Brojke iza Svjetskog prvenstva: Srbi najviši, Hrvatska blizu. Evo tko je najvrjedniji

Foto: Profimedia

HRVATSKA reprezentacija prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji došla je sve do finala, ali prema većini prognoza u Kataru se neće ni približiti takvom pothvatu. Prema većini kladionica Hrvatska je 11. favorit smotre na Bliskom istoku. Ali to 11. mjesto prati Hrvatsku i u nizu drugih kategorija.

Izdvojili smo četiri najtrivijalnije kategorije - vrijednost momčadi, prosječnu dob, visinu i broj nastupa - i Hrvatska je gotovo u svima baš na 11. mjestu. Jedino je bolje rangirana u centimetrima, po visini je šesta reprezentacija Svjetskog prvenstva, a prema tom kriteriju prva je ekipa Srbije.

Od svih ovih kategorija samo vrijednost momčadi zaista može dočarati njezinu kvalitetu, ali je i jedina koja nije egzaktna, već ovisi o procjeni, koliko god ona objektivna bila. Iako se više agencija bavi takvim procjenama, najpopularniji i najkorišteniji je Transfermarkt, pa smo se poslužili njihovim podacima.

Engleska vrijedi najviše. Katar najmanje

Prema njima, tri momčadi ukupnom vrijednošću svojih 26 reprezentativaca premašuju milijardu eura, a to su Engleska (1.26 milijardi), Brazil (1.14 milijardi) i Francuska (1.03). Hrvatska se na tom popisu nalazi na 11. mjestu s 377 milijuna, jednu poziciju ispred Srbije (359.5). Najmanju vrijednost ima reprezentacija domaćina, samo 14.9 milijuna eura.

Iranci su najstariji i najčudnije posloženi

Najstarija od 32 momčadi u Kataru je ujedno ona koja je najneobičnije konstruirana. Ne samo da je uz Senegal jedina koja je umjesto 26 povela 25 igrača, nego su među njima četiri golmana, umjesto standardna tri, što znači da će izbornik imati na izboru dvojicu igrača manje od ostalih.

Ali da je Carlos Queiroz na popis uvrstio još jednog mlađeg igrača, Iran se ne bi mogao pohvaliti da je najstarija reprezentacija SP-a. Prosječna dob njegovih igrača je 28.92 godine, neznatno veća nego 26-orice Brazilaca (28.88). Nitko od Iranaca nema manje od 24 godine.

Nakon Irana najstarije su latinoameričke reprezentacije. Drugoplasiranim Brazilcima prosjek najviše podižu 39-godišnji Dani Alves i godinu mlađi Thiago Silva, a trećeplasiranim Meksikancima 40-godišnji rezervni golman Alfredo Talavera, najstariji igrač u Kataru. Četvrta je Argentina, u kojoj je od Lea Messija stariji samo golman Franco Armani (36).

Hrvatska je, dakako, 11. najstarija reprezentacija SP-a (27.38 godina), s 37-godišnjim kapetanom Lukom Modrićem kao najstarijim, a 20-godišnjacima Joškom Gvardiolom i Lukom Sučićem kao najmlađima u sastavu Zlatka Dalića.

Najmlađa na mundijalu je reprezentacija Gane sa samo 24.77 godina u prosjeku, a samo još SAD ima mlađu momčad od Španjolske, u kojoj tek Jordi Alba i Cesar Azpilicueta imaju više od 30 godina.

Domaćini na vrhu

Broj nastupa za reprezentaciju nije nužno vezan za dob igrača, kao ni za njegovo opće igračko iskustvo, ali je mjerilo u iskustvu igranja za izabranu vrstu svoje zemlje, a prema tome je najozbiljnija momčad Svjetskog prvenstva - Katar. Igrači u sastavu domaćina imaju u prosjeku čak 52.88 nastupa za reprezentaciju, što je posljedica manjeg bazena iz kojeg se crpe igrači, ali svakako doprinosi uigranosti.

Slijede izabrane vrste Belgije i Meksika (51.54), a prosjek veći od 40 nastupa imaju još Urugvaj, Kostarika i Portugal s Cristianom Ronaldom, koji bi odigravanjem maksimalnih sedam utakmica na SP-u došao nadomak velikog jubileja. Trenutačno ima 191 nastup za reprezentaciju.

Prosjek od 37.65 nastupa Hrvatsku svrstava na tradicionalno 11. mjesto. Dalićeva momčad ima iskusnu bazu predvođenu Modrićem (155 nastupa), ali nju uravnotežuju čak osmorica igrača s jednoznamenkastim brojem utakmica u šahovničastom dresu.

Uvjerljivo najneiskusniju momčad na SP-u ima Gana, čiji su igrači u prosjeku tek 17.5 puta zaigrali za reprezentaciju, u čijem su sastavu trojica debitanata i čak devetorica koja su sakupila maksimalno tri nastupa. Odmah ispred je prvi protivnik Hrvatske, Maroko, kojem devetorica igrača imaju manje od 10 nastupa.

Srbi najviši, Hrvatska nije 11.

Gledajući fizičke karakteristike, Srbija ima najdojmljiviji tim na prvenstvu, s igračima koji za više od centimetra i pol nadmašuju Francusku, drugu najvišu momčad u Kataru. Osim golmana Vanje Milinković-Savića (202 cm), Srbi u sastavu imaju tri veznjaka viša od 190 cm i tri stopera od barem 194 cm, a jedini igrač niži od 180 cm je krilni napadač Andrija Živković, koji sa 169 cm djeluje minijaturno u odnosu na suigrače.

Jedini viši igrač od srpskoga golmana njegov je nizozemski kolega Andries Noppert (203 cm), ali nije pomogao svojoj reprezentaciji da uđe u top 5, u kojem su još Danska, Belgija i Njemačka. Odmah iza njih je Hrvatska na šestome mjestu s prosječnom visinom od 184.5 cm.

Tom su prosjeku najviše pridonijeli rezervni golmani Ivica Ivušić i Ivo Grbić (po 195 cm), a od ostalih igrača najviše Bruno Petković i Martin Erlić (po 193). Najniži hrvatski reprezentativac je Modrić (172 cm), jedan centimetar niži od Josipa Juranovića.

S najnižom reprezentacijom Svjetskog prvenstva Hrvatska se susrela u jedinoj pripremnoj utakmici. Igrači Saudijske Arabije u prosjeku imaju 178.7 cm, a odmah ispred njih su Meksikanci, koji među 26 igrača imaju četvoricu od maksimalno 170 cm. Leo Messi je sa svojih 170 cm pridonio da Argentina bude treća s dna, ali on nije najniži u svojoj reprezentaciji jer Papu Gomez ima tri centimetra manje.

Najniži igrač smotre u Kataru je Ganac Tariq Lamptey sa samo 163 cm i glavni je razlog za to što je najmlađa i najneiskusnija ekipa SP-a i na ovoj listi pri samom dnu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.