TORPEDO MOSKVA

Bore se za ostanak i imaju navijače poznate po rasizmu. Doveli su "pola Balkana"

Foto: Profimedia

MARIO ĆURIĆ, kapetan i najbolji igrač Šibenika, otišao je iz SuperSport HNL-a i napravio iznenađujući transfer. Prošle sezone uvrstili smo ga na popis igrača koji su nas oduševili u domaćem prvenstvu. Veznjak kojem su 23 godine ima sjajnu tehniku te je igru popravio u oba smjera. Očekivao se njegov iskorak pa samim time i transfer, koji je na kraju ostvaren.

Ćurić je nakon 101 utakmice za Šibenik otišao u Torpedo iz Moskve, pretposljednji klub ruske Premier lige. Podsjetimo, otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, počelo je i teško razdoblje za ruski nogomet. UEFA je reagirala i izbacila ruske klubove iz svih europskih natjecanja, a brojni sportaši kao znak protivljenja ratu napustili su klubove iz površinom najveće zemlje na svijetu.

Samim time je ruskim klubovima teže dovesti igrače koji žele igrati Ligu prvaka, Europa ligu ili Konferencijsku ligu kako bi se dalje prodali. Rusija je, ukratko, postala ne baš primamljiva nogometna destinacija. 

Torpedo je doveo pet igrača s Balkana

Ovogodišnji ljetni prijelazni rok u Rusiji je trajao od 1. srpnja do 8. rujna, odnosno do jučer. Prema Transfermarktu, Torpedo je u tom razdoblju doveo 16 igrača, od kojih su po jedan iz Uzbekistana, Grčke, Južne Koreje i Litve. Sedam ih je stiglo ih ruskih klubova, a pet s balkanskog područja.

Transfermarkt navodi kako su najviše, 500 tisuća eura, potrošili za Igora Savića (21). Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, s debijem za tamošnju A selekciju, otišao je iz mostarskog Zrinjskog koji je s hrvatskim trenerom Sergejom Jakirovićem osvojio naslov rekordnim brojem bodova i bio na pragu plasmana u Konferencijsku ligu.

Drugi je upravo Šibenikov Ćurić, za kojeg je isplaćeno 400 tisuća eura, dok je Torpedo po 300 tisuća eura dao za dvojac iz beogradskog Čukaričkog - stopera Stefana Šapića (25) i beka Bojana Roganovića (21).

Hrvatski nogomet napustio je i veznjak Slaven Belupa Mihail Caimacov (24). Trener koprivničkog prvoligaša Zoran Zekić ozbiljno je računao na reprezentativca Moldavije, ranije igrača Osijeka koji je prošle sezone u HNL-u upisao 22 nastupa. Caimacov je otišao na posudbu s opcijom otkupa na kraju sezone.

Klub poznat po rasizmu

Torpedo je klub osnovan 1924. godine. Najbolje dane imao je u vrijeme Sovjetskog Saveza, kada je u napadu bio Eduard Strelcov zvani Ruski Pele. Torpedo je 2006. ispao iz najvišeg ranga ruskog nogometa te se vratio tek 2014./2015., ali samo na jednu sezonu. Uslijedili su veliki financijski problemi, sve dok klub nije preuzeo ruski biznismen Roman Avdeev.

Ubrzo je pokrenuta renovacija stadiona, a klub se ove godine vratio u prvu rusku ligu. Bijelo-crni, kako im glasi nadimak, igraju loše. Nakon osam kola imaju svega jedan bod, što je trenera Aleksandra Borodjuka koštalo posla. Naslijedio ga je Nikolaj Kovardaev, ali Torpedo je i dalje u teškoj poziciji te bi vrlo lako mogao ispasti iz lige, iako je još rano govoriti.

Osim toga, Torpedovi navijači poznati su po rasističkim ispadima, čime klub nije osobito zanimljiv tamnoputim igračima. Klub je prije sedam godina kažnjen s dvije utakmice bez domaćih navijača zbog rasističkih uvreda prema brazilskom napadaču Hulku, tada igraču Zenita, a isto su učinili malo ranije, vrijeđajući Christophera Sambu iz Dynama, gradskog rivala.

Navijači ne žele tamnopute igrače

Da nije riječ o izoliranim slučajevima pokazalo se 2018. godine. Torpedo je potpisao ugovor s Ervingom Botaka-Yobomaom, 23-godišnjim tamnoputim braničem rođenim u Rusiji. Iako je prošao Torpedovu školu nogometa, navijači ga nisu željeli u prvoj momčadi.

"Crna boja možda je boja našeg kluba, ali u njemu želimo samo bijelce", napisao je tada jedan od navijača Torpeda. Botaka-Yoboma je na kraju napustio klub i otišao u moskovski Lokomotiv svega šest dana nakon što je potpisao ugovor s Torpedom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.