BOKS

Četiri boksača umrla su od ljeta, ali sedam je još opasnijih sportova

Foto: Getty Images / Guliver Image

OD SRPNJA ove godine četiri su boksača preminula od posljedica borbi. Prije samo tjedan dana 27-godišnji Patrick Day umro je nakon što ga je Charles Conwell nokautirao u desetoj rundi borbe u Chicagu.

Osim njega, u posljednja tri mjeseca živote su izgubili Boris Stančov, Maksim Dadašev i Hugo Santillan, a u istom je razdoblju još sedam boksača završilo u bolnici, piše Daniel Hedley za Give Me Sport.

Otkako je boks izmišljen bilo je više od 1500 smrtnih slučajeva

Točan broj smrtnih slučajeva u boksu nemoguće je utvrditi, ali procjenjuje se da ih je bilo više od 1500 otkako je taj sport izmišljen, a oko 500 od 1884. i uvođenja pravila Queensberry (trominutne runde, reguliranje rukavica, zabrana hrvanja...).

Istraživanje Josepha Svintha iz 2011. pokazalo je da je broj smrti u boksu u padu otkako su mečevi skraćeni s 15 na 12 rundi nakon smrti Duk-Koo Kima 1983. Svinth je otkrio da su samo u 1920-im godinama boks pogodila 233 smrtna slučaja, iako je tu informaciju jako teško provjeriti. U usporedbi sa 103 smrti između 2000. i 2010., jasno je da je sigurnost u boksu ipak s vremenom povećana.

Američki nogomet, motociklizam i neki ekstremni sportovi još su opasniji

Američka liječnička udruga (AMA) 2009. je izvijestila da na godinu umire 0,13 od 1000 boksača, odnosno njih 13 na 100.000. Međutim, podijeli li se 1500 smrti sa 125 godina postojanja boksa, dobije se prosjek od 12 preminulih boksača na godinu.

Izvješće AMA-e spominje i još sedam sportova u kojima je stopa smrtnosti jednako visoka ili čak viša nego u boksu.

"Stopa smrtnosti u boksu niža je ili slična onima u drugim sportovima visokog rizika, kao što su sveučilišni američki nogomet, motociklističke utrke, ronjenje, planinarenje, zmajarstvo, padobranstvo i konjičke utrke", prenosi World Boxing News.

Za usporedbu, u sveučilišnom američkom nogometu umire 5,96 igrača na njih milijun. Samo na utrkama Isle of Man TT poginulo je 260 motociklista od 1911., oko 100 ljudi godišnje pogine na ronjenju samo u Sjevernoj Americi, a u Velikoj Britaniji između 20 i 50 planinara. Prema posljednjim studijama, zmajarstvo bilježi oko sedam smrtnih slučajeva na godinu, a stopa smrtnosti u padobranstvu je 0,0075 na 1000 skokova.

Ni liječnici uz ring ne mogu uvijek pomoći

Dakle, nema sumnje da je boks opasan sport, ali u usporedbi s ovim sportovima možda ne toliko koliko se čini na prvi pogled.

Profesionalni boksači danas imaju vrhunsku medicinsku skrb i najbolje sigurnosne uvjete u povijesti. Liječnici uz ring odmah mogu priskočiti u pomoć, ali ni to nije dovoljno da se spriječe smrtni slučajevi.

Zbog ovih posljednjih, sve je više apela da se ponovno procijene metode treninga i gubljenja kilograma kako bi se smanjio rizik, ali ni uz današnju tehnologiju neke smrtne slučajeve se, čini se, ne može izbjeći.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.