Bruno Marić za Index: Nastavljam suditi! Moj ostanak pomoći će i velikom Hajduku

Foto: Dalmatinski portal 

"NISAM spavao, cijeli dan osjećam mučninu. Idem ponovo na snimanje, možda je potres mozga", javio nam se Bruno Marić dan nakon napada koji je doživio u restoranu u Stobreču.

Kontroverznog suca napali su maskirani huligani, metalnim šipkama, bokserima i vatrogasnim šmrkom. Marić se izvukao s lakšim ozljedama te je odbio hospitalizaciju jučer u Splitu. 

"Ulovili" smo ga na putu za bolnicu. 

"Sve me boli. Osjećam se kao da me pregazio vlak. Ne osjećam se dobro, boli me cijelo tijelo ali najviše duša. No, jedva čekam da ozdravim i da se vratim na teren"

Nemate namjeru odustati od suđenja? Godinama vam prijete smrću, fizički vas napadaju, strahove trpi i vaša obitelj.

"Neću odustati! Mogu me otjerati samo igrači, struka i javnost. Htio ili ne htio, brzo ću otići jer vrijeme leti, ali trenutno razmišljam samo o treningu i što skorijem povratku na posao"

Kako se osjećate danas?

"Mislim da sam sve ovo preživio jer sam u dobroj formi. Puno sam uložio u sebe, obožavam ovaj posao i neću ga napustiti. Mojim odlaskom ne bi profitirao nitko osim huligana, a moj ostanak pomoći će i velikom Hajduku i 99 posto navijača koji stoje iza Hajduka i Splita, najljepšeg grada na svijetu. Meni će biti najteže, ali neću odustati. U konačnici, umro bih bez svog posla. Nije mi svejedno zbog napada, ali ne odustajem"

Zašto ste uz sebe u Splitu imali pištolj i jeste li ga izvadili tijekom incidenta?

"Nisam želio da se priča o pištolju uopće poteže. Nisam izvadio pištolj tijekom incidenta niti sam imamo namjeru. Nakon što su posjetitelji restorana uhvatili jednog od napadača, prišao sam mu i rekao da imam pištolj kod sebe. Pitao sam ga je li svjestan da je on ovdje došao ubiti čovjeka. Pitao sam ga i zašto me želio ubiti. Ja sam ratni dragovoljac i otac troje djece. Zar je normalno da me netko želi ubiti samo zato jer misli da loše radim svoj posao?"

"Ljudi u  restoranu su me pitali zašto branim šljam, govorili su da ga pustim i neka dobije svoje, ali ja sam želio razgovarati s njim. Rekao sam mu da je upravo s metalnom šipkom krenuo udariti mene u glavu, a da se nisam obranio rukama, ubio bi me. Kada sam krenuo prema njemu, podignuo je ruke u obrambeni stav, ali ja ga nisam želio udariti. Rekao sam mu da nemam poriv da ga ubijem. Zanima me zašto je on želio ubiti mene. Pištolj nosim jer se ne osjećam sigurno zbog prijetnji koje primam godinama"

Koga smatrate krivim za nasilje koje ste doživjeli? 

"U ovoj priči nema nevinih. Krivi su mediji, krivi su huligani s tribine, krivi su i oni u odijelima. Krive su prije svega institucije ove zemlje. Ma znate što, radije bih da me pljunuo, zveknuo mi šamar i rekao da loše sudim. No, čelična šipka je nešto sasvim drugo. Ako netko vjeruje da su napadači na mene heroji, to je sumrak. Uzmite u obzir da su oni došli ubiti čovjeka. Nitko nema pravo uzeti pravdu u ruke na takav način i nanositi fizičku štetu nekome"

"Nasilje je kulminiralo zbog loših propisa i nerada institucija koje moraju provoditi i donositi dobre zakone, jednake prema huliganima koji su u odijelu i onima koji su goli do pasa. Ako ovaj koji je mene napao dobije kaznu od 500 kuna to je samo poruka huliganima da nastave u istom ritmu" 

Kazali ste da su napadači pripadnici Torcide. Imate li kakvu poruku za navijače Hajduka koji smatraju da s namjerom sudite na štetu splitskog kluba.

"Svaka odluka koju sam donio plod je moje vlastite procjene. Nisam imao ni zrno namjere da nekog oštetim. Ako ipak jesam, ispričavam se, ali ne samo navijačima Hajduka, već navijačima svih klubova i uzrasta kojima sam sudio, od pionira do seniora. Poručujem navijačima Hajduka da nastave navijati i voljeti svoj klub. Neka vode djecu na utakmicu, plaču kad Hajduk gubi i vesele kad pobjeđuje. Samo ne treba nikoga zbog toga ubiti"

Zamjeraju vam i odnos sa Zdravkom Mamićem. O tom odnosu za Index ste već govorili nakon prošlogodinjeg derbija, ali pitat ću vas opet - kakav je to odnos, profesionalni, prijateljski ili spada u neku treću kategoriju? 

"Da, već sam vam kazao da Zdravka Mamića poznajem kao čovjeka koji je u najtežim momentima spreman pomoći ljudima. Nikada od njega nisam dobio ništa kompromitirajuće niti sam sudio po nalogu. Neću pljucati po nekome samo zato što to radi cijela zemlja. Mamić je napravio dobre stvari za nogomet, možda je napravio i neke loše, ali o tome će u konačnici svoj sud donijeti institucije"

OPŠIRNIJE: 

>  Marić ima dozvolu za nošenje oružja

U Splitu šipkama i palicama pretučen Bruno Marić!

Bruno Marić izvadio je i pištolj! "Napali su nas kao vikinzi! Kriva je bivša uprava Hajduka"

VIDEO Marićevog odvjetnika izvrijeđali dok se javljao u eter sa splitske Rive

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Marić napustio splitsku bolnicu

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.