americi."
 
Otac se budi noću i gleda utakmice, ali nije sam. U Hrvatskoj je sve više onih koji ne spavaju zbog Darija. Eksplozija se dogodila prošli mjesec. 
 
"Bili smo pomalo skeptični kada je Dario odlazio u Ameriku, no znali smo da će nakon dvije sezone provedene u Efesu to ipak biti drugačija priča od one koju su mnogi predviđali. Kritizirali su nas jer nije odmah krenuo u NBA, smatrali su da kasnimo s razvojem. No mi smo odlučili ići korak po korak. Dario je ojačao u tijelu i glavi, došao je do nivoa na kojem može pokazati sve osobine koje ga krase. Otišao je spreman."
 
"Najvažnija sljedeća stvar bila je njegova minutaža. Očekivali smo da će biti na parketu između 15 i 20 minuta, kao što smo očekivali i uspone i padove. U prvoj sezoni htjeli smo samo da igra, ali posljednja dva mjeseca on je poletio. Možda je sve to došlo prerano, ali daj Bože da potraje i da preostalih 30 posto utakmica odradi jednako dobro."
 
Na početku sezone dobio je mjesto u petorci, ali nakon solidnog uvoda, uslijedio je pad, usporedo s prešaltavanjem na poziciju trojke. Što ste tada savjetovali sinu? 
 
"Philadelphia je posebna ekipa koja je posljednjih godina na draftu povlačila najbolje igrače. Simmons se ozlijedio na početku sezone, Embiid je došao nespreman i očekivali smo da će više odmarati. Imali su u ekipi sedam centara, a oskudijevali na poziciji trojke i playa. Znali smo će biti prešaltavanja i da slijedi teško razdoblje. Govorio sam mu da nastavi raditi i naglašavao da ostane pametan, na treningu i izvan košarke. Sve to mora doći na svoje, vjerovali smo da hoće. Bili smo mu velika podrška, znajući da je došao u jedan drugi košarkaški svijet." 
 
Koliko vam je teško, kao bivšem košarkašu iz drugog vremena, danas savjetovati NBA zvijezdu koja vam je ujedno i sin? 
 
"Nemoguće je uspoređivati ta vremena, naši se ljudi često zavaravaju. Danas teški centri teško prolaze. Napad je kraći, košarka se ubrzala i to je dobro za sport. No u moje vrijeme jugoslovenska liga bila je među najjačim natjecanjima Europe. Nije se baš događalo da netko promaši cijeli koš. Sjetimo se Cibone s Draženom i Splita s Tonijem Kukočem, to su bila krasna, ali neka prošla vremena. Darija smo neprestano učili da bude realan, da ne radi drugima ono što ne želi da rade njemu. Stalno smo mu govorili kako je učio, trenirao i radio Dražen. U životu treba biti iskren, i kada si kriv i kada nisi. Kvaliteta će uvijek doći do izražaja, on mora isplivati."
 
 
Nakon treninga ostaje u dvorani i šutira 
 
Kako tumačite činjenicu da Dario s povećanjem minutaže sve manje griješi? Za igrača u prvoj NBA sezoni to je velika stvar. 
 
"Dario igra od 15. godine. U svakom poslu najvažnije je to da radiš. To govorim svim trenerima. Čim te netko stavi sa strane da gledaš, to je problem. Svi mladi igrači moraju shvatiti da treba pronaći put od druge lige, preko A1 ABA lige do Eurolige, kako bi znali jesu li spremni za NBA. Najvažnije je da igraš. Važan je i dobar trener, ali ako mu sjediš na klupi, sve je to džaba."
 
Kažete da je mama bila važna figura u njegovoj karijeri, ali danas je jasno da ste i vi pogodili kada ste forsirali da ostane u Europi. Otišao je kod Dude Ivkovića u Efes, no i tada ste bučili, tražili da igra više. 
 
