Bivšeg prvaka Europe preuzima Nijemac poznat po suludom napadačkom nogometu

Foto: EPA

NIZOZEMSKI trener Ernest Faber ostat će na kormilu PSV Eindhovena do kraja ove sezone, a naslijedit će ga njemački stručnjak Roger Schmidt (52), koji je s bivšim prvakom Europe potpisao dvogodišnji ugovor. 

Roger Schmidt je sa Salzburgom bio prvak Austrije u sezoni 2013./14., a od 2014. do 2017. vodio je Bayer Leverkusen, koji je dva puta uveo u Ligu prvaka. Posljednji trenerski angažman imao je u Kini, gdje je od lipnja 2017. do  srpnja 2019. vodio Beijing Guoan. 

Faber vodi PSV od sredine prosinca prošle godine, nakon što je otkaz dobio Mark van Bommel. Faber će se po završetku sezone vratiti na posao u nogometnoj akademiji PSV-a. PSV je na četvrtom mjestu u nizozemskom prvenstvu sa 49 bodova. Na vrhu su Ajax i AZ Alkmaar, koji imaju po 56 bodova, a treći je Feyenoord s 50 bodova.

Tko je Roger Schmidt?

Riječ je o inženjeru strojarstva koji je amaterski igrao nogomet po lokalnim klubovima Njemačke, a onda u sedam godina od povremenog vođenja njemačkog niželigaša stigao do naslova prvaka Austrije s RB Salzburgom u sezoni u kojoj je njegova momčad postigla 110 golova.

Njegove ekipe poznate su po uzbudljivom i atraktivnom napadačkom nogometu koji se temelji na luđakom gegenpresingu. Kruži legenda da je išao toliko daleko da je igračima u Leverkusenu davao instrukcije da namjerno izbijaju loptu u aut na suparničkoj polovici terena kako bi mogli agresivno iskočiti u kontrapresing, oteti protivniku loptu i iz toga izgraditi napad. Organizirana trka, nevjerojatna količina sprintova i klizećih startova i konstantan pritisak samo su neke od crta po kojima se poznaju njegove ekipe.

Nakon dvije relativno uspješne sezone u Leverkusenu dobio je otkaz jer je postao previše zaluđen svojom idejom nogometa, a protivnici su se prilagodili i pronašli rješenje za njegove koncepte. Dvije godine se pripremao u kineskom Beijing Guoanu i sada je najavio povratak u europski nogomet.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku suludog Schmidtovog presinga u Salzburgu možete pogledati OVDJE.

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.