"Htjeli smo da ostane i ojača. U NBA ligi igraču trebaju brzina i snaga. Dario i danas ima problema s atletizmom, ali snalazi se igrajući pametnu, europsku košarku. On baš igra dobru košarku. U životu i razvoju treba proći sve, to je moj moto. Njegov menadžer zahtijevao je da ide u Efes, iako je možda bilo i boljih situacija. Na kraju je dobro ispalo. Dario voli rad i disciplinu, ništa mu nije teško. Nakon treninga ostaje i šutira, radi i kad nema treninga."
 
Ponavljali smo mu da ne ide za novcem 
 
Koje razdoblje u njegovoj karijeri vam je bilo najteže? 
 
"Najteže je bilo dok je bio u Zagrebu. Prošli smo nekoliko turbulentnih mjeseci. Shvatio sam da su treneri zaluđeni rezultatom. Umislili su da su jako veliki treneri. Ja sam samo želio da igra, posve nevažno gdje. Dario je imao samo 16 godina. Bilo je tu svega, ali u obitelji smo zadržali čiste glave. Došli smo do ranga u kojem nismo znali što menadžeri rade, kako i koliko uzimaju. Za nas je to bio jedan drugi svijet. U moje vrijeme toga nije bilo, menadžeri praktički nisu postojali, djelovalo je svega nekoliko agenata u cijeloj Europi. Supruga i ja stalno smo mu ponavljali da ne ide za novcem, da će novac doći. Govorili smo mu da razmišlja o svom talentu, posveti se radu i disciplini. Trudili smo se da u glavi ostane čist i neiskvaren." 
 
Još jedan igrač s područja bivše države je hit u NBA ligi, Nikola Jokić. Možete li ga usporediti s Darijom, kao što to mnogi proteklih dana čine? 
 
"Koliko sam ga gledao, vidim da igra vrlo pametnu košarku. Po toj karakteristici ga mogu usporediti s Darijom. Jokić odrađuje drugu sezonu, a ruga se Amerikancima. Osjeća da je prebrz za peticu, dok se na četvorki može spustiti i stvarati protivnicima ogromne probleme. Radi to jako dobro."
 
Hrvatska je za Darija zakon, tako smo ga odgojili 
 
 
Koje su Darijeve najveće mane i vrline? 
 
"Mora povezati šut i doći do konstante. Sve drugo će nadoknaditi, popravit će snagu i brzinu. Pamet, kreaciju i lucidnost ima. Naravno, mora ostati i dobar čovjek. U svlačionici ga obožavaju, a žena mi prenosi da svaki drugi čovjek na ulici danas nosi broj devet. Kada je došao u Ameriku, vidio je samo jedan dres."
 
Bojan Bogdanović preuzeo je ulogu lidera hrvatske reprezentacije. Dugo nismo imali igrača kojeg se pita tko će biti izbornik. Kako vidite ulogu Darija? 
 
"Prije svega, drago mi je da su se košarkaši vratili košarci i preuzeli čelne funkcije. To nije uvijek pravi izbor, ali u ovom slučaju mislim da se dogodio pravi spoj. Treba nam politika da napravimo pomak. Imamo pet-šest izvrsnih mladih igrača koji su na putu da postanu velike zvijezde. Imamo Bojana i Darija koji će biti vodiči. Aco je napravio veliki rezultat i zaslužuje priliku. Najveći dobitak za Hrvatsku je njegov ostanak. Reprezentaciju iz Rija treba osvježiti s nekoliko igrača i mislim da bismo konačno mogli stvoriti momčad koja će sljedeće desetljeće biti konkurentna u Europi i svijetu"
 
Dario nakon svake utakmice pozdravlja navijače u Hrvatskoj i svom Šibeniku. Sigurno ste ponosni na takav stav. 
 
"Dario je bio i ostao funcut. Svjestan je da predstavlja zemlju u kojoj se rodio, za njega je Hrvatska zakon i tako smo ga odgojili. Znam da će šibensku priču pričati uvijek, gdje god bude igrao i živio." 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.